• 瀏覽: 5,162
  • 回覆: 16
  • 追帖: 1
自己行又驚食錯,又驚出酮疹。。。有無營養師專做生酮,或者有無一d apps 可跟住做?謝謝大家

多數營養師讀o既都係營養學派。生酮飲食咁新穎應該一般營養師唔會信依套…

引用:
原帖由 tsubomimitsu 於 2022-5-12 13:18 發表
多數營養師讀o既都係營養學派。生酮飲食咁新穎應該一般營養師唔會信依套…
我見到有一個,係gym room內,但好似唔係好信得過

生酮唔啱我

引用:
原帖由 tsubomimitsu 於 2022-5-12 13:18 發表
生酮飲食唔新穎,100年前已經有
用來治療癲癇症,營養師一定識
佢地唔係唔信,係唔主張用來純粹為減肥,因為還有更多更好嘅選擇
又或者某些病人有疾病風險,平衡利弊,可會用到

到目前為止,生酮飲食對人類有好處的實證醫學太少
又未有數據支持長期用呢種飲食係安全/健康
營養師一般唔會攞你來做實驗
進取啲,以「數字」為首要目的嘅可能會

引用:
原帖由 南區小遊艇 於 2022-5-11 18:01 發表
自己行又驚食錯,又驚出酮疹。。。有無營養師專做生酮,或者有無一d apps 可跟住做?謝謝大家
營養師唔信生酮㗎。
想減肥,可以揾營養師,但唔係用生酮飲食法。

不如自己先試下
唔得先至搵營養師
先記錄好每日食啲乜
跟住逐步戒澱粉質同埋糖分
用MyFitnessPal 

說得很有道理,值得深思!我都減不到肥,想要試試生酮.現在看來只能參考部份意見,不能全部照搬!瘦了不一定健康!

說得很有道理,值得深思!我都減不到肥,想要試試生酮.現在看來只能參考部份意見,不能全部照搬!瘦了不一定健康!

Yes

可以一世做到生酮咩?唔可以就唔好浪費時間金錢。除非你要影結婚相需短時間內極速消瘦。

引用:
原帖由 南區小遊艇 於 2022-5-11 18:01 發表
看來你做 research 並不充份,因你好像很怕酮疹。

當你明白生酮原理後,就會明白酮疹,往往是無可避免。

我都做左生酮及一日一餐,己近兩年,最初我的西醫及中醫極力反對,尤其是我出酮疹時。

但最後我不單只瘦了100磅,更可不用再 take 糖尿、血壓藥;其他的毛病例如濕疹等,一掃而空。

引用:
原帖由 1MH1 於 2022-8-28 08:35 發表
可以一世做到生酮咩?唔可以就唔好浪費時間金錢。除非你要影結婚相需短時間內極速消瘦。
我就係打算做一世。

引用:
原帖由 隨便看看 於 2022-8-29 09:15 發表

我就係打算做一世。
加油

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]