• 瀏覽: 16,423
  • 回覆: 40
  • 追帖: 4
我老公話離婚,已經搬走咗,又唔俾家用,又唔出律師信,連管理費都冇交,我帶住兩個仔女讀緊幼稚園,做嘢又做唔到啲乜,搵社工都冇用,社工話只係可以情緒輔導,因為已經一直分房睡超過五年,其實離婚不需要分居,佢唔肯出律師信,如果我出的話,佢乜都填不同意拖我咁點算?

他出面有第2個?

引用:
原帖由 面包與愛情 於 2022-7-4 23:48 發表
他出面有第2個?

他無講點解要離婚?

引用:
原帖由 面包與愛情 於 2022-7-5 00:18 發表
他無講點解要離婚?
性格不合,互不遷就,亦冇愛

他走得好決斷,連小朋友都唔理
點解你會覺得你簽左離婚協議書,反而他會不同意呢?
就算他不同意,你都可以單方面申請離婚

如果有情緒輔導俾小朋友,咁都係好既,反而佢地最需要,咁細個人 要面對咁大轉變。
夫妻關係不再,都係要繼續照顧小朋友,6299 果邊有冇聯絡?都要有人俾錢俾時間照顧小朋友。
單方面離婚,唔需要對方同意,只係等多1年,亦唔駛律師,單方面去家事法庭交文件就可以,你社工果度 呢啲基本野 應該講到俾你知,佢機構如果無免費法律咨詢,你就搵過第二間

搵奶奶勸吓佢。

打去香港單親協會

引用:
原帖由 麻煩文靜的茄子 於 2022-7-4 23:28 發表
我老公話離婚,已經搬走咗,又唔俾家用,又唔出律師信,連管理費都冇交,我帶住兩個仔女讀緊幼稚園,做嘢又做唔到啲乜,搵社工都冇用,社工話只係可以情緒輔導,因為已經一直分房睡超過五年,其實離婚不需要分居,佢唔肯出律師信,如果我出的話,佢乜都填不同意拖我咁點算?
咁而家點算呀?

引用:
原帖由 麻煩文靜的茄子 於 2022-7-5 00:11 發表

冇第二個都咁?咁啲細路仔都要食飯㗎

引用:
原帖由 麻煩文靜的茄子 於 2022-7-5 02:03 發表

性格不合,互不遷就,亦冇愛
咁都唔可以咁唔負責任行咗去㗎

引用:
原帖由 Demetrius 於 2022-7-5 17:42 發表
搵奶奶勸吓佢。
奶奶只會幫返自己個仔

引用:
原帖由 john1979 於 2022-7-5 10:20 發表
如果有情緒輔導俾小朋友,咁都係好既,反而佢地最需要,咁細個人 要面對咁大轉變。
夫妻關係不再,都係要繼續照顧小朋友,6299 果邊有冇聯絡?都要有人俾錢俾時間照顧小朋友。
單方面離婚,唔需要對方同意,只係等多1年,亦唔駛律師,單方面去家事法庭交文件就可以,你社工果度 呢啲基本野 應該講到俾你知,佢機構如果無免費法律咨詢,你就搵過第二間
因為佢仲有供樓(聯名),我同小朋友住屋冇問題,但我都要出糧比工人、同埋生活費,如果離婚,我又冇咁多錢買嗰間屋,租樓又好快洗晒啲錢,我本身搵得唔多,得萬零蚊,管理費都唔交

引用:
原帖由 自傲靜靜地毛衣 於 2022-7-6 01:36 發表

冇第二個都咁?咁啲細路仔都要食飯㗎
佢自閉有問題嘛

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]