• 瀏覽: 26,512
  • 回覆: 122
  • 追帖: 1
同老公已經分開幾年,佢細妹打電話通知我62走咗,問我去唔去喪禮,同埋想阿仔一定要去,其實同佢地甚少聯絡,去好似好尷尬

咁之前你 62對你好吾好?

去條毛咩

阿仔要去,係身教問題,教佢點面對親人離世,對佢將來待人處事態度有好處。

引用:
原帖由 夜深太太 於 2022-6-25 11:23 發表
同老公已經分開幾年,佢細妹打電話通知我62走咗,問我去唔去喪禮,同埋想阿仔一定要去,其實同佢地甚少聯絡,去好似好尷尬
難怪你老公要同你離婚,完全不會顧及他人,你‘老爺’即是你個仔的祖父,居然不讓他參加自己祖父的葬禮!

引用:
原帖由 Funseeker2015 於 2022-6-25 13:31 發表

難怪你老公要同你離婚,完全不會顧及他人,你‘老爺’即是你個仔的祖父,居然不讓他參加自己祖父的葬禮!
人地話好尷尬啫,無話唔去,但如果真係唔去都無所謂,但個仔一定要去,除非你都想以後個仔咁對你啦。。。這其實是家教!

我62同99同住香港,十幾年完全冇見冇聯絡過我女,L左的話,唔會去

引用:
妳可以唔去,但妳個仔一定要去!他是妳前老爺嘅孫是直係親屬,他還要著孝服的,妳可以交個仔俾前夫個妹帶他去,等他知道正確地認識對己故親人的尊重!

引用:
叫你個仔去就得啦

引用:
妳可以唔去,但妳個仔一定要去!他是妳前老爺嘅孫是直係親屬,他還要著孝服的,妳可以交個仔俾前夫個妹帶他去,等他知道正確地認識對己故親人的尊重!

引用:
原帖由 lplplp111 於 2022-6-25 18:36 發表

正確

我外婆過身果陣, 阿姨個前夫到左靈堂裝香. 佢地分開5年以上.
有時真係好黎好去.

btw, 仔一定要出席. 否則第日唔好問點解個仔唔尊重母親/長輩!

引用:
卦文有冇落孫仔先

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]