• 瀏覽: 21,820
  • 回覆: 21
每年端午節食完糭之後我屋企一定會全家一齊換季,因為阿嫲教我阿爸未食五月糭寒衣勿入籠
所以到左依家每當我話想轉季拎返晒啲短袖衫出黎個陣我阿爸都仍然好堅持要過左端午節先可以換季
雖然依家天氣唔穩定但我屋企仍然當左呢個活動係我地屋企既習俗,希望第時我嫁左都仲可以等到過左端午節先換季

引用:
原帖由 生仔唔知仔心臟 於 2022-6-2 15:54 發表
每年端午節食完糭之後我屋企一定會全家一齊換季,因為阿嫲教我阿爸未食五月糭寒衣勿入籠
所以到左依家每當我話想轉季拎返晒啲短袖衫出黎個陣我阿爸都仍然好堅持要過左端午節先可以換季
雖然依家天氣唔穩定但我屋企仍然當左呢個活動係我地屋企既習俗,希望第時我嫁左都仲可以等到過左端午節先換季
我屋企都會,每次衣櫃換季都會留低幾件夏天衫同冬天衫

未到端午之前仲有幾日涼涼地,呢幾日又熱又局

引用:
原帖由 生仔唔知仔心臟 於 2022-6-2 15:54 發表
咪傻啦佢話唔換呢就照聽
呢啲櫃桶啲衫褲係私人物品根本唔到去管轄

引用:
由細到大我父母都係咁樣講所以我都習慣左端午節後收起所有秋冬衫真空左佢.

引用:
熱屎人咩

XD 又幾得意 wor~ 依家D天氣真係好唔定~ 6月先換季都安全D~

端午節

依家世界氣候已經轉變

not so hot recently...

引用:
“五月糭寒衣勿入籠” 這句話有時令我以為端午係24氣節之一

衣食住行
使唔使照通勝指示

引用:
原帖由 條尾好重要 於 2022/6/2 22:12 發表
未到端午之前仲有幾日涼涼地,呢幾日又熱又局
係呀, 所以老一輩講 "未食端午粽, 寒衣不入籠" 真係無錯.

天氣太熱,等不了

我屋企都會haha

主題標籤 #端午節
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]