• 瀏覽: 13,061
  • 回覆: 73
寧願兩個人返工再請工人睇小朋友? 
定係 一個人做野一個睇小朋友?
一個月入2萬幾一個萬幾。。。
其實一個人做野慳住駛,計過好似應該都夠基本生活開支

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 genuismm 於 2022-5-11 08:09 發表
問題係 請個好工人 唔易,除非你比到 高人工⋯ 但咁就唔係你可以負擔到的。

細路係自己既, 工人點會幫你教?
更何況, 工人唔係淨係俾人工, 佢係你屋企都要俾佢食, 仲有保險同醫療呢, 搵得少果個賺番黎果萬幾蚊, 扣埋工人洗費仲有幾多剩?

引用:
原帖由 genuismm 於 2022-5-11 08:09 發表
真心講,如果計得掂,子女都係自己帶好啲

引用:
原帖由 科幻推理 於 2022-5-11 13:58 發表

真心講,如果計得掂,子女都係自己帶好啲
對, 可惜很少人信

引用:
有能力當然係請工人

最好當然係一個人睇小朋友再請多個工人啦

家家有本難唸的經,請工人,自己湊,最緊要你自己方便。

過來人,10年前有相同問題,選擇長工轉兼職,小朋友自己湊返,好在不用供樓交租,只靠2萬多生活
10年過去了,小朋友入了三大,感覺當初的犧牲是值得的 ,最近自己也轉回長工,

有母親照顧,比工人照顧會好些.
家庭親情好重要......

萬零蚊人工啫,自己揍好好多,小朋友長大係好需要愛、耐性、德智體群美的教育、仲有父母同小朋友嘅關係,呢d種種就算姐姐幾好都唔可以依賴佢,何況而家嘅姐姐質素都有好大落差添。

梗係自己湊再加個工人幫手啦!

自己湊

你找份3萬蚊人工,叫老婆留在家中看小朋友

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]