• 瀏覽: 16,014
  • 回覆: 92
  • 追帖: 2
我男,33歲。老婆31歲
新婚不到1年 各自財政獨立 兩個人租樓住 未有生小朋友打算

1. 唔煮飯 -
拍拖時都知我老婆唔識煮飯 所以平時99%都係我煮 我不介意煮 因為我算擅長烹飪
有時叫佢學下 練下 因為佢早過我收工 可以買餸準備食材 洗下切下都好 但佢無乜動力 無心去做 求其買現成餸菜 或者煮即食麵 菜都無條 寧願花時間精力去煲劇 都唔煮餐飯

2. 懶做家務 -
我同佢都要返工 大家文職返一至五 婚前協定家務都星期六日一齊做 但到weekend 佢就懶得郁 好多時洗衫吸塵都係我做埋 更不要說落街採購食材 雖然平時我買餸我煮 但我其實連牛奶,生果,汽水,零食等等 唔需要煮的所有食嘅飲嘅都係我買 佢寧願喺屋企煲劇 頂多只負責買D 基本日用品 衞生清潔用品

3. 非常堅持自己的做法同生活習慣 -
每次碰上生活習慣 或者家居上的慣性/方式/做法上有分歧 佢都會堅持自己的 唔聽我講
我同佢講過 大家來自唔同家庭長大 唔同家庭背景 成長環境因素 從小就有父母影響的不同習慣 生活方式 唔同價值觀 大家可唔可以尊重下理解下對方 但每次都俾佢ban
每次都俾佢食住 我好少話到事
就算我話到事一次半次 佢會黑我面 完全無mood 試過一次嘈交後冷戰3日沒講嘢 我一話佢一兩句 或者做漏少少嘢 就嬲我好耐

4. 沉迷名牌手袋銀包 同港女afternoon tea
我同佢都係普通打工仔 唔係有錢人 雖然各自財政獨立 但佢買名牌的花費係超出佢所能負擔 所以佢完全無錢儲 係月光族 而且每月食幾次同姐妹食港女tea
佢甚至成日半開玩笑問我幾時可以財務自由唔使佢返工

5. 經常批評我的影相同按摩技巧
我自問唔識幫佢影相同按摩 但佢有需要時我都會努力盡力嘗試滿足佢 但佢唔太appreciate 甚至會批評同埋怨

6. 不太願意行房
1個月可能只得2次 佢好多時都無興趣做
而且無做過主動 每次都係我不斷kiss佢先有D 反應
佢甚至半開玩笑叫我打飛機 咁我都的確要靠打飛機去解決 三幾日就一次

7. 同我媽關係一般
佢對我媽好有疑心 好避忌 講嘢會就住就住 亦成日覺得我媽想我俾多D 錢佢老人家 咁又的確 我知我媽喺我地拍拖時已經唔太喜歡佢 所以佢兩個係少少水火不容

各位師兄,坦白講其實我唔開心的時間多過開心
我甚至有時會掛住婚前我同老豆老母住的生活 (我獨生子)
其實我地係咪結錯婚。。我應該點解救?

Sex一個月兩次冇問題

有問題要及早正視 我當初就係覺得冇所謂所以忍下一日忍下又一日 但原來退一步唔一定海闊天空 只不過比咗機會人地得寸進尺

她有這麼多缺點,你依然愛她?

引用:
原帖由 過去沉靜的燒賣 於 2022-4-6 00:32 發表

1. 唔煮飯 -
拍拖時都知我老婆唔識煮飯 所以平時99%都係我煮 我不介意煮 因為我算擅長烹飪
有時叫佢學下 練下 因為佢早過我收工 可以買餸準備食材 洗下切下都好 但佢無乜動力 無心去做 求其買現成餸菜 或者煮即食麵 菜都無條 寧願花時間精力去煲劇 都唔煮餐飯

2. 懶做家務 -
我同佢都要返工 大家文 ...
你真儍, 你呢D問題 根本不是問題! 有邊個冇? 我話你知,個個人個老婆同你老婆一樣架! 最多做愛次數比你多 5倍!

1-6唔係拍拖時已經知

引用:
原帖由 kilogram 於 2022-4-6 07:38 發表
有問題要及早正視 我當初就係覺得冇所謂所以忍下一日忍下又一日 但原來退一步唔一定海闊天空 只不過比咗機會人地得寸進尺
你講得啱
我應該係開頭開得唔好 有少少寵慣佢 姑息咗個問題
時至今日 如果我突然之間轉變 相信要有豁出去嘅心態 大家隨時爆煲 要離婚

引用:
原帖由 連續會裙 於 2022-4-6 09:59 發表
她有這麼多缺點,你依然愛她?
我仍愛佢
但冇以前嗰種甜蜜感覺
可能只係感情上 大家相伴走過一段人生路
我唔知佢係咪仲咁愛我
因為佢越嚟越多抱怨同批評 好少appreciate 我喺呢段婚姻關係所付出
我哋往往都係各自各做自己嘢 好少交流 佢有佢睇劇 我有我打機

引用:
原帖由 笨豬傻咪 於 2022-4-6 10:55 發表
1-6唔係拍拖時已經知
一啲啲啦
其實4同5就拍拖嗰陣已經知
頭3樣真係唔知
因為未試過同居 結婚先住埋一齊
我知佢唔識煮嘢食
但係估唔到佢完全唔肯嘗試
佢明明早過我差唔多兩個鐘放工 但都唔會去街市買餸煮餐飯 溝通過都冇結果
另外做家務 其實開頭weekend 的確有一齊做 後尾佢越嚟越懶
我睇唔過眼自己做埋 而家我家務做得多過佢 煮飯又係我 買嘢又係我 租又係我交 我哋又冇打算要小朋友 其實我都唔知結婚為咩 對住佢好似要照顧個女咁

引用:
原帖由 過去沉靜的燒賣 於 2022-4-6 12:16 發表

一啲啲啦
頭3樣真係唔知
我知佢唔識煮嘢食
佢明明早過我差唔多兩個鐘放工 但都唔會去街市買餸煮餐飯 溝通過都冇結果
另外做家務 其實開頭weekend 的確有一齊做 後尾佢越嚟越懶
我睇唔過眼自己做埋 而家我家務做得多過佢 煮飯又係我 買嘢又係我 租又係我交 我哋又冇打算要小朋友 其實我都唔知結婚為咩 對住佢好 ...
佢明明早過我差唔多兩個鐘放工 但都唔會去街市買餸煮餐飯 溝通過都冇結果<===呢樣係性格及依賴問題,拍拖時都應該知

性方面,婚前都會有性行為,唔通婚前熱情如火,婚後一條死魚

引用:
原帖由 過去沉靜的燒賣 於 2022-4-6 12:16 發表

一啲啲啦
頭3樣真係唔知
我知佢唔識煮嘢食
我睇唔過眼自己做埋 而家我家務做得多過佢 煮飯又係我 買嘢又係我 租又係我交 我哋又冇打算要小朋友 其實我都唔知結婚為咩 對住佢好 ...
你行為冇問題呀 有時做多咗都唔會計較 你upset嘅係因為對方冇appreciate 如果佢有appreciate你嘅付出 你keep住做都ok嘅 咁即係錯對象…….我同你個scenario一模一樣 我另一半就係唔會變 所以end game 咁你覺得你老婆會唔會變呢?

我覺得樓主老婆係搵長期飯票,根本唔愛樓主,結婚係錯誤決定,不過咁,未有小朋友係咁,有咗小朋友又唔同,睇你點諗點決定啦!

引用:
原帖由 過去沉靜的燒賣 於 2022-4-6 00:32 發表

1. 唔煮飯 -

2. 懶做家務 -
我同佢都要返工 大家文 ...
師兄感謝你回收左一個港女,好人有好報!比我最多出四五次街就頂唔順!你叻!

幸福嘅家庭需要雙方不斷磨合

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]