• 瀏覽: 3,882
  • 回覆: 12
結婚十年,每次嘈交都係我錯!嘈交我忍會無事,唔忍就炒大鑊,跟住就話離婚。
每次嘅結論都係要我妥協。
唔係因為個細路做就離咗婚。

前幾日又係咁, 我嬲到揼電話落梳化, 佢就成包花生車埋你。 最後我落咗街兩個幾鐘, 中途冇聽佢電話亦都冇接個女電話,因為真係好嬲,仲未平復到。 最後又係話要離婚。

呢幾日,完全冇交流。 我都唔知點。

引用:
原帖由 雨中純情的名車 於 2022-5-24 17:43 發表
結婚十年,每次嘈交都係我錯!嘈交我忍會無事,唔忍就炒大鑊,跟住就話離婚。

前幾日又係咁, 我嬲到揼電話落梳化, 佢就成包花生車埋你。 最後我落咗街兩個幾鐘, 中途冇聽佢電話亦都冇接個女電話,因為真係好嬲,仲未平復到。 最後又係話要離婚。

咁你咪忍下囉, 正常人 千萬不要同 智商低 嘅人嘈交!

你老婆應該不是正常人⋯

我不懂得教你如何處理。只是想講如果你明知道唔去做補救的事情。而出現的結果,會是令你將來後悔莫及的。相信你會懂得如何決擇。就像我不去記住前妻對個家,對子女的貢獻。數簿只記錄了不快事和她的衝動發嬲事。一個機緣巧合下,她主動結束了我們20年的婚姻,頭也不回的離我而去。到現在每當我想起如果那個時候不做那樣,不講那些說話,結果就完全改寫,令我非常悔不當初啊!

引用:
原帖由 窮爸爸2022 於 2022-5-24 21:40 發表
我不懂得教你如何處理。只是想講如果你明知道唔去做補救的事情。而出現的結果,會是令你將來後悔莫及的。相信你會懂得如何決擇。就像我不去記住前妻對個家,對子女的貢獻。數簿只記錄了不快事和她的衝動發嬲事。一個機緣巧合下,她主動結束了我們20年的婚姻,頭也不回的離我而去。到現在每當我想起如果那個時候不做那樣,不講那些說話,結果就完全改寫,令我非常悔不當初啊!
分開抑或在一起比較好?如果相處不來,分開可能更適合

引用:
原帖由 雨中純情的名車 於 2022-5-24 17:43 發表

結婚十年,無理由次次都喺樓主錯要你忍同妥協。樓主考慮各方面,包括經濟,女兒的利益,作出決擇

樓主先要睇下婚姻上有冇可以改善嘅方面,唔一定全部都係你老婆錯。試下大家心平氣和時坐低交流,互相改進。
但係真係唔得又為咗小朋友唔離婚,咁就改變對婚姻嘅睇法,可以當你哋係住同一間嘅租客 ; 有事就交流,無事就保持自我,你都唔會路人甲嘈。

當你唔再愛佢,佢就樣樣都係錯。

你自己1個去搵婚姻輔導,見社工。我覺得呢個情況,自己拆唔點,由其你有小朋友,咁對小朋友最好。
只能講 2個人有積怨

結婚最慘就係 1方擺爛,長久下去結果係點 唔洗講啦。
佢去到郁手,你離開現場我覺得係啱,婚姻雙方都有其界線。
如果你地在平時正常氣氛,都仲有2句,我覺得可以 傾傾嘈交時的行為(大家當為左小朋友)。最好whatapp傾,費事情緒到。好好長握 幾時 暫停唔傾住。

引用:
原帖由 john1979 於 2022-5-25 15:47 發表
你自己1個去搵婚姻輔導,見社工。我覺得呢個情況,自己拆唔點,由其你有小朋友,咁對小朋友最好。
只能講 2個人有積怨

結婚最慘就係 1方擺爛,長久下去結果係點 唔洗講啦。
佢去到郁手,你離開現場我覺得係啱,婚姻雙方都有其界線。
如果你地在平時正常氣氛,都仲有2句,我覺得可以 傾傾嘈交時的行為(大家當為左小朋友)。最好whatapp傾,費事情緒到。好好長握 幾時 暫停唔傾住。
好感謝你的意見,我會靜下來諗清楚自己想點,應該要點做。感謝🙏🏻

多謝各位既意見, 你好好冷靜處理。 感謝

其實咩人結婚會冇問題?結得婚,就要識控制情緒,所有夫妻都會有意見不合。能白頭到老的,要能把自己想法冷靜表達出來,老婆不同意,佢發脾氣,也要覺得是小事,你不要發脾氣,要控制情緒。你要能先做好自己,遷就老婆,到你能做到,任何事情都不發脾氣,先有資格要求你老婆慢慢改,感化佢。

其實懂得控制情緒的人,才適合結婚。找伴侶時,也要找脾氣好的。你能做到好好控制情緒,就算你老婆改不了,你不再忍受要離開佢,你找第二個也能長久,否則你自己有問題,你同第二個也會有問題。

好多時我們的壓力來自工作,人際關係,金錢,如果你因為這些事而未能控制情緒,其實好難同另一半好好相處的。

引用:

自己攞泥, 有腳你唔走, 根本無人留你, 呻咩Q
口口聲聲話為呢個為嗰個, 根本你自己無Q用, 無吉士

其實好多時嘈,都係因為大家觀點與角度唔同。試下大家心平氣和坐低,講清楚自己想要求,例如講明星期六要睇波,佢就想同班friend 下午shopping,咁大家可以互相就下。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]