• 瀏覽: 26,486
  • 回覆: 122
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 夜深太太 於 2022-6-26 17:24 發表
我明白阿仔係跟佢地姓,希望擔幡買水,但咁急一直訂唔到隔離檢疫酒店,我已經唔介意比差不多三萬蚊機票,我自己就唔想去
在外國?

你已經無任何關係你可以唔去,但你個仔系有血緣關係,應該要去。除非之前有好大仇口。

引用:
原帖由 夜深太太 於 2022-6-25 11:23 發表
同老公已經分開幾年,佢細妹打電話通知我62走咗,問我去唔去喪禮,同埋想阿仔一定要去,其實同佢地甚少聯絡,去好似好尷尬
朋友你都會去啦!
何況佢曾經是你家公及是你兒子的真祖父?去鞠個躬俾少少帛金有何難?

引用:
同老公已經分開幾年,佢細妹打電話通知我62走咗,問我去唔去喪禮,同埋想阿仔一定要去,其實同佢地甚少聯絡,去好似好尷尬
重點係佢有現任未,有就送到附近交接就算。
若果分開唔係分得太肉酸,62,99對你都ok,去都合理。

引用:
原帖由 夜深太太 於 2022-6-26 17:27 發表
我唔想去原因係,佢一直冇關心過阿仔近況,學業點樣,健康點樣,比陌生人更陌生
唔明白點解生前冇關心,點解死後又要講禮呢?

引用:
原帖由 savioyeung 於 2022-6-26 22:24 發表

在外國?
阿仔在國外讀書,訂到機票但訂唔到檢疫酒店,今日托公司關係去再試,如果都訂唔到都冇辦法,唔係我唔比阿仔去

引用:
原帖由 abbalau 於 2022-6-27 10:33 發表

朋友你都會去啦!
何況佢曾經是你家公及是你兒子的真祖父?去鞠個躬俾少少帛金有何難?
我會做帛金,但唔想去到見到佢,尼幾年冇聯絡冇講過一句說話,打招呼都覺得不自在

引用:
原帖由 卜卜星 於 2022-6-27 10:25 發表
你已經無任何關係你可以唔去,但你個仔系有血緣關係,應該要去。除非之前有好大仇口。
同6299關係一般,但唔係十分差,係前夫問題

引用:
死者為大,你裝註香冇人會話你,除非你做過D佢地覺得你有對佢對唔住嘅嘢

引用:
原帖由 夜深太太 於 2022-6-27 14:10 發表

我會做帛金,但唔想去到見到佢,尼幾年冇聯絡冇講過一句說話,打招呼都覺得不自在
夫妻之間的恩怨真的很難理解!
唔去就算了罷,不要再耿耿於懷!

有咩尷尬?離咗婚都係親人

引用:
原帖由 CharlesB 於 2022-6-27 13:06 發表

唔明白點解生前冇關心,點解死後又要講禮呢?
有時啲野係雙向互動架啫,老人家唔聯絡你,你可以主動聯絡架,過時過節打個電話祝賀爺爺嫲嫲好難咩?除非反晒面架啫,否則做人就係要有人主動一啲先有互動。下下計住,做人會好辛苦架。放下自在。

你個仔一定要去,在情在理其實你都應該去鞠個躬!但係如果你講到你响外地,臨時臨急的確訂唔到隔離酒店嘅!

引用:
原帖由 夜深太太 於 2022-6-26 17:24 發表
我明白阿仔係跟佢地姓,希望擔幡買水,但咁急一直訂唔到隔離檢疫酒店,我已經唔介意比差不多三萬蚊機票,我自己就唔想去
如果去到比人指指點點講閒話又被架空孤立的話,
既然咁唔開心去黎都無謂+多Q餘啦對不對???
有例子:
前幾年
我舅父前妻就同你一樣情況,
外婆過身佢無去殯儀館但個仔+老婆有去囖,
我建議你最多咪送個花牌當系一點心意吧???
但有可能比佢地掟出門口都說不定???
舅父前妻當時想到會有咁嘅可能性所以沒有咁樣做囖,
如果我係你我唔會去,
無謂丫???
免生事端啦!

冇野好尷尬
出唔出席主要係睇你尊唔尊重先人
主角唔係你.

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]