• 瀏覽: 102,220
  • 回覆: 493
+293
引用:
原帖由 RReenn 於 2022-8-7 16:19 發表

認真戒掉致肥的飲食習慣吧!
絕對係

咁熱鬧,又同大家交流下心得,互相學習。
我覺得如果以健康為出法點就真係好多食物都唔食得,只可以食用原形食品,清水煮就最好。
如果想減肥,一下子想到好多野唔食得,好容易會令人放棄,比較建議注重個份量吧,例如女士們最愛的甜品蛋糕,可以同人分享食三份一件,唔洗話突然同呢類食品完全絕交。

早餐:火腿煎蛋通粉1碗,熱齋啡,
午餐:香蕉1條,雙餸飯蒸水蛋大魚少少飯。

附件

20220808_130307.jpg(171.72 KB)

引用:
原帖由 小志仔 於 2022-8-8 08:38 發表
咁熱鬧,又同大家交流下心得,互相學習。
我覺得如果以健康為出法點就真係好多食物都唔食得,只可以食用原形食品,清水煮就最好。
如果想減肥,一下子想到好多野唔食得,好容易會令人放棄,比較建議注重個份量吧,例如女士們最愛的甜品蛋糕,可以同人分享食三份一件,唔洗話突然同呢類食品完全絕交。
主要避開油炸食物同高卡路里食物,我會用避開唔會用禁絕來形容,食完之後就要用返方法消減返佢,或者減下一餐卡路里吸收量。我成日話我地係減肥,唔係自虐,咁先會不知不覺養成習慣,條件反射會避開好多壞食物。

附件

Screenshot_20220807-201255_YouTube.jpg(63.29 KB)

Screenshot_20220807-201046_YouTube.jpg(76.14 KB)

Screenshot_20220807-201120_YouTube.jpg(73.96 KB)

今晚試新野,食生酮麵包,上網買地鐵交收,返到屋企太熱,先飲杯無糖豆漿,再食隻已經出哂黑點的香蕉,之後試食一個麵包,當然無麵粉咁香,不過都幾好食。飽住瘦。

附件

Screenshot_20220808-192820_Carousell.jpg(72.01 KB)

20220808_191739.jpg(124.07 KB)

20220808_191719.jpg(143.68 KB)

最近我只食西蘭花跟牛肉偶爾食點薯仔 多飲水 效果挺好

早餐去美心食洽蛋腿通熱齋啡
午餐豐富一點,去食刺身定食(食1/3飯),主食菜芯(用滾水過完都仲好油)泡菜蜆肉。定食加佐價連加一要$94, 上兩星期食都食連加一$62左右,消費券真係令物價大升。。。

附件

20220809_121259.jpg(237.03 KB)

20220809_120713.jpg(224.79 KB)

20220809_125453.jpg(266.79 KB)

午餐咁豐富,晚餐食返清淡一些,全晚食條蕉,食1個生酮麵包,飲1杯無糖豆漿,另外飲多兩杯水,求求其又一餐。
早兩日做掌上壓20下,ok喎只係少少累,可以每晚做兩part, 另外剛才睇到畀呀婆做的深樽,幾得意可以加入兩part push up之間。

https://youtu.be/QkeCU2ps0Ho

引用:
原帖由 sushilin 於 2022-8-9 11:41 發表
最近我只食西蘭花跟牛肉偶爾食點薯仔 多飲水 效果挺好
多謝分享,一齊努力

加油,支持你

早餐:水餃生菜煎蛋米(半碗),熱檸茶。

今早磅重呢兩日都無點跌磅,唔識跌落來,恒指係咁就好。

午餐去無肉食素食,主食纖維豆腐,呢兩日用茶洗一洗菜芯,見到成碗油,唔係講笑。

5點幾約佐個客去Starbucks 食Tea(我就當晚餐), 飲杯凍mocha+件雞卷,咁就超過800卡路里,好誇張。

https://topick.hket.com/food/2585991/雞肉凱撒卷

尋晚6點後無食野,今早起床磅重一樣無跌磅(我懷疑個磅壞佐),早餐只食個生酮麵包加杯茶就算。午餐食切雞飯(走皮)熱齋啡。

早兩日用apps計算每日卡路里消耗量,最低消費有2000卡。

附件

Screenshot_20220806-213052_HealthBuy.jpg(151.72 KB)

台灣Pizza同香港有點不同

https://youtu.be/PqliF70yXK4

今日超忙無心情,而家先噏下食佐咩…
早餐叉燒煎蛋菜米半碗
午餐角切魚生飯定食
晚餐自助餐。。。GG.