• 瀏覽: 9,231
  • 回覆: 24
+4
引用:
原帖由 冇知人 於 2022-6-26 11:18 發表
你好bobojit版主.本人新手.請問GIA2366629554連18K鑲嵌 62000價格是否合理!吾該哂.(已買)
太低淨度囉!咁大粒要vs2才穩妥,睇價錢就知大店合理價,如果出自樓上店就水魚價,大店唔會同你講品質,只會同你講款式靚唔靚,另外瑕疵有分種類,有etch channel是惡劣種類,你在大店買?

etch channel 凹蝕管意思是狀似鋸痕或刀砍的長條,它們乃由表面延伸入內

引用:
原帖由 bobojit 於 2022-6-26 20:57 發表

太低淨度囉!咁大粒要vs2才穩妥,睇價錢就知大店合理價,如果出自樓上店就水魚價,大店唔會同你講品質,只會同你講款式靚唔靚,另外瑕疵有分種類,有Extra facet是惡劣種類,你在大店買?

Extra facet 額外刻面意思是規定之外的所有多餘刻面有磨損,小缺口,天然面或是切磨過程的小誤失。
多謝版主回覆.係福xx都算大店.咁我應吾應該走去加錢換過粒.而家付實物圖!

引用:
原帖由 bobojit 於 2022-6-26 20:57 發表

太低淨度囉!咁大粒要vs2才穩妥,睇價錢就知大店合理價,如果出自樓上店就水魚價,大店唔會同你講品質,只會同你講款式靚唔靚,另外瑕疵有分種類,有Extra facet是惡劣種類,你在大店買?

Extra facet 額外刻面意思是規定之外的所有多餘刻面有磨損,小缺口,天然面或是切磨過程的小誤失。
另我揾吾到證書有Extra facet 因Comment個段看不到.請問睇邊到.吾該哂

引用:
原帖由 冇知人 於 2022-6-27 01:39 發表

另我揾吾到證書有Extra facet 因Comment個段看不到.請問睇邊到.吾該哂
哈哈睇瑕疵符號認錯瑕疵,etch channel是惡劣種類

etch channel 凹蝕管意思是狀似鋸痕或刀砍的長條,它們乃由表面延伸入內

我自己認為有以下的惡劣瑕疵其中一項都唔好啦
Cavilty洞痕,意思是無咗忽囉

Knot晶結,意思有異常晶體由內層伸延至表面

引用:
原帖由 冇知人 於 2022-6-27 00:39 發表

多謝版主回覆.係福xx都算大店.咁我應吾應該走去加錢換過粒.而家付實物圖!
我自己認為etch channel是惡劣種類,你自己在網上查下其他人對這瑕疵的評價,然後你自己能否接受到,真的接受唔到先問店舖換貨是否以這粒原價價值去換,還是要蝕讓去換,可以同你講現在的鑽石超級貴,上一個淨度以萬計,你自己先衡量清楚才打算。

引用:
原帖由 bobojit 於 2022-6-27 11:58 發表

我自己認為etch channel是惡劣種類,你自己在網上查下其他人對這瑕疵的評價,然後你自己能否接受到,真的接受唔到先問店舖換貨是否以這粒原價價值去換,還是要蝕讓去換,可以同你講現在的鑽石超級貴,上一個淨度以萬計,你自己先衡量清楚才打算。
多謝版主詳盡回覆.感激不盡.如果去換一定係蝕讓價.因已同我講一年內不滿意九折回收.仲有如你所講上一個淨度以萬計.咁如今要上2個淨度.咁咪差不多要幾萬.分分鐘仲要蝕埋鑲嵌費.真係要諗吓先.因呢粒都算幾好火.而又冇黑點.

兩粒都切太深, 不算好

當然選擇再好的

人工磚石最好

引用:
原帖由 冇知人 於 2022-6-26 11:18 發表
你好bobojit版主.本人新手.請問GIA2366629554連18K鑲嵌 62000價格是否合理!吾該哂.(已買)
62000 貴左10%左右

SI2 I 呢d真係唔好買啦

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]