• 瀏覽: 16,010
  • 回覆: 92
  • 追帖: 2
引用:
原帖由 綾小路boy 於 2022-4-7 16:21 發表

如果個缺點係會日日帶唔同男人返屋企上床咁係唔係都要包容?
不能包容!

引用:
原帖由 窮爸爸2022 於 2022-4-7 18:46 發表
好小事,請個工人就攪掂。
最緊要大家仲有愛。家是自己的,試想想無伴侶,無家人,無請工人,自己住。家務誰去做?女人要名牌,係佢生活圈子問題。要睇你可否扭轉到她的興趣。行房就個個唔同,想多點花臣,去下stacation 試下會否好d
請工人係一個方法,但係有啲俾唔起錢㗎嘛。

引用:
原帖由 愛食花生的小姐 於 2022-4-9 00:03 發表
你應該同佢溝通下,或直接拎依個帖比佢睇下,婚姻都係要靠雙方維持既,你既唔開心,佢都需要知道同解決問題,無論拍拖又好,婚姻都好,溝通都係非常重要,你千祈唔好收埋係心

同埋都唔好聽人講去離婚,你離婚後,俾你搵到下一個,咪一樣有可能出現呢啲問題,唔通你離2,3,4次直到滿意咁咩。
樓主應該去嘗試解決!解決唔到離婚就係無辦法之中既辦法!

引用:
原帖由 過去沉靜的燒賣 於 2022-4-6 00:32 發表
我男,33歲。老婆31歲
新婚不到1年 各自財政獨立 兩個人租樓住 未有生小朋友打算

1. 唔煮飯 -
拍拖時都知我老婆唔識煮飯 所以平時99%都係我煮 我不介意煮 因為我算擅長烹飪
有時叫佢學下 練下 因為佢早過我收工 可以買餸準備食材 洗下切下都好 但佢無乜動力 無心去做 求其買現成餸菜 或者煮即食麵 菜都無條 寧願花時間精力去煲劇 都唔煮餐飯

2. 懶做家務 -
我同佢都要返工 大家文 ...
你拍咗咁耐拖再決定娶佢 佢無變過 你無理由無啦啦彈佢鐘 做個負責任嘅男人 照顧埋佢下半世啦

你對佢既耐性會愈黍愈少!趁未有小朋友諗清楚係吾係一世都係甘,佢會吾會改變,依家都咁,如果將來有小朋友點算!你地認真討論下!

引用:
原帖由 過去沉靜的燒賣 於 2022-4-6 00:32 發表

1. 唔煮飯 -
拍拖時都知我老婆唔識煮飯 所以平時99%都係我煮 我不介意煮 因為我算擅長烹飪
有時叫佢學下 練下 因為佢早過我收工 可以買餸準備食材 洗下切下都好 但佢無乜動力 無心去做 求其買現成餸菜 或者煮即食麵 菜都無條 寧願花時間精力去煲劇 都唔煮餐飯

2. 懶做家務 -
嘩,我最憎呢啲女人,港女性格,自以為是,淨係想個男人養佢, 成副身家都可以比佢敗曬,搞到個男人冇晒尊嚴

你個老婆好靚,好好身材㗎 ? 

係咪香港人定外內人?

你哋拍咗幾耐拖先結婚? 點解你都仲會同佢結婚嘅?

未有小朋友就離婚啦!危險速逃!畀條生路自己啦!

唔煮飯,唔做家務,唔做愛,呢d女人草來做乜?

引用:
原帖由 過去沉靜的燒賣 於 2022-4-7 13:58 發表

講多少少
同佢一齊拍拖都有八年時間
其實佢有少少算係逼婚 想要個名份
我由始至終心態就係 兩個人一齊開心輕鬆自在就可以 唔係好信一紙婚約 而佢都知道我唔係太熱衷於結婚呢件事
加上我地兩個都唔想要小朋友

至於你問我鍾意佢啲咩
可能美貌 同埋佢一顆愛心 同埋佢好樂觀正面 另外同佢興趣上 飲飲食食同旅行方面都幾夾 所以先一齊拍拖咗咁長時間
冇睇晒,
咁佢仲係31,都應該仲有美貌, 仲有愛心嘅。 
可以嘅,我覺得都係搞搞佢好, 老實講婚姻就好難計得好清楚, 你確實係付出比較多嗰個, 你哋如果一直係咁,佢亦都唔會突然間靈光一閃, 明白到佢要自己做多啲。
傾到嘅,你就 同佢 講返你內心嘅感受, 你的不滿 ,你對呢段 婚姻嘅睇法,有咩方法 係佢可以為你做到,讓你感受到呢段婚姻仲有愛向 入面。 
好多時問題既本質,都係一方感受唔到愛, 感覺有愛,令人願意付出,可能你太太 都一樣感受唔到你嘅愛, 或者你哋嘅love language唔同, 畀嘅唔係對方想要嘅。
例如講 你唔介意做家務, 但你要有人睇到, 要感恩 稱讚, 男人嗰樽鹽 嘅問題。 或者 佢唔做家務,就做多啲愛,向呢方面 妥協就返你。
點樣傾得到 又唔會變咗你對佢控訴, 呢個係高難度動作,有心想搞 或者 你單方面搵社工, 或者2公婆去上啲婚姻課程

治標不治本,就請工人

睇完你篇文,問題都唔系大嘅,你哋都拍拖八年咁耐 好難得先穩到適合對方嘅人,如果因為呢啲小事而分開就太可惜。你一個月收入尚可又冇小朋友 可以穩家務助理或者鐘點工上黎幫你拾屋煮飯嗰啲,至於你老婆話會慢慢學你就俾啲時間佢適應,可能你老婆之前係外家冇乜做過家務,所以個人唔會太主動做呢啲濕碎野,所以慢慢同你老婆溝通,俾啲時間佢~~加油

我係同路人,男,4X歲,結左婚15年,有兩個小朋友,財政一直各自獨立,有層樓用老婆名(你懂的)。

除了第4點,其他幾乎一樣。
第1-2點,娶得香港女仔,都預左。
第3,5,7,隻眼開,隻眼閉。
第6點係我死穴,如果唔肯做,佢對於我來講等同一般女性無異,因為這個問題,我曾兩次提出離婚,每次提出之後的一個月,都有改善,但一個月之後打回原形。老婆講過如我第三次提出離婚,就真離,其實我提出離婚都係想逼佢改變,始終有小朋友,無想過真離。

樓主,你還有得選擇,第一你們無小朋友,第二你比我後生。
當你有八十歲命,往後50年都是這樣生活,你甘心嗎?
切勿諗住老婆會改變,係無可能,正如女人諗住改變男人的道理一樣。

同居一兩年先考慮結婚,絕對有必要

引用:

1. 唔煮飯 -

2. 懶做家務 -
性格係改唔到的,一係忍,一係離

引用:
原帖由 過去沉靜的燒賣 於 2022-4-6 12:07 發表

你講得啱
我應該係開頭開得唔好 有少少寵慣佢 姑息咗個問題
時至今日 如果我突然之間轉變 相信要有豁出去嘅心態 大家隨時爆煲 要離婚
你只有遷就佢一世才可以一起生活,否則就要離婚。

引用:
原帖由 過去沉靜的燒賣 於 2022-4-6 12:16 發表

一啲啲啦
其實4同5就拍拖嗰陣已經知
頭3樣真係唔知
因為未試過同居 結婚先住埋一齊
我知佢唔識煮嘢食
但係估唔到佢完全唔肯嘗試
佢明明早過我差唔多兩個鐘放工 但都唔會去街市買餸煮餐飯 溝通過都冇結果
另外做家務 其實開頭weekend 的確有一齊做 後尾佢越嚟越懶
我睇唔過眼自己做埋 而家我家務做得多過佢 煮飯又係我 買嘢又係我 租又係我交 我哋又冇打算要小朋友 其實我都唔知結婚為咩 對住佢好 ...
佢肯定有隱瞞自己嘅缺點。
離婚也是自食其果。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]