• 瀏覽: 16,011
  • 回覆: 92
  • 追帖: 2
引用:
原帖由 過去沉靜的燒賣 於 2022-4-6 00:32 發表
我男,33歲。老婆31歲
新婚不到1年 各自財政獨立 兩個人租樓住 未有生小朋友打算

1. 唔煮飯 -
拍拖時都知我老婆唔識煮飯 所以平時99%都係我煮 我不介意煮 因為我算擅長烹飪
有時叫佢學下 練下 因為佢早過我收工 可以買餸準備食材 洗下切下都好 但佢無乜動力 無心去做 求其買現成餸菜 或者煮即食麵 菜都無條 寧願花時間精力去煲劇 都唔煮餐飯

2. 懶做家務 -
我同佢都要返工 大家文 ...
一個只識享受不會跟你捱的女人。正垃圾!

引用:
原帖由 CC31 於 2022-5-29 11:18 發表
我係同路人,男,4X歲,結左婚15年,有兩個小朋友,財政一直各自獨立,有層樓用老婆名(你懂的)。

除了第4點,其他幾乎一樣。
第1-2點,娶得香港女仔,都預左。
第3,5,7,隻眼開,隻眼閉。
第6點係我死穴,如果唔肯做,佢對於我來講等同一般女性無異,因為這個問題,我曾兩次提出離婚,每次提出之後的一個月,都有改善,但一個月之後打回原形。老婆講過如我第三次提出離婚,就真離,其實我提出離婚 ...
夫妻不和睦相處對小朋友心理成長也有不良影響。
有能力的就應該離婚吧!

引用:
原帖由 過去沉靜的燒賣 於 2022-4-6 00:32 發表

1. 唔煮飯 -
拍拖時都知我老婆唔識煮飯 所以平時99%都係我煮 我不介意煮 因為我算擅長烹飪
有時叫佢學下 練下 因為佢早過我收工 可以買餸準備食材 洗下切下都好 但佢無乜動力 無心去做 求其買現成餸菜 或者煮即食麵 菜都無條 寧願花時間精力去煲劇 都唔煮餐飯

2. 懶做家務 -
假如爭執中老婆發火取物件打你,一年發生一、二次,你會點做?

引用:
原帖由 CC31 於 2022-5-29 11:18 發表
我係同路人,男,4X歲,結左婚15年,有兩個小朋友,財政一直各自獨立,有層樓用老婆名(你懂的)。

除了第4點,其他幾乎一樣。
第1-2點,娶得香港女仔,都預左。
第3,5,7,隻眼開,隻眼閉。
第6點係我死穴,如果唔肯做,佢對於我來講等同一般女性無異,因為這個問題,我曾兩次提出離婚,每次提出之後的一個月,都有改善,但一個月之後打回原形。老婆講過如我第三次提出離婚,就真離,其實我提出離婚 ...
假如爭執中老婆發火取物件打你,一年發生一、二次,你會點做?

引用:
原帖由 loveYY 於 2022-4-8 14:16 發表
我都係拍左十年先結~ 結左先知另一半好多問題,唔夠兩年就離左啦~ 
我贊成 #45 話同居,兩個人一起生活,所有問題會呈現出來,減少將來後悔

樓主33歲,正值性慾旺盛時期,一個月做愛2次,太少了;一星期2次也不為過。另外做愛的質素也重要,死魚🐟的反應會挫敗男人的慾火🔥
婚前同居可以睇清楚兩個人各方面夾唔夾

咁你數唔數得出佢有嘅優點,如果無乜咁唔使諗啦

引用:

1. 唔煮飯 -

2. 懶做家務 -
同病相憐,勸君勿拖。有細路更泥足深陷

https://m.discuss.com.hk/index.p ... ;quotepid=549466162

引用:
原帖由 笨豬傻咪 於 2022-4-6 10:55 發表
1-6唔係拍拖時已經知
以為人有自醒能力,可以講道理

引用:
原帖由 過去沉靜的燒賣 於 2022-4-7 13:58 發表

講多少少
同佢一齊拍拖都有八年時間
其實佢有少少算係逼婚 想要個名份
我由始至終心態就係 兩個人一齊開心輕鬆自在就可以 唔係好信一紙婚約 而佢都知道我唔係太熱衷於結婚呢件事
加上我地兩個都唔想要小朋友

至於你問我鍾意佢啲咩
可能美貌 同埋佢一顆愛心 同埋佢好樂觀正面 另外同佢興趣上 飲飲食食同旅行方面都幾夾 所以先一齊拍拖咗咁長時間
呢樣我當你錯,社會認同女人要嫁,拍長拖即係玩佢

引用:
原帖由 大外圍的盒子 於 2022-4-7 18:20 發表
樓主都同我相約, 太太都係一樣咁懶... 我同居結婚時都FEEL 到D 問題, 但一結完婚就好快已經有小朋友, 所以無正視問題..
那時諗大家一齊都有返工, 未一齊努力.. 做多少少都無乜所謂, 就算數喇.. 自己頂埋就算...

到左生左第二個小朋友,太太話想唔做野陪小朋友, 咁都無所謂, 仲請埋工人..
咁諗住有個工人同埋全職媽咪實無問題, 咁未少左理屋企D 野, 反而比太太話唔親子 ...
我覺得好慘,大外圍的盒子你慘過我
https://m.discuss.com.hk/index.p ... ;quotepid=549466162

我唔洗佢養家,話佢無手尾同請工人都要教同你咁亂人地都做唔哂,佢話全職工作邊有咁多時間,好我唔做,佢唔做我先驚,驚你咁。

師兄,同路人。我中3同5

同老婆表達下你感受,最重要是你們才一年,又沒有小朋友,重溝通到。有好多夫妻,已到了唔想再同對方溝通地步,又因為小朋友而一齊。

咁就半世。。。

如果唔接受只有離婚, 因為佢唔似會改

引用:
原帖由 過去沉靜的燒賣 於 2022-4-6 12:09 發表

我仍愛佢
但冇以前嗰種甜蜜感覺
可能只係感情上 大家相伴走過一段人生路
我唔知佢係咪仲咁愛我
因為佢越嚟越多抱怨同批評 好少appreciate 我喺呢段婚姻關係所付出
我哋往往都係各自各做自己嘢 好少交流 佢有佢睇劇 我有我打機
如佢對你有真愛,佢一定會遷就到你,否則.......佢跟本不愛你

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]