• 瀏覽: 26,660
  • 回覆: 16
  • 追帖: 1
同老公已經分開幾年,佢細妹打電話通知我62走咗,問我去唔去喪禮,同埋想阿仔一定要去,其實同佢地甚少聯絡,去好似好尷尬

我明白阿仔係跟佢地姓,希望擔幡買水,但咁急一直訂唔到隔離檢疫酒店,我已經唔介意比差不多三萬蚊機票,我自己就唔想去

我唔想去原因係,佢一直冇關心過阿仔近況,學業點樣,健康點樣,比陌生人更陌生

引用:
原帖由 savioyeung 於 2022-6-26 22:24 發表

在外國?
阿仔在國外讀書,訂到機票但訂唔到檢疫酒店,今日托公司關係去再試,如果都訂唔到都冇辦法,唔係我唔比阿仔去

引用:
原帖由 abbalau 於 2022-6-27 10:33 發表

朋友你都會去啦!
何況佢曾經是你家公及是你兒子的真祖父?去鞠個躬俾少少帛金有何難?
我會做帛金,但唔想去到見到佢,尼幾年冇聯絡冇講過一句說話,打招呼都覺得不自在

引用:
原帖由 卜卜星 於 2022-6-27 10:25 發表
你已經無任何關係你可以唔去,但你個仔系有血緣關係,應該要去。除非之前有好大仇口。
同6299關係一般,但唔係十分差,係前夫問題

今日都係訂唔到隔離酒店,過多幾日都訂唔到就趕唔切,阿仔返唔到或者我做代表去,只係尊重62同俾面姑仔

引用:
原帖由 踏茄之人 於 2022-6-27 16:11 發表
你個仔係佢既孫,血肉相連,就算係謝佢一點血脈,都必須送終。
以前既話,我會話你一定要去,因為佢係你個仔既阿爺,冇佢也沒有你個仔,你要陪個仔去。
而家我只會勸你,死者為大,如果佢以前沒有太得罪你,只是當一名長者朋友走了,去了坐也無妨。
最差的情況是(不是說樓主),你不去,更阻你的子女去,用盡方法散播仇恨,把呢種信念身教言教於下一代,將來很大機會會害了子女的婚姻及做人:因為連阿爺死了送終也可以不 ...
我從來冇阻阿仔去,幾萬蚊機票酒店錢我負擔到,佢地要人出席但錢又唔出,我嬲係因為前夫唔打電話問,連最簡單一句whatsapp都冇,要由個細妹開口問我

引用:
原帖由 4XGUY 於 2022-6-27 14:57 發表
你個仔一定要去,在情在理其實你都應該去鞠個躬!但係如果你講到你响外地,臨時臨急的確訂唔到隔離酒店嘅!
指指點點我控制唔到,但相信99唔會去,見到亦唔想同佢講多句,最唔想見到係個男人,但佢一定在場

引用:
原帖由 三碌木 於 2022-6-27 14:47 發表

有時啲野係雙向互動架啫,老人家唔聯絡你,你可以主動聯絡架,過時過節打個電話祝賀爺爺嫲嫲好難咩?除非反晒面架啫,否則做人就係要有人主動一啲先有互動。下下計住,做人會好辛苦架。放下自在。
阿仔未去讀書之前,都有叫佢打電話比阿爺,門面功夫我有教阿仔

一直都訂唔到隔離酒店,已經同姑仔講咗咁急多數訂唔切,已經托人做waiting list,希望有人取消,聽天由命

引用:
原帖由 wallace tam 於 2022-6-29 01:54 發表

你唔應該咁樣計,因為你地已經離左婚,佢有自由用乜嘢方式同你聯絡
係誠意問題,佢連自己個仔都冇關心過

引用:
原帖由 nicky_8543 於 2022-6-28 23:56 發表
其實真係好睇兩家人有無仇口,有仇口一定唔去。
咩叫親,關係良好先講得上個親字。
關係唔好既親生父子都可以係過路人
唔係有冇仇口,始終都曾經係親人,打電話嚟問,佢地都係想阿仔去,平時又唔見關心一下阿仔,有事就識搵佢,重要係搭十幾個鐘頭飛機,加上7日隔離,就快要考試,有冇諗過會影響阿仔學業

始終都訂唔到隔離酒店,已經肯定趕唔切,放棄了,同佢地講阿仔唔會到,或者暑假返香港先去拜祭 

已經去咗拜祭躹躬,冇送上山,靈堂見到前夫,只係點頭打招呼,佢都冇主動同我講嘢,多謝有心都唔講一聲,逗留十分鐘離開

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]