• 瀏覽: 32,346
  • 回覆: 120
  • 追帖: 5
調解吾到就,放生大家喇!

引用:
原帖由 jan2115 於 2022-5-15 01:51 發表
同路人啊,前妻脾氣暴躁唔止掉爛野直頭毆打我,後尾嘈多幾次走埋返外家話離婚,原來出面識左第二個,好行唔送
永遠d人出軌就會將個問題原因推咗畀另一半

樓主老婆性格無得改㗎啦,快啲為自己將來打算下

長期受壓好易爆煲,有咩事搵朋友吹下水

引用:
原帖由 pezzodanovanta 於 2022-7-31 22:56 發表

每次嘈交我都有離婚念頭,資產我無咩俾到佢,bb交俾佢湊我都放心
不要咁快諗離婚。

同老婆溝通下,講下你感受。如老婆還是覺得看你不順眼,試下搬出去住。

過程中,大家會感受到對方的重要性,是不是可以無左大家。

過來人,父母大皮氣,BB好快會跟佢一樣。

引用:
原帖由 pezzodanovanta 於 2022-5-17 04:12 發表

其實我都留意到老虎大多數都係因為bb野先跳制,我舉高bb又驚我撞到bb個頭(明明仲有成段距離)⋯⋯我哄個頭埋bb又話我塊面污糟又話頭髮拮到…..但同樣既野佢自己都有做…
咁你由得佢講你? 你唔話 : 你覺得我唔識? 咩唔識你都嫁,仲生埋仔,傻袈?

引用:
原帖由 討論得啖笑 於 2022-5-18 11:11 發表

第三係搞野,認真砌。呢個就好個人,不過相信咸濕男人都work。
之前疫情,工人冇出街,禾地2,3個月冇做。小弟冇宣洩,忍耐力減,氣氛差到極點,日日家嘈屋幣。
4月底,中于破冰,砌番餐,佢個樣應該夠皮。老虎之后兩三日明顯溫純些。
老虎平時刀推開禾,但比心機摸下摸下佢又會落踏。
禾體驗,av五姑娘,同老虎砌,係二回事。砌完,減歷消戾氣,起碼一兩星期,做個好的出氣袋, ...
大男人 : 下場係唔需要諗,最緊要依家唔似你咁,唔X似男人!

做男人,唔好做Mom-Boy,但係又唔好做老婆奴,係就真犯賤!

引用:
原帖由 jan2115 於 2022-5-15 01:51 發表
同路人啊,前妻脾氣暴躁唔止掉爛野直頭毆打我,後尾嘈多幾次走埋返外家話離婚,原來出面識左第二個,好行唔送
女人打人一定要放棄,否則後患無窮。

引用:
原帖由 pezzodanovanta 於 2022-5-15 01:50 發表
我老婆好緊張bb,有佢照顧我都好放心,但始終都係想俾個圓滿啲既家庭bb
你老婆和我老婆一樣,我以前都好似你甘諗,為左小朋友,又唔係要靠老婆養,自己孭起頭家,仲要成日比佢話,咩都要問佢,佢就隨心所欲,你就要聽佢order 和睇面色。你真係唔好怕佢講離婚,應真,我後來離了,人生唔同晒,唔駛唔想返屋企,依家小朋友唔似以前單親比人睇小,咩唔完整,通街都係,最緊要係離婚後要理佢。

你離硬婚

引用:
原帖由 (ツ) 於 2022-8-12 07:10 發表
你離硬婚
我都覺..只是仲糾結緊個小朋友

引用:
原帖由 pezzodanovanta 於 2022-8-21 09:26 發表

我都覺..只是仲糾結緊個小朋友
如果為咗小朋友,唔捱得幾耐

樓主,身同感受,我為左細路,都忍左廿年,結婚証書都在灣仔婚姻註冊處超過兩年,因為佢到依家都冇簽分居協議書,過去幾年,我都去過灣仔辦離婚都5至6次,但最後佢都唔行最後一步。

過來人,而家D 港女,唔知食乜皮四噤大,(其實係因為佢地出去做野,同埋個社會一日講男女平等,但係港女就堅持中國式老公出大份),所以不平等就梗,現代人持家係越黎越難,你係有OPTION ,不過正面同正能量係你唯一生存條件,睇返香港既離婚RATE,其實結婚同過大海賭一場係無乜分別,50%既人離左,其餘 50% 既人係咪都幸福定個個都諗緊離婚?其實不幸黎講只能夠講好特別,發生係少數人身上既負面事情,但係你睇 50% 以上結婚既人都唔幸福,噤其實不幸既家庭本來就唔係噤不幸(logic 上 )同埋個社會變化太大,婚姻黎講,應該唔再會係現代人既幸福來源,因為現代人用投訴取代左忍耐,用事業黎取代左家庭,用自我取代左付出,以前係家家有本難唸的經,而家係離婚變成人生必經,既傾向,又可以噤講,不幸係所有現代人都面對既問題,因為變化源是永恆,而現代係時刻在變,最靠得住既只有自己,所以我話正能量係你唯一。噤其實你對佢既時間都好少架啫,兩個都要返工,咪多D 做自己野囉。噤諗囉,人人結婚都發哲會忍 ,但 50% 人選擇左唔忍,每人忍既野都唔會一樣,咪比個challegen 自己,去學下彿食下齋,增加自己既忍耐力,只要去到一個平衡點,你就唔會再去諗,只係你平𧗽唔到,先會諗,同埋網路世界既暗黑面比光明面多太多,去痴住D 有正能量樣既人,總會有條思路係你可以諗得通。

https://hk.news.yahoo.com/從數據認識經 ... 低有關係-095327812.html

引用:
原帖由 Skidsteer 於 2022-8-23 23:35 發表
樓主,身同感受,我為左細路,都忍左廿年,結婚証書都在灣仔婚姻註冊處超過兩年,因為佢到依家都冇簽分居協議書,過去幾年,我都去過灣仔辦離婚都5至6次,但最後佢都唔行最後一步。
唔係單方面簽都可以受理嫁咩?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]