• 瀏覽: 3,684
  • 回覆: 24
亞媽鐘意全家一齊食飯,但又唔鍾意自己錢比,要求我比。平時百幾一位都ok。
但越食越貴,最近要求食4百幾一位的餐廳,請父母,細佬都無問題。但真係唔想請弟婦,佢同我無咩交情,請左幾次,真係唔想再請。講有事唔出席,被亞媽大駡了。

而且,平時返晏或放假,亞媽要求我落街買餸煮午飯比佢食,等佢返完兼職,回家即刻有午飯食。(平時中午,我是自己出街食飯的)
平時返工日夜顛倒想瞓晏少少,我願意食完飯後洗碗的。但叫我早起煮飯的確有點困難。同亞媽講有困難,但阿媽唔滿意,又破口大罵,周圍唱我懶惰, 開始又說阿女冇用阿仔好。

類似的事,不停重覆著,真的很累。見到父母也覺煩厭。 以後都唔想同佢哋出街!

搬出去自己住 長此下去俾阿媽食住

引用:
原帖由 fb6fb04f11e8ca 於 2022-6-30 20:32 發表
亞媽鐘意全家一齊食飯,但又唔鍾意自己錢比,要求我比。平時百幾一位都ok。
但越食越貴,最近要求食4百幾一位的餐廳,請父母,細佬都無問題。但真係唔想請弟婦,佢同我無咩交情,請左幾次,真係唔想再請。講有事唔出席,被亞媽大駡了。

而且,平時返晏或放假,亞媽要求我落街買餸煮午飯比佢食,等佢返完兼職,回家即刻有午飯食。(平時中午,我是自己出街食飯的)
平時返工日夜顛倒想瞓晏少少,我願意食完飯後 ...
長此下去唔係辦法,
阿媽更加多要求,
唱衰你多兩錢重,
你可以搬出去住,
間唔中請父母食飯,
雙方關係先會好D~

平時有冇俾開家用?

現在都有睇緊屋,去深水埗果頭睇屋, 諗住平D。

但看了,6千幾一間劏房,仲要無窗。環境很一般。現在的屋真係好唔底。

要再搵下。

引用:
原帖由 fb6fb04f11e8ca 於 2022-7-1 15:11 發表
現在都有睇緊屋,去深水埗果頭睇屋, 諗住平D。

但看了,6千幾一間劏房,仲要無窗。環境很一般。現在的屋真係好唔底。

要再搵下。
油尖旺大把平劏房

引用:
原帖由 bblaila 於 2022-7-2 00:32 發表

油尖旺大把平劏房
廠廈,大dd,樓底就,揾d有廁,有水,我就用角鐵整高張床,床下大把位裝雜物,全部以層架做,多好多位擺野,我重有窗

引用:
原帖由 魔鬼666hk 於 2022-7-2 04:25 發表

廠廈,大dd,樓底就,揾d有廁,有水,我就用角鐵整高張床,床下大把位裝雜物,全部以層架做,多好多位擺野,我重有窗
請問可否pm那廠廈可住人?(我pm唔到人的)🙏🏻🙏🏻

我也搵過廠廈,但始終分唔到那些可以住的。想搵鄰居也是住的,至少確保鄰居不是做工廠,以免每日吸下好多廢化學物質。

其實唔會寫明住的,只要你規模合適就可住,由期是100,150呎個,d邊有d公司會用,多數好似劏房,有d有埋公共浴室

引用:
原帖由 fb6fb04f11e8ca 於 2022-7-2 11:01 發表

我也搵過廠廈,但始終分唔到那些可以住的。想搵鄰居也是住的,至少確保鄰居不是做工廠,以免每日吸下好多廢化學物質。
150呎做鬼到工廠,其實隔離都係住重煩,多數24小時在,如係做公司,18:00就走曬

引用:
原帖由 fb6fb04f11e8ca 於 2022-7-2 11:01 發表

你揾邊區???

明白了。網上話觀塘多,所以搵過觀塘。如果係咁,我都係搵返近香港仔的,因為近返工。

我再搵搵,thx🙏🏻🙏🏻

搬出去啦 自己出去住 點都有條數可以計 您個屋企都痴線 樣樣問您拿錢 邊有咁多呀 搬出去 然後每個月俾2500 FPS 俾good auntie 咁就算了 

到你成熟咗 老咗 就唔會覺得父母好煩厭

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]