• 瀏覽: 10,151
  • 回覆: 109
  • 追帖: 1
我系2012年申請公屋,很不幸爸爸於2016年因病過身,留低媽媽壹個人住。後因考慮照顧媽媽(75歲)放棄左自己的排期而申請天倫樂。最終於2018年獲批調遷壹家五口同住。由於老婆與婆婆生活習慣不同及婆媳之間矛盾激化。導致最親的親人變仇人,日日相見黑口黑面。也引致小朋友心理陰影越加嚴重。我作為媽媽唯壹親人又要面對自己家庭。成為夾心餅。不知如何是好。在此請問大家如果分戶要如何處理。消戶後重新申請公屋是否從新排過?

分戶原因系老婆與婆婆經常吵架,我媽子更話我地騙佢間屋。同我地住好後悔。唉,當初本好心諗住照顧方便引致今天的苦楚。我今年3月又跌斷右手,現失業中。好返都做吾返以前份工,等於從頭來過。收入下降又租吾起樓。

公屋分戶已沒有了,你或你媽要重新申請公屋公屋。

你媽係長者排公屋可能快D,但都需要4年以上,如有逼切需要,入住安老院舍可能更快,年多便可

引用:
原帖由 3328 於 2022-5-20 16:03 發表
你媽係長者排公屋可能快D,但都需要4年以上,如有逼切需要,入住安老院舍可能更快,年多便可
他阿媽巳是公屋戶口,巳屬公屋戶,如何轉戶主再排呢?去老人院,一般要身體毛病入院,由醫務社工轉介福利署,無病無痛,入不到。建議疏通雙方關係吧

自己和老婆另外申請啦 老媽老婆唔可以放埋一齊

阿媽吾會去老人院架。上次同佢傾過壹家人要和好相處,佢都頸爆發火話我地搶佢間屋,現在想丟佢出去,關系會更復雜。佢現在行得又吃得可以自理,佢諗自己想壹個人過舒服地。所以老婆要自己壹家人從新再申請。我壹人養全家得3萬幾收入都吾夠開支。出去租樓更加死的快。唉,好難啊。

引用:
原帖由 tommwins 於 2022-5-20 23:47 發表
自己和老婆另外申請啦 老媽老婆唔可以放埋一齊
只能犧牲自己出去重新申請了。我都後悔當初已排左四年放棄左自己的申請。壹個系老母,壹個系老婆。無論點選都會傷到壹方。

你以為公屋分戸好易?

婆媳糾紛沒法子的,明愛向晴軒係一個解決方法。

引用:
原帖由 靜靜雞定靜雞雞 於 2022-5-22 10:05 AM 發表
你以為公屋分戸好易?
基本上係要搞到經常見社工、上差館,搞到好似雙方都想置對方於死地咁,就可以分到戶。

引用:
原帖由 triumphal_ark 於 2022-5-22 23:30 發表

基本上係要搞到經常見社工、上差館,搞到好似雙方都想置對方於死地咁,就可以分到戶。
會唔會搞出人命架?

引用:
原帖由 3328 於 2022-5-22 11:38 PM 發表

會唔會搞出人命架?
就係怕搞出人命先會分戶。

唔係所謂「婆媳糾紛」,都係當時人自己講,社署冇紀錄,警處冇紀錄,房署憑乜野信?

引用:
原帖由 triumphal_ark 於 2022-5-23 00:32 發表

就係怕搞出人命先會分戶。

唔係所謂「婆媳糾紛」,都係當時人自己講,社署冇紀錄,警處冇紀錄,房署憑乜野信?
要唔要有D真嘢睇吓會似D呢?

以前房屋資源唔多短缺,應該易好多

07 08 09 10 11年仲有好多o靚仔一滿18歲申請單身一人公屋,大學畢業入伙,月租700~900,今日當然冇咁着數

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]