• 瀏覽: 68,006
  • 回覆: 288
+286
好快又一星期,今個星期無上載每日食佐咩,同個人懶散佐有關,下星期要加把勁。今早磅重,體重創新低見172.2磅,成個10月基本上無點大跌磅 。

11月中要減到見162磅!!!達成4個月減40磅目標。

引用:
原帖由 肥矮太空灰 於 2022-10-27 09:06 發表

精製澱粉類全部要戒

白飯,白麵包,基本上所有粥粉麵飯全部唔食得

薄餅、蛋糕、所有甚麼撻、甚麼批,全部唔食得

凡有人為添加糖(白糖、黃糖、糖漿、…)嘅嘢全部唔食得

淨係食原型食物

另外紅肉(豬、牛、羊、…)盡量少食

食菜,食生果,食魚,食蛋,食雞、食nuts,…
你呢個類似生酮飲食方法,我以前都試過,瘦佐20磅但融入唔到我的生活,最後反彈30磅。

今早起床磅重171,再跌多少少。 so good

早餐食火腿鮮牛通,熱咖啡走糖。
午餐食鮮茄肉片少飯,淨飲水。

下午茶食包BB餅+齋啡。揀BB餅食係鍾意佢無太多化學品,又低鈉低卡(1包166大卡),好好食又夠飽肚。

晚餐老友飯局,飲佐支細芬達、幾粒花生、3片淨片皮鴨肉、幾件生炒骨、1件豆腐+半碗飯。再飲一碗栗米湯羹。

引用:
原帖由 stonelady 於 2022-11-4 12:26 發表

只睇卡路里好容易踩陷阱
餅乾屬於超加工食品
呢類餅乾都會令胰島素大量分泌
Glycemic load 同我食一餐飯差唔多
所以我只係食6個月的BB餅,無咁多化學添加劑

今個星期減肥失敗了,又上返174磅,原因係無減過肥,飲佐2晚啤酒(雖然只係兩三杯)。 一鬆懈又被敵方攻城掠地。。。唉!

引用:
原帖由 1MH1 於 2022-11-6 09:44 發表
今個星期減肥失敗了,又上返174磅,原因係無減過肥,飲佐2晚啤酒(雖然只係兩三杯)。 一鬆懈又被敵方攻城掠地。。。唉!
今個星期忙於應酬,勉勉強強減2磅。最後4個月只減到30磅,個月減40磅計劃失敗了。

引用:
原帖由 肥矮太空灰 於 2022-11-19 10:50 發表

for your reference,如果用你呢類磅,我大約10% body fat,上落1%範圍內,維持到依家差不多兩年都係呢個數字咁上下

不過呢類磅其實唔係好準的,僅供大約參考
多謝分享

又一星期,體重重返磅幾,用餐差不多。

今早試食點點綠有機無糖豆漿+燕麥糠,比想像中好食。主因豆漿好有豆香味,正。

今個星期又係咁上下, HEA佐1個月,12月更多聚會,更大挑戰!

一連睇佐幾套去脂肪肝的視頻,辦法總比困難多,掂!

https://youtu.be/hOJiOsEIDU8

https://youtu.be/7emq2zENjzY

今個星期肥返3磅,近排食得飯多,個人變佐成舊飯無乜活力,趁天氣涼涼地,係時候打150大佬。目標3個月內減25磅!即係明年2月4日立春前完成。

用 168+1680卡(高蛋白低碳水)+2公升茶水完成

運動方面只好用啪啪啪減肥法了。。。(低調)

10:00 早餐: 齋啡+香蕉1條
午餐:鷄扒1件+2匙飯, 熱檸茶
下午茶: 有機無糖豆漿+芝士包
6點晚餐: 燒鴨2件,腓骨2粒,西芹炒蓮藕片半大碟,白飯半碗。隔油老火湯2碗。雪梨1隻,藍莓10粒。豐富住家菜。

另全日飲佐1300L 綠茶+1L水

早餐: 鮮牛肉煎雙蛋通粉熱齋啡, 約600大卡

午餐:蕃茄芝士焗鷄扒飯半份+紅青蘿蔔例湯+熱咖啡, 約 800大卡

午餐後食1條香蕉,約100大卡

晚餐:4點半食1份占醬多熱檸茶, 約300大卡

7點食佐半碗木瓜及10粒藍莓+1支無糖豆漿,約200大卡

全日食佐約2000大卡。另飲茶水約10杯。今日無食過蔬菜,聽日要補充返。

引用:
原帖由 減肥係一生事業 於 2022-12-6 02:23 發表
繼續努力呀,天氣凍咗, 正常12月又多聚會,要靠恆心堅持。
我覺得減少啲澱粉質,你會減得更加好
我都同意少食澱粉質,但我地人體需要適量澱粉質去維持日常生活及提供大腦能量,特別在早上。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]