• 瀏覽: 22,103
  • 回覆: 32
我睇facebook有個朋友話佢個女K1份功課要整音樂盒,淨係提供左啲類似木板既材料就叫小朋友返屋企整,仲要第二日交功課
連個音樂盒都唔人叫小朋友 (家長)點樣整個音樂盒出黎呀?
問返個朋友份功課最後係點樣交,佢話份功課變左佢同佢老公做,個女係盒上面畫畫就交左

有另一個媽媽話佢個仔有份功課要捉一隻活生生既蟻返學校,都唔知為咩要咁做
個仔都係K2咋喎,咁快就要上生物堂?

依家小學生啲功課已經難,估唔到連幼稚園啲功課都咁難
好多功課已經變左係老師比家長完成,再叫小朋友返學校交功課
以前我小學最難既功課只係種綠豆咋!

惡性循環來的
有些學校為了滿足家長的虛榮心,
設計一些不屬該年紀的功課.

引用:
原帖由 tearstream 於 2022-7-15 16:15 發表
惡性循環來的
有些學校為了滿足家長的虛榮心,
設計一些不屬該年紀的功課.
最後啲功課變左家長做,咁樣都冇意義架
如果話係親子功課都可以等小朋友同家長一齊做,但係份功課講明希望小朋友自己做先癲
筷子都可能未拎得穩,叫佢去做木工
不過有人比大筆錢小朋友去讀名校幼稚園都可能係為左咁

K1要計微積分

引用:
原帖由 70後王者 於 2022-7-15 17:02 發表
K1要計微積分
大人都未必識,K1就要計,真係神童

無辦法,係當初我哋想抄外國嗰套愉快學習同多元智能教學,係我哋爭取返嚟,copy book日子已經bye bye咗了。

家長功課! 睇過報導內地有公司代做手工功課,價錢唔平,生意唔錯。

連筆劃次序都要重新學

引用:
原帖由 一路順路 於 2022-7-15 16:11 發表
我睇facebook有個朋友話佢個女K1份功課要整音樂盒,淨係提供左啲類似木板既材料就叫小朋友返屋企整,仲要第二日交功課
問返個朋友份功課最後係點樣交,佢話份功課變左佢同佢老公做,個女係盒上面畫畫就交左

有另一個媽媽話佢個仔有份功課要捉一隻活生生既蟻返學校,都唔知為咩要咁做
個仔都係K2咋喎,咁快就要上生物堂 ...
親子勞作啊色唔色

d家長都不知幾開心,唔係點會出鋪士威威呢
真係覺得間幼稚園有問題,d時間都攞去去搵過第二間轉校啦

基本上係因為老師自己都要交功課
所以咪諗埋呢啲無聊嘅功課交差囉

其寶 係家長 facebook 要like 心態。我女K1 上zoom時,要交份勞作功課。份勞作其寶係想小朋友訓練下指力無咩特別。老師見我個女份勞作就只問 有邊部份係你付責呀?我女就答,用界刀部分係爸爸做,其他我自己做。老師見另一同學仔份勞作,只講話好靚呀。你爸爸媽媽用左好多心機同你做wor。

之後k2 要小朋友揾d廢物做個玩具帶番學校。我只用枝棍仔,維他奶盒 加條橡筋。做個類似燈籠玩法 約住隻雀仔彈下彈下。嘩其他同學仔勁啦。紙皮扭蛋機,紙皮波子機,穿上身可以變形做既 tommy火車頭啦。 原來上堂原來要小朋友講出玩具用咩做,點做。廢物由邊度黎。我女就全部答得出。其他小朋友完全吾識答,反而另佢地容易無左左自信。
所以做得太復雜其寶係無用的。

引用:
原帖由 一路順路 於 2022-7-15 16:11 發表

個仔都係K2咋喎,咁快就要上生物堂 ...
如果果小朋友捉隻曱甴返去同老師講,我屋企無螞蟻只見到曱甴,我就笑。啲幼稚園教育者個腦可能有事。

香港賤種

引用:
原帖由 70後王者 於 2022-7-15 17:02 發表
K1要計微積分
哈哈!可能遲啲要做埋,量子力學嘅功課添呢?

鍵盤翻頁
左右