• 瀏覽: 26,204
  • 回覆: 122
  • 追帖: 1
你個仔係佢既孫,血肉相連,就算係謝佢一點血脈,都必須送終。
以前既話,我會話你一定要去,因為佢係你個仔既阿爺,冇佢也沒有你個仔,你要陪個仔去。
而家我只會勸你,死者為大,如果佢以前沒有太得罪你,只是當一名長者朋友走了,去了坐也無妨。
最差的情況是(不是說樓主),你不去,更阻你的子女去,用盡方法散播仇恨,把呢種信念身教言教於下一代,將來很大機會會害了子女的婚姻及做人:因為連阿爺死了送終也可以不去,你能怪他/她將來對倫理道德沒有概念嗎?

引用:
原帖由 我要真發達復活 於 2022-6-25 20:34 發表
你 唔 去 你 個 仔 都 要 去
cls!!!
你居然有正確價值觀!
太神奇啦!

引用:
原帖由 夜深太太 於 2022-6-25 11:23 發表
同老公已經分開幾年,佢細妹打電話通知我62走咗,問我去唔去喪禮,同埋想阿仔一定要去,其實同佢地甚少聯絡,去好似好尷尬
你個仔應該要去 . 點計你個仔都係親內孫 ..

假如你個仔夠大 , 叫你個仔自己去 ..

你個仔細 , 咪叫佢老豆帶佢去囉 ..

點解一定要去?之前冇聯絡,以後亦唔會相見!有乜好去?除非有遺產

既然訂唔到酒店 , 即係唔關你事 ..

你仔要去,仲要留響果度,直至儀式結束,你去將注香,之后可響外面等

引用:
同老公已經分開幾年,佢細妹打電話通知我62走咗,問我去唔去喪禮,同埋想阿仔一定要去,其實同佢地甚少聯絡,去好似好尷尬
係62定46呀?

個仔跟妳!即係男家都唔認你哋個仔!米自作多情,欠'眉

今日都係訂唔到隔離酒店,過多幾日都訂唔到就趕唔切,阿仔返唔到或者我做代表去,只係尊重62同俾面姑仔

引用:
原帖由 踏茄之人 於 2022-6-27 16:11 發表
你個仔係佢既孫,血肉相連,就算係謝佢一點血脈,都必須送終。
以前既話,我會話你一定要去,因為佢係你個仔既阿爺,冇佢也沒有你個仔,你要陪個仔去。
而家我只會勸你,死者為大,如果佢以前沒有太得罪你,只是當一名長者朋友走了,去了坐也無妨。
最差的情況是(不是說樓主),你不去,更阻你的子女去,用盡方法散播仇恨,把呢種信念身教言教於下一代,將來很大機會會害了子女的婚姻及做人:因為連阿爺死了送終也可以不 ...
我從來冇阻阿仔去,幾萬蚊機票酒店錢我負擔到,佢地要人出席但錢又唔出,我嬲係因為前夫唔打電話問,連最簡單一句whatsapp都冇,要由個細妹開口問我

引用:
原帖由 4XGUY 於 2022-6-27 14:57 發表
你個仔一定要去,在情在理其實你都應該去鞠個躬!但係如果你講到你响外地,臨時臨急的確訂唔到隔離酒店嘅!
指指點點我控制唔到,但相信99唔會去,見到亦唔想同佢講多句,最唔想見到係個男人,但佢一定在場

引用:
原帖由 三碌木 於 2022-6-27 14:47 發表

有時啲野係雙向互動架啫,老人家唔聯絡你,你可以主動聯絡架,過時過節打個電話祝賀爺爺嫲嫲好難咩?除非反晒面架啫,否則做人就係要有人主動一啲先有互動。下下計住,做人會好辛苦架。放下自在。
阿仔未去讀書之前,都有叫佢打電話比阿爺,門面功夫我有教阿仔

親屬份上,你估仔係親孫,要去。
你自己可選擇去唔去,當係朋友身份去都可以。

引用:
咁你個仔始終係62個孫,應該去嘅

正路是要,不過妳已有答案

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]