• 瀏覽: 5,075
  • 回覆: 30
  • 追帖: 1
結咗婚之後有小朋友
媽媽係全職 照顧小朋友
爸爸同以前未結婚一樣都係返嗰份工
媽媽嘅生活完全改變曬 好多嘢都以小朋友為先 完全冇自由嘅空間
小朋友讀書健康問題全部都媽媽去解決 好頭痛
點解男人就乜都唔使理, 女人要完全 同以前係唔同曬生活, 男人完全冇變過

點解我突然間咁感觸呀
話說
老公睇戲睇到十一點先返到屋企
返到屋企又上網睇戲
同佢講多兩句話我煩因為阻住佢睇戲
所以覺得好唔開心都心淡 唔想再同佢講任何嘢

引用:
原帖由 棉花糖好好味 於 2022-5-5 00:36 發表
點解我突然間咁感觸呀
話說
返到屋企又上網睇戲
你都約你啲朋友出街,當日叫你老公睇住細路仔,兩公婆輪流去玩,咁大家都可以有空間呀

引用:
原帖由 棉花糖好好味 於 2022-5-5 00:33 發表
結咗婚之後有小朋友
媽媽係全職 照顧小朋友
媽媽嘅生活完全改變曬 好多嘢都以小朋友為先 完全冇自由嘅空間
點解男人就乜都唔使理, 女人要完全 同以前係唔同曬生活, 男人完全冇變過
結婚幾耐小朋友幾歲?

呢個係男人和女人思想,心態及責任既分別
試下同老公調轉生活方式
例如:叫老公請幾日大假係屋企做你既工作
你就出街玩或返工或返娘家休息,直到同你老公一樣時間先返屋企

引用:
原帖由 棉花糖好好味 於 2022-5-5 00:33 發表
結咗婚之後有小朋友
媽媽係全職 照顧小朋友
我都都好想知點解會咁,做男人真係好好

做咩要發2個貼? 

我係男人 我唔係你講個D 放工準時返屋企 早訓早起 送個仔返學  冇哂所有興趣  亦唔可以 做自己想做既野 以免影響到個仔 ....... 只能等仔大 先可以有返D自由

1,養你
2,養孩子
3,學做爸爸
4,失去女朋友,甜蜜感
5,多了個忙家務的黃臉x

不開心又唔夾,唉

引用:
結咗婚之後有小朋友
媽媽係全職 照顧小朋友
Exactly! 超認同!

引用:
結咗婚之後有小朋友
媽媽係全職 照顧小朋友
我身邊全部人都不同你的, 都係 兩公婆一齊照顧小朋友, 或者工人姐姐照顧,兩公婆工作。

我老婆都係日日去玩的。

引用:
原帖由 棉花糖好好味 於 2022-5-5 00:36 發表
點解我突然間咁感觸呀
話說
返到屋企又上網睇戲
多數婚姻耐了都是這樣😵💫

所以都唔係分男女既,係睇個人性格,我有fd 2公婆都唔理仔女添,放低比老人湊,睇你做唔做得出

其實好多唔開心同爭吵,係源於對他人有要求,自己對仔女付出,係出於內心,無話要點計較。

引用:
點解我突然間咁感觸呀
話說
返到屋企又上網睇戲
叫佢同埋你一齊睇

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]