• 瀏覽: 28,511
  • 回覆: 123
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 夜深太太 於 2022-6-27 19:07 發表

我從來冇阻阿仔去,幾萬蚊機票酒店錢我負擔到,佢地要人出席但錢又唔出,我嬲係因為前夫唔打電話問,連最簡單一句whatsapp都冇,要由個細妹開口問我
其實你前夫都唔打比你問,要經其他人,你地既關係都唔會好得去邊,唔知你個仔有幾大,如果已成年,咪講比佢知,由佢自己決定,否則,佢妹打比你只係通知你一聲,感覺冇人期望你地會去,亦冇人迫到你去。

一家唔知一家事,通常前夫自己及家人都會爭扶養權先係,但個仔反而係你照顧,係佢地唔想要個孫仔?定係其他原因?如果佢哋當初主動唔要你兩母子,係我就唔會去。

帶現任老公去咪無人理你

咁最黎一面 都要去

引用:
原帖由 Funseeker2015 於 2022-6-25 13:31 發表

難怪你老公要同你離婚,完全不會顧及他人,你‘老爺’即是你個仔的祖父,居然不讓他參加自己祖父的葬禮!
Exactly 

樓主個仔係外國讀緊書,返黎要先定到隔離酒店先得,唔係樓主唔俾個仔出席。先盡力搵酒店先,真係搵唔到,都冇辦法。
樓主可以去一去,放低帛金,上注香,坐一陣就走。

本身問係多餘
有$冇$ 同冇家教係另一回事
你前夫老豆其實你半邊父親
人死為大
送佢一程又會有損失?
做人要身教 自己咁你以後自己受

引用:
原帖由 夜深太太 於 25/6/2022 11:23 發表
同老公已經分開幾年,佢細妹打電話通知我62走咗,問我去唔去喪禮,同埋想阿仔一定要去,其實同佢地甚少聯絡,去好似好尷尬
守夜嗰晚你早啲帶個仔去,你都要鞠個躬,坐一陣夜啲湊番個仔走,第二日安排再同前夫嗰邊夾,英雄宴後接返個仔走

引用:
原帖由 天空喜愛的火花 於 2022-6-28 00:01 發表
樓主個仔係外國讀緊書,返黎要先定到隔離酒店先得,唔係樓主唔俾個仔出席。先盡力搵酒店先,真係搵唔到,都冇辦法。
樓主可以去一去,放低帛金,上注香,坐一陣就走。
呢啲就係講啲唔講啲嘅弊處,一早寫埋個仔喺外國就冇咁多人鬧佢啦。

引用:
原帖由 夜深太太 於 2022-6-25 11:23 發表
同老公已經分開幾年,佢細妹打電話通知我62走咗,問我去唔去喪禮,同埋想阿仔一定要去,其實同佢地甚少聯絡,去好似好尷尬
你一定要去

引用:
原帖由 PMSHK 於 2022-6-25 12:36 發表
去條毛咩
你條卜街!你孤獨終老

引用:
原帖由 雨中小樹根 於 2022-6-25 22:17 發表

前夫個細妹打電話比你,即係前夫好想個仔參與爺爺喪禮,長子嫡孫合情合理,囝囝應該參加喪禮,你可以以朋友身份送花圈啊!
錯晒!點會用朋友身份送花牌!!!我吾講今多,你問下做白事行業,點寫,

即使只係朋友,都會去啦。

引用:
原帖由 Funseeker2015 於 2022-6-28 01:30 發表

呢啲就係講啲唔講啲嘅弊處,一早寫埋個仔喺外國就冇咁多人鬧佢啦。
對,呢點最初冇提到,而呢點比較重要

斷乾淨點

引用:
原帖由 夜深太太 於 2022-6-27 19:07 發表

我從來冇阻阿仔去,幾萬蚊機票酒店錢我負擔到,佢地要人出席但錢又唔出,我嬲係因為前夫唔打電話問,連最簡單一句whatsapp都冇,要由個細妹開口問我
我明你既諗法,亦唔認為你係想散播仇恨俾你個仔既人,咁樣已經好值得專重。至於你前夫,佢唔搵你而要個妹搵你,其實唔使太執著。我睇晒所有野,我估你同前夫應該係bad bye。如果佢想你同個仔去,大概怕一搵你就嘈交,或者你對佢既厭惡,影響左你對件事既決定。所以如果你同佢妹有兩句,佢搵個妹打俾你,都係響佢眼中一個比較安全既做法。總之樓主加油,做到大方,先至係贏家。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]