• 瀏覽: 10,140
  • 回覆: 45
  • 追帖: 1
純呻,鄧阿媽辛苦!

阿哥一家四口係兩老度一齊住,佢兩公婆有份正職,阿哥同佢老婆每人揾萬幾,一家四口包食包住包埋阿媽幫手湊兩個孫加煮飯洗衫無請工人,一個月比4千家用阿媽,佢老婆從來一蚊家用都唔會比,亦唔會對個家有任何金錢上嘅付出和貢獻,家務一啲都唔做,放工返黎等食,攤喺度或者入房嘆冷氣買淘寶,成家重要睇佢面色,阿媽想出下街好似要同佢申請。

我知我阿哥都係無用,做人新抱嗰個唔係要你受委屈,但都唔好咁老馮,你對人好,人地做得辛苦啲個個月係積蓄到倒貼你一家都無所謂,你覺得屈就點解唔搬走。根本就想等老人家百年歸老食埋佢層樓!

點解會覺得呀嫂無比家用
會唔會係呀哥果份已經包埋呀嫂果份
教功課有吧?
你媽會唔會覺得你呀嫂幫忙不如自己做返所以自始唔做?

有冇叫佢離婚?

引用:
原帖由 Yanbe 於 2022-6-11 23:30 發表
點解會覺得呀嫂無比家用
會唔會係呀哥果份已經包埋呀嫂果份
教功課有吧?
你媽會唔會覺得你呀嫂幫忙不如自己做返所以自始唔做?
無比啦,阿哥都呻佢老婆孤寒,平時買個麵包都只會買一個比自己。 

如果係用錢請個姐姐你返到屋企咪唔洗做囉,而家唔係,哥比$4000包佢成家係度又食又住,阿媽底褲都要幫個女人晾埋。
你講得啱,阿媽係有時寧願自己做埋好過,因為佢真係太廢 ,飯唔會煮,10年無拖過一次地,其他廢野太多不能盡錄!阿哥放工有幫手,一家人一齊住係咪應該分工合作下!

得果四千蚊家用
一口幾口食埋住埋服侍埋
你呀媽都無怨無悔未出聲即係無野啦
咁你就咪鬼咁多事係度登人辛苦😏😏😏

你阿哥冇本事, 搵錢唔多, 所以只搵到個同自己差唔多質素(低質)既女人幫佢生仔~
細路生出兩件, 兩件都跟你地姓, 但個男人仲都冇上游, 仍然每個月搵得果萬幾蚊~ 
養唔起老婆之餘, 夫家個妹/細佬仲要話阿嫂冇俾家用個奶奶~ 呢度又引伸個問題, 個阿哥有冇俾家用佢老婆既父母???
每個人都有父母, 如果唔係搵到好多錢, 都係各自各照顧自己父母架啦~ 俾四千蚊家用呢個係樓主你阿哥既問題啦, 至於你阿媽, 係好遺憾要做阿四, 但我覺得成件事最大問題都係你阿哥囉~

引用:
原帖由 值錢討厭的銀包 於 2022-6-12 11:50 發表

無比啦,阿哥都呻佢老婆孤寒,平時買個麵包都只會買一個比自己。 

如果係用錢請個姐姐你返到屋企咪唔洗做囉,而家唔係,哥比$4000包佢成家係度又食又住,阿媽底褲都要幫個女人晾埋。
你講得啱,阿媽係有時寧願自己做埋好過,因為佢真係太廢 ,飯唔會煮,10年無拖過一次地,其他廢野太多不能盡錄!阿哥放工有幫手,一家人一齊住係咪應該分工合作下!
同住 主動幫下手都要啦
係你媽幫忙湊仔?

你媽媽好大方,任勞任怨
阿嫂好唔識做
不過阿哥都好大責任囉…

引用:
原帖由 泡泡果 於 2022-6-13 09:27 發表
你阿哥冇本事, 搵錢唔多, 所以只搵到個同自己差唔多質素(低質)既女人幫佢生仔~
細路生出兩件, 兩件都跟你地姓, 但個男人仲都冇上游, 仍然每個月搵得果萬幾蚊~ 
養唔起老婆之餘, 夫家個妹/細佬仲要話阿嫂冇俾家用個奶奶~ 呢度又引伸個問題, 個阿哥有冇俾家用佢老婆既父母???
每個人都有父母, 如果唔係搵到好多錢, 都係各自各照顧自己父母架啦~ 俾四千蚊家用呢個係樓主你阿哥既問題啦, 至 ...
呢個係典型新抱角度嗎
生仔跟人地姓,幫人地生?
其實仔女最終都係同阿媽親架咋…

引用:
原帖由 Purple_Crystal 於 2022-6-13 13:08 發表

呢個係典型新抱角度嗎
生仔跟人地姓,幫人地生?
其實仔女最終都係同阿媽親架咋…
唔止係新抱角度, 同時亦係個做人太太既角度~
就算你話, "啊, 呢D港女", 但做女人個個都咁希望架啦, 有人養有人照顧到自己, 好正常~ 但好明顯樓主個阿哥同一般女性對婚姻既要求有好大落差~
而且結左婚生細路, 都要有條件去養, 個男人冇能力做乜仲叫個老婆去生? 生左出黎, 個男人就有責任去照顧架啦~ 就算你話, 小朋友都係同阿媽親, 咁但係小朋友同個男人都有血緣關係~
都係果句, 個男人廢, 佢老婆又肯嫁俾佢仲同佢生仔, 然後搞到個奶奶要做阿四, 成件事都係個悲劇~

條J累

引用:
原帖由 值錢討厭的銀包 於 2022-6-11 04:59 發表
純呻,鄧阿媽辛苦!

阿哥一家四口係兩老度一齊住,佢兩公婆有份正職,阿哥同佢老婆每人揾萬幾,一家四口包食包住包埋阿媽幫手湊兩個孫加煮飯洗衫無請工人,一個月比4千家用阿媽,佢老婆從來一蚊家用都唔會比,亦唔會對個家有任何金錢上嘅付出和貢獻,家務一啲都唔做,放工返黎等食,攤喺度或者入房嘆冷氣買淘寶,成家重要睇佢面色,阿媽想出下街好似要同佢申請。

我知我阿哥都係無用,做人新抱嗰個唔係要你受委屈,但都唔好 ...
搵萬幾蚊邊夠洗呀

你吖哥好廢,好冇大志,太安於現狀!家用俾得果四千!四千蚊買餸都吾夠喇!
有兩個小朋友都吾進修努力向上游,仲要靠屋企!好心搵份辛苦啲人工高啲既工喇!到時搬出去,你吖嫂肯返工吾洗你吖哥養就已經係執到喇!

好似你阿嫂甘嘅極品我屋企都有一個,嫁咗俾我阿哥幾年從來冇幫手做過家務,連一個碗都冇洗過,食飯都仲要人叫先行出房,食完飯就死返入房嘆冷氣。真唔明甘阿哥點解會娶佢

引用:
原帖由 值錢討厭的銀包 於 2022-6-11 04:59 發表
純呻,鄧阿媽辛苦!

我知我阿哥都係無用,做人新抱嗰個唔係要你受委屈,但都唔好 ...
真係家家有本難念的經

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]