• 瀏覽: 10,568
  • 回覆: 39
需然不能講有好好既成就, 但總算係比上不足比下有餘, 直到上年因為屋企人年紀已大, 再加上自己一個人在外工作已差唔多20年, 想試下轉換一下生活, 決定辭職離開自己熟悉的環境去一個新的地方,希望可以陪下屋企人..., 最初去到時, 可能真係太耐無見啦, 最初都好地地, 但到現在差不多一年, 發覺兩老不論你你什麼都唔滿意, 不斷冷言冷語... , 由小至做家務到同佢地睇醫生....都可以有說話聽....說話可以講到到呢個年紀都無人要... 睇死你第時無依無靠會幾可憐... , 唔通搵唔到一個合適的人,真係我既錯? 真係我所想? 如果可以我也希望有自己既家庭/伴侶...... 到現在我才知道自己係一個幾咁無用既人..., 我想應該唔會有人不斷聽這些說話會唔在意... 好想離開這裡.... 我知道今次離開後應該唔會再回來.... 但係唔係就唔理佢兩個呢???? 

引用:
原帖由 TEHAL 於 2022-7-15 12:38 發表
需然不能講有好好既成就, 但總算係比上不足比下有餘, 直到上年因為屋企人年紀已大, 再加上自己一個人在外工作已差唔多20年, 想試下轉換一下生活, 決定辭職離開自己熟悉的環境去一個新的地方,希望可以陪下屋企人..., 最初去到時, 可能真係太耐無見啦, 最初都好地地, 但到現在差不多一年, 發覺兩老不論你你什麼都唔滿意, 不斷冷言冷語... , 由小至做家務到同佢地睇醫生....都可以有說話聽.. ...
相處好同住難,我都經歷過

好好照顧兩位老人家
樹欲靜而風不息,
子欲養而親不在.
佢地無論發乜勞騷, 都只是風聲來的
吹過後就不再存在
要保持微笑給自己, 給大家

引用:
原帖由 kwongsinting 於 2022-7-15 13:02 發表

相處好同住難,我都經歷過
same, generation gap, mindset difference,

引用:
原帖由 silly__marso 於 2022-7-15 13:14 發表
好好照顧兩位老人家
樹欲靜而風不息,
子欲養而親不在.
佢地無論發乜勞騷, 都只是風聲來的
吹過後就不再存在
要保持微笑給自己, 給大家
yes, the best to work with stubborn elderly is tolerance, but be honest it is not easy to live with them if they keep yelling on you

明白既...只係知易行難...

我同你差唔多外地廿年,但係返黎做野後一切唔同晒, 因為走左咁耐朋友又少

引用:
原帖由 TEHAL 於 2022-7-15 12:38 發表
需然不能講有好好既成就, 但總算係比上不足比下有餘, 直到上年因為屋企人年紀已大, 再加上自己一個人在外工作已差唔多20年, 想試下轉換一下生活, 決定辭職離開自己熟悉的環境去一個新的地方,希望可以陪下屋企人..., 最初去到時, 可能真係太耐無見啦, 最初都好地地, 但到現在差不多一年, 發覺兩老不論你你什麼都唔滿意, 不斷冷言冷語... , 由小至做家務到同佢地睇醫生....都可以有說話聽.. ...
老人家都是關心你幸福

千萬不要放棄家人特別年老父母

引用:
原帖由 TEHAL 於 2022-7-15 17:02 發表
不要等他們走了才後悔.

引用:
小弟佬一條,偶然行過搭句爹…
我係你就忍咗佢。
兩老又不是針對你,係心痛、肉赤你咋喎…咁都 lau

當你不慌不忙地認為來日方長的時候、
世事依然無常

小弟雙親走得早,先至咁樣勸師兄/ 師姐

我覺得只係你出外工作太多年
少時間相處 難免會有抱怨。相處係難既
更何況你地少相處,雖然講野係難聽
但出發點佢地都係想你好,只係佢地唔識點去表達

引用:
原帖由 TEHAL 於 2022-7-15 17:02 發表
他兩是你世上唯有的直屬親人

愛要及時,盡孝!

引用:
你目標是照顧兩老定結識異性?
你自己答案是照顧
當作兩老係因關心你而當佢地唱歌
除非兩老冇左你,而有更好的人照顧他們

引用:
佢地用緊激將法,愛之深責之切,希望你能理解佢哋!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]