• 瀏覽: 30,883
  • 回覆: 81
我同老公冇拍好耐拖,大約一年左右。當初係因為意外有咗所以先結婚,唔知係唔係因為咁,所以奶奶一直都唔鍾意我。

唔鍾意到我生完仔坐月果段時間都冇探過我,咩補品都冇買過畀我。我坐月果段時間返番去阿媽到住,阿媽間唔時都會問我:奶奶對我點,好唔好,我都唔想阿媽擔心,就話奶奶對我好好。但阿媽又會問,奶奶會唔會嚟探我呀?有冇買補品畀你食?
但其實奶奶咩都冇做,我都唔知要點同我阿媽講其實奶奶好憎我,仲成日畀說話我聽,又點會嚟探我買、補品畀我食...

最後,我自己包左封利事呃阿媽,話係奶奶畀嘅利事,真係唔想畀阿媽知道奶奶對我咁差,知道左佢一定好擔心我,分分鐘叫我同老公離婚。

老公呢?咩都冇做唔得啵

引用:
原帖由 剃髮維尼 於 2022-6-28 13:11 發表
老公呢?咩都冇做唔得啵
佢咩都聽佢阿媽講,我都同佢講過我多次

睇字面,係你奶奶冇買補品冇去探你,
咁你當時又返左你媽媽度住,
你有冇邀請佢上去睇BB?
香港地方細,又疫情,
有D新父母, 好拒絕任何探訪,
我唔係幫你奶奶講說話,
而係想講, 好多時大家冇開口,會有誤會。

Anyway...先生有無講兩句/幫手做過咩?
同埋據聞小朋友性別係男/女?

引用:
原帖由 三毛首領 於 2022-6-28 12:25 發表
我同老公冇拍好耐拖,大約一年左右。當初係因為意外有咗所以先結婚,唔知係唔係因為咁,所以奶奶一直都唔鍾意我。

唔鍾意到我生完仔坐月果段時間都冇探過我,咩補品都冇買過畀我。我坐月果段時間返番去阿媽到住,阿媽間唔時都會問我:奶奶對我點,好唔好,我都唔想阿媽擔心,就話奶奶對我好好。但阿媽又會問,奶奶會唔會嚟探我呀?有冇買補品畀你食?
但其實奶奶咩都冇做,我都唔知要點同我阿媽講其實奶奶好憎我,仲成日 ...
有孫湊都唔高興?少有喎

引用:
原帖由 siululula 於 2022-6-28 15:14 發表

有孫湊都唔高興?少有喎
唔清楚樓主生完仔係咪生完個男丁?
係嘅都真心少有
如果樓主生嘅係女, 原因太明顯

引用:
原帖由 三毛首領 於 2022-6-28 12:25 發表

但其實奶奶咩都冇做,我都唔知要點同我阿媽講其實奶奶好憎我,仲成日 ...
咁真係難為你啦,好彩你阿媽對你好。

引用:
原帖由 剃髮維尼 於 2022-6-28 13:11 發表
老公呢?咩都冇做唔得啵
係囉都唔識保護個老婆

引用:
原帖由 三毛首領 於 2022-6-28 13:12 發表

佢咩都聽佢阿媽講,我都同佢講過我多次
佢唔識做,你更加辛苦。

引用:
原帖由 gdda43f8cbf11 於 2022-6-28 14:59 發表
Anyway...先生有無講兩句/幫手做過咩?
同埋據聞小朋友性別係男/女?
佢講生咗個仔

引用:
原帖由 siululula 於 2022-6-28 15:14 發表

有孫湊都唔高興?少有喎
應該開心到見牙唔見眼

引用:
原帖由 gdda43f8cbf11 於 2022-6-28 15:19 發表

唔清楚樓主生完仔係咪生完個男丁?
係嘅都真心少有
如果樓主生嘅係女, 原因太明顯
就算仔女都無所謂啦,係佢孫係佢骨肉。

引用:
原帖由 Seok 於 2022-6-28 15:49 發表

佢講生咗個仔
生完仔, 可能我份人謹慎啦, 生仔係一個動詞
係形容樓主誕下新生命(而新生命唔一定係男嬰)UNDERSTOOD?

引用:
原帖由 Seok 於 2022-6-28 15:50 發表

就算仔女都無所謂啦,係佢孫係佢骨肉。
點知個所謂奶奶係咪傳統L...?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]