• 瀏覽: 50,484
  • 回覆: 206
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 持久男 於 2022-6-21 09:28 發表

可以試下鼻鼾貼
鼻鼾貼9成無用

引用:
原帖由 julydeer 於 2022-6-21 21:13 發表

鼻鼾貼9成無用
試左先啦

引用:
原帖由 julydeer 於 2022-6-21 21:13 發表

鼻鼾貼9成無用
點解鼻鼾貼無用

引用:
原帖由 巧岸居 於 2022-6-22 17:25 發表

點解鼻鼾貼無用
我先生用過,真心的無效果

引用:
原帖由 巧岸居 於 2022-6-22 17:25 發表

點解鼻鼾貼無用
係喉嚨有嘢阻住抖氣,唔係個鼻
用咗鼻鼾貼整大啲個鼻腔都無幫助架

引用:
原帖由 julydeer 於 2022-6-20 22:24 發表

聽完你覺得需要睇醫生咪book 囉,無需要睇醫生就走人
唔洗俾錢,就可以上去聽?

引用:
原帖由 Elissa 於 2022-6-6 17:18 發表
我老公,大隻仔一個,日間時都無乜特別,但一到左夜晚上張床⋯⋯可怕的事就發生了!!!一訓底,兩分鐘內鼻鼾聲比得上打雷!仲要係耳邊,每晚就係劈雷甘!劈到凌晨4點左右到會稍為無甘大聲,不幸的是,本人有一半的翻工時間係要早上五點半起身,長期如是,眼袋大,黑眼圈,日日睡眠不足,:fst_016 ...
試吓買耳塞,訓覺果陣戴住啦,起碼可以降低一半噪音

https://applealmond.com/posts/75891/amp

另外妳老公既鼻劓聲系keep 住同一個頻率定係時大時細、有時突然之間有一下特別大聲 ? 如果係前者,建議佢做運動和控制飲食去減磅。如果係後者,佢應該患左睡眠窒息症,要去配呼吸機,如果病情太嚴重可能會無命架。

引用:
原帖由 絕情十二少 於 2022-6-24 00:11 發表

試吓買耳塞,訓覺果陣戴住啦,起碼可以降低一半噪音

https://applealmond.com/posts/75891/amp

另外妳老公既鼻劓聲系keep 住同一個頻率定係時大時細、有時突然之間有一下特別大聲 ? 如果係前者,建議佢做運動和控制飲食去減磅。如果係後者,佢應該患左睡眠窒息症,要去配呼吸機,如果病情太嚴重可能會無命架。
後者,不時會突然間停左,我用手感覺佢個鼻無氣,過左6~9秒,又大聲「gur 」一聲,繼續扯鼻鼾!好嚇人

引用:
原帖由 Elissa 於 2022-6-24 07:24 發表

後者,不時會突然間停左,我用手感覺佢個鼻無氣,過左6~9秒,又大聲「gur 」一聲,繼續扯鼻鼾!好嚇人
咁好大機會係睡眠窒息症,建議妳帶老公去見醫生和做睡眠測試,然後由醫生判斷需要點樣治療 (例如配呼吸機、做手術⋯⋯)

引用:
原帖由 Elissa 於 2022-6-22 17:34 發表

我先生用過,真心的無效果
咁你先生衣家有冇用其他辦法?

引用:
原帖由 julydeer 於 2022-6-22 22:27 發表

係喉嚨有嘢阻住抖氣,唔係個鼻
用咗鼻鼾貼整大啲個鼻腔都無幫助架
但係鼻敏感好似易D 有鼻鼾架喎

引用:
原帖由 小雪菜 於 2022-6-23 23:01 發表

唔洗俾錢,就可以上去聽?
係呀
鍾意咪當認識多啲睡眠窒息,上去聽下囉

引用:
原帖由 Elissa 於 2022-6-24 07:24 發表

佢係窒息,然後扯番一大啖空氣,唔洗估,肯定睡眠窒息,只係唔知輕微定嚴重

引用:
原帖由 巧岸居 於 2022-6-24 22:48 發表

但係鼻敏感好似易D 有鼻鼾架喎
呢啲又可能係鼻中膈彎曲問題喎
鼻鼾貼都唔知鼻中膈彎曲有無用嘅

引用:
原帖由 julydeer 於 2022-6-25 23:34 發表

係呀
鍾意咪當認識多啲睡眠窒息,上去聽下囉
我都想去聽! 可唔可以介紹

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]