• 瀏覽: 7,698
  • 回覆: 39
  • 追帖: 2
我在約年半前,同時決定瘦身同戒煙。

當時235磅,最初只用生酮,約2個月,就跌到大約200磅;之後加埋斷食,一日一餐,大約6個月,跌到大約160磅。

但之後平台期左大約 6個月,紋風不動。

我就加埋運動,跌到現在的130磅。

我現在的身體狀況很微妙。

因為 social need 食了過多的精緻碳水 e,g birthday cake,我第二天,我會輕微頭暈。

一日一餐外的其他時間,我係無食慾。

每天唔做運動,會唔舒服

嚴格來說,我是一日一餐半。

一餐係正餐。

但一早起身,係會食二片生薑同一杯蜂蜜水。

引用:
原帖由 佛肥 於 2022-4-21 18:47 發表
不可持久的長期食一餐不夠營養會血壓低和血糖低的
一日三餐是近代的事。

在5000年前的 hunter gatherer 年代,人類有時一日未必食到一餐。

不要將人類最近 200年的飲食模式,視為一定的形態。

我今年57歲,我感覺現在的體能,比起20年前還要強。

我住23樓,每天回家也是行樓梯。

引用:
原帖由 佛肥 於 2022-4-21 19:01 發表

起碼一日兩餐啦
如果一日兩餐才是 sustainable,人類這個物種早在 hunter gatherer 時期己消失了。

引用:
原帖由 佛肥 於 2022-4-21 19:11 發表

每餐食少D等個胃有D野磨下長期冇野磨好傷胃的
冇野磨好傷胃 ? 胃是磨的 ???

我呢種廢老做事唔會亂來的。

一日一餐的頭幾個月,我每個月都見醫生一次,睇番身體數據。

我一早己 ready,如數據有negative 異變,我會 stop.

但期間,我的數字,越來越好。

引用:
原帖由 佛肥 於 2022-4-21 19:34 發表

古代D人多數活不到40歲現代D人個個都八九十歲你話邊個朝代D飲食可信D
古代 d 人係點死?

現代 d 人係點死?

引用:
原帖由 隨便看看 於 2022-4-21 17:39 發表
我在約年半前,同時決定瘦身同戒煙。

當時235磅,最初只用生酮,約2個月,就跌到大約200磅;之後加埋斷食,一日一餐,大約6個月,跌到大約160磅。

但之後平台期左大約 6個月,紋風不動。

我就加埋運動,跌到現在的130磅。

我現在的身體狀況很微妙。

因為 social need 食了過多的精緻碳水 e,g birthday cake,我第二天,我會輕微頭暈。

...
多謝分享感激不盡

引用:
原帖由 隨便看看 於 2022-4-21 17:45 發表
嚴格來說,我是一日一餐半。

一餐係正餐。

但一早起身,係會食二片生薑同一杯蜂蜜水。
點解食兩件生薑有乜好處

引用:
原帖由 隨便看看 於 2022-4-21 18:57 發表

一日三餐是近代的事。

在5000年前的 hunter gatherer 年代,人類有時一日未必食到一餐。

不要將人類最近 200年的飲食模式,視為一定的形態。

我今年57歲,我感覺現在的體能,比起20年前還要強。

我住23樓,每天回家也是行樓梯。

引用:
原帖由 隨便看看 於 2022-4-21 19:25 發表

冇野磨好傷胃 ? 胃是磨的 ???

我呢種廢老做事唔會亂來的。

一日一餐的頭幾個月,我每個月都見醫生一次,睇番身體數據。

我一早己 ready,如數據有negative 異變,我會 stop.

但期間,我的數字,越來越好。
我要跟你學習呀

引用:
原帖由 7月後的花花 於 2022-4-21 20:49 發表

點解食兩件生薑有乜好處
你近排食咁多野 有無肥到呀?

主題標籤 #瘦身
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]