• 瀏覽: 4,801
  • 回覆: 15
是的!應該呼吸急促,心跳加快!否則沒有效果.

引用:
原帖由 溫柔沉靜的青蛙 於 2022-6-3 02:15 發表
若果冇出汗,係咪代表我有些動作做錯左?
你講有效係要咩效果?
如果係講減肥  出汗多少與減肥係無關係!  
如果係講做重訓時無出汗 可能代表重量太輕 你太輕鬆 咪加大重量囉!

如果所謂有效係講運動量以至減肥效果,
又假設運動量越高,減肥效果就越好,
咁我小學四年班嗰陣已經識得答你no。

如果一個人,喺正常溫度濕度下,
著住短衫短褲跑一陣就可能出汗。
但如果佢喺天寒地凍嘅雪地,
同樣裝束同樣速度咁跑可能跑極都唔出汗。
咁唔通佢喺雪地跑咗都當冇跑?
相反如果佢喺50度沙漠散步都出汗,
唔通你又當佢做咗劇烈運動、好減到肥?

至於重訓,
個人經驗係如果你有用核心肌群,
個人係會熱啲於是易出汗啲,
而唔係你舉重啲易出汗。
不過如果你用埋核心肌群,
係可以幫你成功地舉得重啲。
操腳又易出汗過操上身。
如果操膊頭呢啲細塊肌肉,
本來就唔會好似操腳咁用到咁重,
就冇得因為唔出汗,就加重搏出汗,
始終細肌肉都唔會做好重。

引用:
原帖由 溫柔沉靜的青蛙 於 2022-6-3 02:15 發表
可能淋巴腺塞咗

不出汗脂肪怎麼出去

提示: 違規內容已被屏蔽
不一定,我慢行冇汗都廋

引用:
原帖由 清晨怕壽包 於 2022-6-7 16:07 發表
不出汗脂肪怎麼出去
脂肪會透過呼吸系統排出!中性脂肪由碳、氧、氫組成,脂肪轉化為能量後,產生的代謝廢物是水和二氧化碳,二氧化碳會隨我們的呼吸排出,水則會混入你的循環系統,以尿液或汗水的形式排出體外。減去1公斤的脂肪,0.84公斤是透過肺部排出,其餘0.16公斤則會變為水,換句話說,幾乎所有減去的體重,都是呼氣呼出來的!

引用:
不一定的

引用:
唔出汗即係強度唔夠

出汗係散熱之嘛

引用:
原帖由 清晨怕壽包 於 2022-6-7 04:07 PM 發表
不出汗脂肪怎麼出去
出汗就瘦, 咁焗桑拿咪好快瘦

汗裡面多少帶點脂肪

引用:
原帖由 清晨怕壽包 於 2022-6-13 09:39 發表
汗裡面多少帶點脂肪
我都覺得出左汗先會瘦倒

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]