• 瀏覽: 6,177
  • 回覆: 36
本主題由 YanNessIsMe 於 2022-6-9 12:19 移動
引用:
原帖由 tradewood 於 2022-6-8 20:28 發表
之前幾經爭扎,終於決定跟營養師減肥,但跟左兩個星期,磅數都無輕到....有無sister可分享下經驗😥
咩營養師呃鬼咩
我一個月減了30磅

過兩個月再講有冇用啦 邊得嚟咁快 食修腩修都有一兩個月先見成效 更何況營養師怕你一時適應唔到新飲食習慣 一定係等你慢慢減

跟過
頭一星期去水減咗好多

引用:
原帖由 bblaila 於 2022-6-8 22:30 發表
戒澱粉及糖包你得,如果keto更加快落磅,不過你最好了解左先
我都係咁做,一日一餐加生酮,但40日左右落左十幾磅之後而家平台緊!已經半個月未有再落!可以點搞?

引用:
原帖由 andyyyy 於 2022-6-9 21:10 發表

我都係咁做,一日一餐加生酮,但40日左右落左十幾磅之後而家平台緊!已經半個月未有再落!可以點搞?
你半個月者 我74-75kg已年幾兩年啦!可能體重已達到某水平 身體啟動保護機制防止過輕 體重好難再下降

補充:身高183cm

引用:
原帖由 andyyyy 於 2022-6-9 21:10 發表

其實都係有平台期,不過你可以試下油斷我自己試過係沖過到,d人好多用72/96斷去沖,我而家停咗keto,因為cholesterol too high比我另一半凡人閙到ok

你每次上磅會唔會好大壓力同焦慮?如果有,都會令身體皮質醇過高,吾落磅!
減肥需要好多方面配合,飲食運動睡眠作息時間情緒壓力等等
如肚腩細左,但體重吾變,都系好事!
吾好經常睇住體重數字,體態更加重要!
……
……
……

引用:
原帖由 Mary_Lamb 於 2022-6-9 14:04 發表
過兩個月再講有冇用啦 邊得嚟咁快 食修腩修都有一兩個月先見成效 更何況營養師怕你一時適應唔到新飲食習慣 一定係等你慢慢減
都係的,我都希望慢慢會落磅

引用:
原帖由 pray_to_god 於 2022-6-9 14:21 發表
跟過
頭一星期去水減咗好多
是嗎,食咩餐去水?

引用:
原帖由 友好隨和的字典 於 2022-6-9 23:51 發表
你每次上磅會唔會好大壓力同焦慮?如果有,都會令身體皮質醇過高,吾落磅!
減肥需要好多方面配合,飲食運動睡眠作息時間情緒壓力等等
如肚腩細左,但體重吾變,都系好事!
吾好經常睇住體重數字,體態更加重要!
……
……
……
你說得很岩,我肚腩真係細左,其實係覺得個人輕左,不過磅數不是太落到。我平時都是訓得差果啲。你說皮質醇過高也會唔落磅,是什麼一回事,即係情緒大起大落,都會影響體重減唔到?

引用:
原帖由 tradewood 於 2022-6-10 20:34 發表

你說得很岩,我肚腩真係細左,其實係覺得個人輕左,不過磅數不是太落到。我平時都是訓得差果啲。你說皮質醇過高也會唔落磅,是什麼一回事,即係情緒大起大落,都會影響體重減唔到?
情緒大起大落會㗎,你可以上網search皮質醇

引用:
原帖由 tradewood 於 2022-6-8 20:28 發表
之前幾經爭扎,終於決定跟營養師減肥,但跟左兩個星期,磅數都無輕到....有無sister可分享下經驗😥
你睇政府定睇私家?

引用:
原帖由 薄荷朱古力~ 於 2022-6-8 22:03 發表

例牌都係果d安排,食少d或戒乜戒乜咁,又send d運動片要你每星期做幾次咁。
可唔可以畀啲運動片嚟參考下

引用:
原帖由 7月後的花花 於 2022-6-10 21:52 發表

可唔可以畀啲運動片嚟參考下
唔係我join, 係我朋友。
佢無share比我,我亦都無問佢拎

引用:
我上年9月尾開始跟營養師減肥,9個月減咗近15kg。
我頭一個月減咗大約4kg。
呢段日子入面無乜做過運動,有踩過兩三次單車。
飲夠水、瞓夠好重要。
我基本上三餐都係自家飯,好少出街食。

利申:仲減緊,非廣告,純分享。
今次係我第一次跟營養師減。
不過都算貴。

身邊有朋友跟過米CLok,唔清楚過程。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]