• 瀏覽: 12,402
  • 回覆: 83
現況二夫妻加大仔/大仔女友同住,一家四口,細仔去外地生活,供樓每月一萬,每日晚餐家中自煮,大仔每月入約三萬,父母要求大仔每月卑$8000家用(父母全包水電煤上網雜費加買差餉地租管理費),大仔說父母咁樣做非常刻薄,自私,想榨乾曬佢的錢。我都想知這樣要求真的很刻薄嗎?是否很過份了。

引用:
原帖由 夏日米白的樹苗 於 2022-7-3 11:17 發表
現況二夫妻加大仔/大仔女友同住,一家四口,細仔去外地生活,供樓每月一萬,每日晚餐家中自煮,大仔每月入約三萬,父母要求大仔每月卑$8000家用(父母全包水電煤上網雜費加買差餉地租管理費),大仔說父母咁樣做非常刻薄,自私,想榨乾曬佢的錢。我都想知這樣要求真的很刻薄嗎?是否很過份了。
您地層樓還有幾耐要供 雖然細仔在外地生活 佢多多少少俾d 當 一個月2500 咁大仔俾6500 可能好點

引用:
原帖由 nicena 於 2022-7-3 12:57 發表

您地層樓還有幾耐要供 雖然細仔在外地生活 佢多多少少俾d 當 一個月2500 咁大仔俾6500 可能好點
細仔每月有卑$1000,我只系按每月家庭最低消費$16000計,叫佢卑一半,佢話層樓唔系佢既,佢冇理由要卑埋供樓條數。我叫佢卑$6000,當交租每晚唔煮飯。佢覺得貴,話出面租房好平。

引用:
原帖由 夏日米白的樹苗 於 2022-7-3 13:39 發表

細仔每月有卑$1000,我只系按每月家庭最低消費$16000計,叫佢卑一半,佢話層樓唔系佢既,佢冇理由要卑埋供樓條數。我叫佢卑$6000,當交租每晚唔煮飯。佢覺得貴,話出面租房好平。
叫佢用6000出面去租房啦 。。。。。

引用:
原帖由 nicena 於 2022-7-3 13:46 發表

叫佢用6000出面去租房啦 。。。。。
佢又唔肯呀,話我們冇著佢會供唔起樓,冇飯食,佢話佢以家養父母全家靠曬佢養,😪,我想佢自己出去試下租房獨立生活,等佢知道生活中的柴米油鹽廁紙要錢架,我話佢出去住$1都唔使卑。我們二公婆自己ok

其實俾6000 佢都有soooooo 呀 現在的小朋友太難教 慢慢來 不如您問佢 佢認為幾多先合理 一係佢俾水電煤 再加管理費😋 都有5000

引用:
原帖由 夏日米白的樹苗 於 2022-7-3 11:17 發表
同佢計數:每個月支出
外面租夠2人住劏房:最平$6000
外面水電、上網費:最少$300
外面每晩一餐2人晩飯:最少$3000
外面洗衣:最少$800
共計:$10100
現在只收$8000,已打了8折及未收孝親費,有他著數。
如果想買樓而不比$8000,是不切實際,應該叫他進修改善薪酬或做多D兼職,慢慢儲錢。
不要縱容兒子,否則變成啃老。

引用:
原帖由 夏日米白的樹苗 於 2022-7-3 13:52 發表

佢又唔肯呀,話我們冇著佢會供唔起樓,冇飯食,佢話佢以家養父母全家靠曬佢養,😪,我想佢自己出去試下租房獨立生活,等佢知道生活中的柴米油鹽廁紙要錢架,我話佢出去住$1都唔使卑。我們二公婆自己ok
出去住都不可不比,弟弟都比1000,哥哥一樣才公平,如果週轉問題最多掛帳。

引用:
女友最近才搬進來?
之前比開幾多?

引用:
原帖由 kk999@hk 於 2022-7-3 20:12 發表

女友最近才搬進來?
之前比開幾多?
女友巳入住兩年,之未住之前卑$7000,其實我系嬲佢說話態度,話乜百佳$12有兩包菜,買菜伙食成本好平,話出面租房好平,話供樓$唔應該要佢卑,唉,食米唔知米貴。

搵3萬,2人俾8000

俾1萬都合理

引用:
原帖由 夏日米白的樹苗 於 2022-7-3 20:21 發表

女友巳入住兩年,之未住之前卑$7000,其實我系嬲佢說話態度,話乜百佳$12有兩包菜,買菜伙食成本好平,話出面租房好平,話供樓$唔應該要佢卑,唉,食米唔知米貴。
一個人住7000,兩個人住8000不過分了。但現在一齊住了兩年,可能你兒子有結婚的壓力,要儲蓄。
你是爸爸定媽媽? 不如問下他們未來幾年有什麼打算?

引用:
原帖由 kk999@hk 於 2022-7-3 21:19 發表

一個人住7000,兩個人住8000不過分了。但現在一齊住了兩年,可能你兒子有結婚的壓力,要儲蓄。
你是爸爸定媽媽? 不如問下他們未來幾年有什麼打算?
我諗住趁佢地未結婚先卑$8000,佢哋結婚后卑少都冇問題,本身我自己大陸有物業,如果賣少的一定夠我們夫妻生活無憂,但如果可以希望留卑佢二兄弟。

引用:
原帖由 夏日米白的樹苗 於 2022-7-3 21:45 發表

我諗住趁佢地未結婚先卑$8000,佢哋結婚后卑少都冇問題,本身我自己大陸有物業,如果賣少的一定夠我們夫妻生活無憂,但如果可以希望留卑佢二兄弟。
正如這裡大家所說,8000,10000都合理,在外面自己租都做不到。但你也說,也不真是靠這個開飯。老實相差只是一兩千元,不值得大家不開心。

始終一家人,不如打開來說,可能更好。你可以直說你不滿意他說話的語氣,但也可以問他未來幾年的計畫,可有甚麼大家可以配合,關心一下他們,可能大家更容易取得共識。

搵30000, 俾8000, 同女友住, 包吃晚餐, 冇收多了,
如果你唔等錢洗, 照收, 然後幫佢儲6000, 會更佳

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]