• 瀏覽: 7,686
  • 回覆: 39
  • 追帖: 2
引用:
原帖由 spike 於 2022-4-21 20:51 發表

你近排食咁多野 有無肥到呀?
好彩冇,你睇到我post  D相
同我食既份量不成正比

引用:
原帖由 7月後的花花 於 2022-4-21 20:49 發表

點解食兩件生薑有乜好處
話說一日一餐後遇的平台期,因我頂唔順,始終體重依然。

所以,我嘗試二日一餐,之後出了事,我感覺血氣很虛。

我就停了二日一餐,轉回一日一餐,為左調理身體,每天上午食生薑同飲蜂蜜。

之後,我做埋運動,唔再只靠控制飲食。

引用:
原帖由 隨便看看 於 2022-4-22 08:07 發表

話說一日一餐後遇的平台期,因我頂唔順,始終體重依然。

所以,我嘗試二日一餐,之後出了事,我感覺血氣很虛。

我就停了二日一餐,轉回一日一餐,為左調理身體,每天上午食生薑同飲蜂蜜。

之後,我做埋運動,唔再只靠控制飲食。
明白,謝謝你

我覺得你而家狀況都好良好吖 係怕你營養唔夠 不過都要睇你實際菜單係點 我減到而家120磅 維持咗4個月多 都好擔心會反彈 但係成日食唔夠影響到工作 所以都慢慢加返食量 但係有加埋食解脂酵素調節

引用:
原帖由 隨便看看 於 2022-4-21 17:39 發表
我在約年半前,同時決定瘦身同戒煙。

當時235磅,最初只用生酮,約2個月,就跌到大約200磅;之後加埋斷食,一日一餐,大約6個月,跌到大約160磅。

但之後平台期左大約 6個月,紋風不動。

我就加埋運動,跌到現在的130磅。

我現在的身體狀況很微妙。

因為 social need 食了過多的精緻碳水 e,g birthday cake,我第二天,我會輕微頭暈。

...
我由10個月前250磅到而家168磅,都係用低碳飲食,最近2個月轉食2餐,週未就一日一餐,無頭暈篤手指血糖正常,食小一餐真係有用。

引用:
原帖由 yingtong945 於 2022-4-22 12:52 發表
我覺得你而家狀況都好良好吖 係怕你營養唔夠 不過都要睇你實際菜單係點 我減到而家120磅 維持咗4個月多 都好擔心會反彈 但係成日食唔夠影響到工作 所以都慢慢加返食量 但係有加埋食解脂酵素調節
我每日的餐單,係要肯定有足夠的 food fibre 及 protein。

根據世衛的標準,成人每天要27g food fibre;而蔬菜 average food fibre含量是 3 %,即是我每天要 intake 大約 1 kg的蔬菜。

以我現時體重,有做運動下,每天要  intake 大約 70g protein。

蔬菜的 protein 含量大約是 3 %;我每天要 intake 大約 1 kg的蔬菜前提下,我每天己從蔬菜 intake 了大約 20g  protein。

我需要從肉類每天 intake 50g 的 protein。

而一般肉類的 protein 含量 averagely 20 %,即是我每天要 intake 大約 250g 的肉類。

但因考慮到,食物的 protein ,吸收過程中,一定有損耗,為 compensate for this factor,我每天必食一些堅果及飲牛奶。

p.s.

以上的餐單,是從人體需要的營養做切入位,而非卡路里。

引用:
原帖由 1467bee 於 2022-4-22 18:45 發表

我由10個月前250磅到而家168磅,都係用低碳飲食,最近2個月轉食2餐,週未就一日一餐,無頭暈篤手指血糖正常,食小一餐真係有用。
去到平台期,就要運勳。

引用:
原帖由 隨便看看 於 2022-4-23 08:01 發表

去到平台期,就要運勳。
十個月都有堅持每日行10000步,最近開始試下做平板支撐和卷腹嘅簡單運動。

引用:
原帖由 隨便看看 於 2022-4-23 07:59 發表

我每日的餐單,係要肯定有足夠的 food fibre 及 protein。

根據世衛的標準,成人每天要27g food fibre;而蔬菜 average food fibre含量是 3 %,即是我每天要 intake 大約 1 kg的蔬菜。

以我現時體重,有做運動下,每天要  intake 大約 70g protein。

蔬菜的 protein 含量大約是 3 %;我每天要 ...
只要攝入足夠嘅蛋白質,纖維,優質脂肪和維生素就可以了,不用太擔心無碳水化合物,蔬菜其實有小量碳水和身體會自己糖質新生來穩定血糖。

引用:
原帖由 佛肥 於 2022-4-21 18:47 發表
不可持久的長期食一餐不夠營養會血壓低和血糖低的
關乜事!我成兩年時間都係一日一餐,但十年前驗到嘅 血壓高到而家仲係血壓高,血糖正常到而家都係正常,只要唔偏食保持正常食量,習慣左就唔會唔夠營養,不過習慣左之後..............我就一日一餐都反彈!而家加埋戒澱粉又好似有少少起色,呢個禮拜瘦左三磅!

引用:
原帖由 佛肥 於 2022-4-21 19:34 發表

古代D人多數活不到40歲現代D人個個都八九十歲你話邊個朝代D飲食可信D
古時醫學唔昌明,戰爭又多,好難長命喎!

引用:
原帖由 隨便看看 於 2022-4-21 17:39 發表
我在約年半前,同時決定瘦身同戒煙。

當時235磅,最初只用生酮,約2個月,就跌到大約200磅;之後加埋斷食,一日一餐,大約6個月,跌到大約160磅。

但之後平台期左大約 6個月,紋風不動。

我就加埋運動,跌到現在的130磅。

我現在的身體狀況很微妙。

因為 social need 食了過多的精緻碳水 e,g birthday cake,我第二天,我會輕微頭暈。

...
我實行一日一已經差唔多兩年,係好間中午餐會食少少嘢,但一日一好似對我成效唔太大,我夜晚果餐其實比平時都唔係話食多好多嘢,唔知點解會咁?而家試緊戒澱粉,糖就好少食用,睇下個效果點!請問樓主平時夜晚點食法?

引用:
原帖由 andyyyy 於 2022-4-26 16:04 發表

關乜事!我成兩年時間都係一日一餐,但十年前驗到嘅 血壓高到而家仲係血壓高,血糖正常到而家都係正常,只要唔偏食保持正常食量,習慣左就唔會唔夠營養,不過習慣左之後..............我就一日一餐都反彈!而家加埋戒澱粉又好似有少少起色,呢個禮拜瘦左三磅!
為生存,確實可以一日一餐

從健康角度來講,減少餐數或進食時段係好,但唔係越少越好
理想嘅可能係兩餐(或3餐)
一餐好難食到足夠必需營養,再戒埋澱粉就更加難
有啲營養又會競爭、阻礙,減少吸收
24-hour fast,我見啲專家通常建議係一星期大約1-3次,唔係每日

現在無病唔等於健康
身體檢查好少會驗晒維化命、礦物質有無不足/缺乏
不足,有時又無症狀、或未必留意到症狀
就算驗血,例如鈣,正常數字唔等於無缺乏,可能係攞緊骨本

引用:
原帖由 stonelady 於 2022-4-29 10:30 發表

24-hour fast,我見啲專家通常建議係一星期大約1-3次,唔係每日

現在無病唔等於健康
...

現在無病唔等於健康
就算驗血,例如,正常數字唔等於無缺乏,可能係攞緊骨本

<---  請提點有甚麽維化命、礦物質,是戒了澱粉只食蛋、肉、蔬菜之下,會不足/缺乏 ?

現在我為了吸收足夠 food fibre ,每天 intake 大約 1kg 蔬菜。

再為了吸收足夠 protein,會食大約 250g 肉類,再加兩隻蛋、一杯牛奶。

我的胃口,己再吃不落澱粉。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]