• 瀏覽: 13,319
  • 回覆: 49
  • 追帖: 1
婆媳不和,不同住,母親過世後,母親神位需安置獨子家,老婆極力反對,話日後很難天天面對,在我面前哭過不停,但老豆神位可以供奉,現在不知如何處理,煩惱中

引用:
原帖由 ncedm 於 2022-5-27 23:54 發表
婆媳不和,不同住,母親過世後,母親神位需安置獨子家,老婆極力反對,話日後很難天天面對,在我面前哭過不停,但老豆神位可以供奉,現在不知如何處理,煩惱中
改信耶教,立即攪L掂。

引用:
原帖由 ncedm 於 2022-5-27 23:54 發表
即係比安你老竇個神位,唔俾安母親嘅神位?

引用:
原帖由 工廠男 於 2022-5-28 01:26 發表

改信耶教,立即攪L掂。
我估佢唔願意啦

引用:
你同佢傾吓冇乜所謂啦,自己人係祖先。

香討答案: 中出先飛

引用:
原帖由 emma222 於 2022-5-28 02:23 發表

我估佢唔願意啦
耶L好興係醫院等人臨死,叫人改信耶教,就係睇準中國人拜先人多禮儀,後人冇心肝。

依家,帖主死結在於,佢係男人,拜神家務等一概唔想理,帖主老婆睇準機會迫佢。
其實,死咗先黎講乜孝義呀?!街外買個牌位,每年拜祭記念下就可。

引用:
原帖由 I-HAVE 於 2022-5-28 09:42 發表
香討答案: 中出先飛
唔係講男女感情,係講擺設神位咋。

引用:
原帖由 工廠男 於 2022-5-28 10:32 發表

耶L好興係醫院等人臨死,叫人改信耶教,就係睇準中國人拜先人多禮儀,後人冇心肝。

依家,帖主死結在於,佢係男人,拜神家務等一概唔想理,帖主老婆睇準機會迫佢。
其實,死咗先黎講乜孝義呀?!街外買個牌位,每年拜祭記念下就可。
醫院係咪有啲教會人咁樣去勸病人㗎?你講得啱,喺街外或廟堂買個神位算啦。

仲有人係屋企裝神位?我老竇嗰代人都唔會啦!
裝左又未必有人日日裝香,去遠行又唔會搵人上嚟裝香?乜神鬼都走晒啦!
裝個位比機會自己不孝。

點解唔放係龕堂等人日日去供奉呢?

引用:
原帖由 工廠男 於 2022-5-28 10:32 發表

呢句真

引用:
原帖由 花生之友 於 2022-5-28 11:24 發表

呢句真
係,珍惜眼前人最緊要。
之後,只係儀式,記念。

正宗邪花入宅,
老婆定老母?

引用:
家家有本難唸的經

引用:
樓主既然有安老豆神主牌,不如改用祖先牌咪冇衝突囉,伯母都係祖先一份子,如果擺祖先牌你老婆都反對咁就換老婆啦!呢啲女人要嚟冇撚用佢係完全唔尊重你。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]