• 瀏覽: 10,343
  • 回覆: 67
減肥唔準減個胸

兩樣都係搵笨柒嘅野:
1 - 跑步機, 你響度以為跑緊步, 但只係用跑步嘅步姿去平衡身體唔跟條帶向後同唔跌向前; 真正嘅跑步係用對腳將你個身體重量推向前, 兩者用嘅力同全身體嘅肌肉配合係兩回事.

2 - 假單車, 你響度以為踩緊單車, 但只係用踩單車嘅動作(只限下身)去用力; 真正嘅踩單車係全身嘅肌肉配合唔去跌, 唔係只用對腳, 兩者用嘅力同全身體嘅肌肉配合係兩回事.

都唔明啲人點解要去做呢兩樣咁笨柒嘅活動, 不特止, 仲要係俾錢去做.

我支持跑步機
全身運動,而且難易度好控制
跑又得,急步行又得
單車太辛苦喇,而操得辛苦唔等於效果好,整傷咗仲大鑊

引用:
原帖由 麻煩固執的裙子 於 2022-4-23 13:44 發表

最大的希望係我吾想減走個胸
邊有得唔減埋
減肥係全身
幾大幾細天生架嘛
我覺得著衫嚟講,B級最好睇

引用:
原帖由 麻煩固執的裙子 於 2022-4-23 21:42 發表

我怕既係跑步機會吾會嘈到屋企樓下
屋企嗰種?
實嘈到
就算墊咗吸音墊都一樣

引用:
原帖由 寒冬委屈的白襪 於 2022-4-25 10:14 發表
跑步機可較到為急步,唔太嘈又好用。
我都鐘意急步行多於跑
錯動作傷筋骨又dun到內臟(我個人感受)

引用:
原帖由 麻煩固執的裙子 於 2022-4-23 12:09 發表
我下身大脾內外側好多肉
小腿都好多肉
有好大個肚腩 背都多肉
因為工作要輪班既關係
落街跑步既時間不太夾到
想買返部機在家做運動
但係吾知買家用跑步機好定單車機好
吾知邊部岩我多d呢?
係咪真係減到肚腩大脾?
麻煩大家俾俾意見
疊埋心水揾個肯同妳一齊做運動嘅男朋友,行山,跑步,踩單車,仲有雙方都好開心好想做嘅運動,半年之內理想達到!

一日食一餐先,堅持到一個月,再談其他
如果你堅持唔到,買乜機都無用,玩幾次就收檔

兩類器材,都是做帶氧運動,同時會消耗脂肪。跑步機就被動啲,由部機帶做運動,變化少啲。單車就由人主動做,可多些變化,例如:HIIT運動模式。除了做帶氧運動,亦要做些肌肉訓練,增強肌肉,除了可使線條改善,亦可加強新陳代謝。咁……減磅得來又修身,不需減食。

有啲人以為跑跑步機只係喺部機上面跳,
根本唔係喺度用緊呢度嗰度肌肉。
我自己個人經驗,參加過渣打10k,
礙於種種原因,練跑多數用機,
練真地係有,但較少。
我仲以為,跑機同跑地咁唔同,
到時都唔知頂唔頂到。
結果感覺都係差唔多,跑地仲快過跑機添。

結論係,跑機同跑地,
唔係想像中爭咁遠,都係一種訓練。

當然,有得跑真地踩真單車梗係好啦,
正如有得揀,我都食新鮮嘢唔食罐頭啦。
不過樓主話時間夾唔到街跑,
用器械代替都係個辦法。
而且樓主只係想做吓運動減吓肥啫,
又唔係去參加跑步單車比賽,
一定要exactly練到呢嚿嗰嚿肌肉、
練到啲乜嘢技術。

考慮HIIT吧

引用:
原帖由 麻煩固執的裙子 於 2022-4-23 12:09 發表
我下身大脾內外側好多肉
小腿都好多肉
有好大個肚腩 背都多肉
因為工作要輪班既關係
落街跑步既時間不太夾到
想買返部機在家做運動
但係吾知買家用跑步機好定單車機好
吾知邊部岩我多d呢?
係咪真係減到肚腩大脾?
麻煩大家俾俾意見
三思呀,真係諗住有恆心會長做先好買,我有好多朋友(包括我),買左返嚟,做左一個月就荒廢左部機.......

一定係健身單車,減膀期間一定要日日做運動,之後先唔會反彈,培養左運動習慣之後先唔容易反彈,節食一定會反彈,健身單車對腿部負擔細可以日日踩,跑步對腿部負擔大唔可以日日跑

引用:
原帖由 z_gundam_2008 於 2022-4-25 11:18 發表
兩樣都係搵笨柒嘅野:
1 - 跑步機, 你響度以為跑緊步, 但只係用跑步嘅步姿去平衡身體唔跟條帶向後同唔跌向前; 真正嘅跑步係用對腳將你個身體重量推向前, 兩者用嘅力同全身體嘅肌肉配合係兩回事.

2 - 假單車, 你響度以為踩緊單車, 但只係用踩單車嘅動作(只限下身)去用力; 真正嘅踩單車係全身嘅肌肉配合唔去跌, 唔係只用對腳, 兩者用嘅力同全身體嘅肌肉配合係兩回事.

都唔明啲人點解 ...
如果真係搵笨, 就唔會有人用.
雖然跑街與真單車係好,
但環境及時間會有限制.  落雨或太熱不建議跑街.
如果你住九龍港島, 搵條路踩單車真係好難.

引用:
原帖由 科幻推理 於 2022-4-25 14:10 發表

三思呀,真係諗住有恆心會長做先好買,我有好多朋友(包括我),買左返嚟,做左一個月就荒廢左部機.......
係,99%都係曬氣

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]