• 瀏覽: 17,655
  • 回覆: 6
  • 追帖: 1
我係男,過來人。靜脈曲張喺唔會自己好,只會越來越差,著壓力襪係治標唔治本,而且要著一世。治本就一定要做手術,傳統手術會有多處傷口,現在有微創手術,我做咗,你可以Utube search EVLT, 如果需要HK醫生資料,可以私訊我

引用:
原帖由 自傲靜靜地毛衣 於 2022-7-6 11:52 發表

靜脈曲張有得做手術嘅咩?
靜脈曲張嘅原因係: 有一條血管負責將血由腳板流上大脾,因為血流方向系向上,血管內有活門將啲血逐步推上而唔流番落腳版,但係呢條血管裡面啲活門有問題,令到D血流上大脾有困難,所以有啲血長期停留喺小腿/腳眼,就係靜脈曲張。因為我之前都有靜脈曲張,所以都有D研究過,以我記得,靜脈曲張可以分5/6期,最初係有啲痕,中期就會見到血管凸,同埋皮膚開始變深色,因為血液裡面嘅鐵質滲上皮膚,皮膚會轉深色。因為血管會越來越粗(我當時就係咁既階段),所以離開皮膚會越來越薄,後期會潰爛/爆血。傳統手術喺係脾(喇)開個窿紮咗嗰條血管,然後沿著條血管喺隻腳度隔幾吋開個窿,將整條血管拔出。
我後來查到有樣叫EVLT嘅微創手術喺係小腿開個小洞,將一條好幼嘅管插入,伸到血管上流(大脾喇位),然後放激光溶咗/塞咗佢,咁呢條血管就唔會再有血流入去,手術後要著幾個星期壓力襪,幫助凸出地方回覆,但糸變深色咗嘅皮膚就唔可變番淺色。呢嗰手術嘅效果係長遠,除非你再有第二條血管靜脈曲張。我2015做,當時$45000,做完安落哂。我同醫生冇關係,只係想幫到大家,如果想知e生資料,可pm我

引用:
原帖由 HK5130362 於 2022-7-6 12:53 發表

靜脈曲張嘅原因係: 有一條血管負責將血由腳板流上大脾,因為血流方向系向上,血管內有活門將啲血逐步推上而唔流番落腳版,但係呢條血管裡面啲活門有問題,令到D血流上大脾有困難,所以有啲血長期停留喺小腿/腳眼,就係靜脈曲張。因為我之前都有靜脈曲張,所以都有D研究過,以我記得,靜脈曲張可以分5/6期,最初係有啲痕,中期就會見到血管凸,同埋皮膚開始變深色,因為血液裡面嘅鐵質滲上皮膚,皮膚會轉深色。因為血管 ...
https://www.youtube.com/watch?v=sTS8mizoJxk&t=13s

引用:
原帖由 s336990 於 2022-7-7 13:23 發表

咁無咗條血管
啲血點流通身體?
會否為其他血管加大負擔?
套片話血會由第二啲血管流去第二度

引用:
原帖由 武裝驅魔師 於 2022-7-8 00:30 發表

無左血管會吾會殘廢,想知。。
冇左一條血管捐,,D血會由第二支血管流,我2015年做完之後,安樂哂,因為之前都掙扎左成10年,見到情況越黎越差,本來搵左外科醫生用傳統嘅方法做呢個手術,醫生話不如等到秋天至做,因為之後要著壓力襪都幾熱,點知當時有個年青人做其他手術插喉死左,所以又猶疑。後來我搵到哩個微創喺唔需要麻醉全身,嘅系唔使插喉,其實就好似拔牙咁,冇感覺,自己行入手術室,做完自己行番出嚟,我困擾左成10年,4萬5攪掂,我覺得幾值得。其他人冇呢個問題當然唔知道我地嘅辛苦/掙扎

引用:
原帖由 武裝驅魔師 於 2022-7-8 00:27 發表

wow, 想知道下甘!會很貴嗎有網可以看看嗎
#46有片

引用:
原帖由 武裝驅魔師 於 2022-7-8 00:30 發表

無左血管會吾會殘廢,想知。。
唔會,我2015做咗,現在生活如常

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]