• 瀏覽: 13,408
  • 回覆: 88
  • 追帖: 1
我與太太大家的收入,如果不計花紅是差不多,所有收入及開支都是由聯名戶口提取,大家都沒有屬於自己的私人戶口,如有多餘的錢,我會用聯名帳戶投資,信用卡也是聯名,一切財政由我打理,基本上太太完全不理及不知我們有多少財產,總之有錢給她買衫,食飯及旅遊便可以。

經常見很多結了婚的朋友及鄉土的師兄/姊們,財政上分得很清楚,自己又有私人戶口,兩夫婦都不知道對方搵多少錢及財產,這對我來說是不可思議,旣然已經成為夫妻,為什麼不讓對方知道自己有多少錢,各位的財政是怎樣的分配呢?

引用:
原帖由 Funseeker2015 於 2022-4-13 04:45 發表
我與太太大家的收入,如果不計花紅是差不多,所有收入及開支都是由聯名戶口提取,大家都沒有屬於自己的私人戶口,如有多餘的錢,我會用聯名帳戶投資,信用卡也是聯名,一切財政由我打理,基本上太太完全不理及不知我們有多少財產,總之有錢給她買衫,食飯及旅遊便可以。

經常見很多結了婚的朋友及鄉土的師兄/姊們,財政上分得很清楚,自己又有私人戶口,兩夫婦都不知道對方搵多少錢及財產,這對我來說是不可思議,旣然已經 ...
我地係私人戶口出糧,收入支出公開透明,每人每月按收入比例供款到聯名戶口,所有支出由呢個戶口支付,當然出街食飯果d以個人信用咭簽賬,呢d少數無分邊個俾,無乜所謂,好處係可以以個人需要調整供款比例,可以一半一半,甚至1比9都得,心服口服

引用:
原帖由 abc2103 於 2022-4-13 10:57 發表

我地係私人戶口出糧,收入支出公開透明,每人每月按收入比例供款到聯名戶口,所有支出由呢個戶口支付,當然出街食飯果d以個人信用咭簽賬,呢d少數無分邊個俾,無乜所謂,好處係可以以個人需要調整供款比例,可以一半一半,甚至1比9都得,心服口服
咪一樣斤斤計較!

引用:
原帖由 Funseeker2015 於 2022-4-13 12:13 發表

咪一樣斤斤計較!
你呢d黃絲心態,非我即敵既心理,凡事唔係用你既方法就係垃圾,你自己就係一個垃圾,財政點分你有咩資格去批評?家陣老婆無返工,呢個模式照行到,只係佢唔使再供款,只得我供,咁叫有彈性,唔係叫斤斤計較,你個口講就唔計較,個心就心機盡算,不折不扣既偽君子,垃圾中既垃圾

如果你搵既錢係老婆既2倍,甚至佢唔返工,你係咪仲可以咁大方,一份糧兩份洗?依家你地人工一樣,其實變相係洗費一人一半,你就講到你好似好偉大咁,虛偽致極

引用:
原帖由 abc2103 於 2022-4-13 14:04 發表
如果你搵既錢係老婆既2倍,甚至佢唔返工,你係咪仲可以咁大方,一份糧兩份洗?依家你地人工一樣,其實變相係洗費一人一半,你就講到你好似好偉大咁,虛偽致極
未睇清楚就出來柒,首先我冇講花紅邊個多,跟著我投資戰績如何,工字冇出頭,啱你這些人,一世俾老闆烚😁

引用:
原帖由 Funseeker2015 於 2022-4-13 20:34 發表

未睇清楚就出來柒,首先我冇講花紅邊個多,跟著我投資戰績如何,工字冇出頭,啱你這些人,一世俾老闆烚😁
嗯,原來想出黎晒命,垃圾帖

引用:
原帖由 Funseeker2015 於 2022-4-13 20:34 發表

引用:
原帖由 abc2103 於 2022-4-13 21:07 發表

嗯,原來想出黎晒命,垃圾帖
起碼我曬得起,又有個蠢人俾我曬到燶口燶面😁

引用:
原帖由 Funseeker2015 於 2022-4-13 21:48 發表

起碼我曬得起,又有個蠢人俾我曬到燶口燶面😁
🤣🤣🤣你又知我無投資?你又知我有幾多資產???

小朋友,天外有天呀,個柒字留返俾你老婆啦,嫁左俾你個窮鬼

真正有錢人係唔會話自己有幾巴閉嫁

引用:
原帖由 abc2103 於 2022-4-13 13:58 發表

你呢d黃絲心態,非我即敵既心理,凡事唔係用你既方法就係垃圾,你自己就係一個垃圾,財政點分你有咩資格去批評?家陣老婆無返工,呢個模式照行到,只係佢唔使再供款,只得我供,咁叫有彈性,唔係叫斤斤計較,你個口講就唔計較,個心就心機盡算,不折不扣既偽君子,垃圾中既垃圾
美其名,彈性處理,實際日日計住,老婆冇工開就扮大方你出”住先”,一到老婆有收入立刻計淸計楚,呢D唔係斤斤計較係乜?語言偽術,2019-2020你們用來呃咗唔少優獸青年,似乎你才是垃圾中既垃圾😁

引用:
原帖由 abc2103 於 2022-4-13 22:22 發表

🤣🤣🤣你又知我無投資?你又知我有幾多資產???

小朋友,天外有天呀,個柒字留返俾你老婆啦,嫁左俾你個窮鬼

真正有錢人係唔會話自己有幾巴閉嫁
D葡萄🍇真酸😩

講就好似共同財產,其實就斤斤計較中!

引用:
原帖由 Funseeker2015 於 2022-4-13 04:45 發表

經常見很多結了婚的朋友及鄉土的師兄/姊們,財政上分得很清楚,自己又有私人戶口,兩夫婦都不知道對方搵多少錢及財產,這對我來說是不可思議,旣然已經 ...
一萬蚊收入同十萬都無得比
打工同做生意都唔同
最重要係講好要儲幾多錢,比幾多家用有共識
無共識就咪結婚,覺得唔夠錢仲結咩婚

共同支配小額自己支配大額共同商量

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]