• 瀏覽: 16,009
  • 回覆: 92
  • 追帖: 2
引用:
原帖由 過去沉靜的燒賣 於 2022-4-7 13:50 發表

以前佢話肯學肯做
拍拖時已經口口聲聲應承咗 大家會分工合作 做家務
佢話佢會練煮飯 唔係我一個煮晒
即係冇口齒?

引用:
原帖由 過去沉靜的燒賣 於 2022-4-7 13:58 發表

講多少少
同佢一齊拍拖都有八年時間
其實佢有少少算係逼婚 想要個名份
我由始至終心態就係 兩個人一齊開心輕鬆自在就可以 唔係好信一紙婚約 而佢都知道我唔係太熱衷於結婚呢件事
加上我地兩個都唔想要小朋友

至於你問我鍾意佢啲咩
可能美貌 同埋佢一顆愛心 同埋佢好樂觀正面 另外同佢興趣上 飲飲食食同旅行方面都幾夾 所以先一齊拍拖咗咁長時間
一齊八年咁耐好好珍惜,你哋又有共識唔要小朋友興趣又啱,你愛佢咪大家遷就下啦。

引用:
原帖由 過去沉靜的燒賣 於 2022-4-7 13:59 發表

都係三幾萬 唔算高
不過我哋住村屋租金平 而且係親戚租俾我
三萬幾算幾好啦,租村屋平啲,唔養小朋友都幾好使嘅。

我都係拍左十年先結~ 結左先知另一半好多問題,唔夠兩年就離左啦~ 

引用:
原帖由 loveYY 於 2022-4-8 14:16 發表
我都係拍左十年先結~ 結左先知另一半好多問題,唔夠兩年就離左啦~ 
有咩問題?

性格大變,大家生活習慣不同,想法不同,無法溝通。🙃

引用:
原帖由 loveYY 於 2022-4-8 18:31 發表
好多女人結左婚就現形!

溝通下 如果再係咁就長痛不如短痛啦 有小朋友你仲慘 仔都要你湊埋

其實啲問題係小事嚟

引用:
原帖由 過去沉靜的燒賣 於 2022-4-6 00:32 發表
我男,33歲。老婆31歲
新婚不到1年 各自財政獨立 兩個人租樓住 未有生小朋友打算

1. 唔煮飯 -
拍拖時都知我老婆唔識煮飯 所以平時99%都係我煮 我不介意煮 因為我算擅長烹飪
有時叫佢學下 練下 因為佢早過我收工 可以買餸準備食材 洗下切下都好 但佢無乜動力 無心去做 求其買現成餸菜 或者煮即食麵 菜都無條 寧願花時間精力去煲劇 都唔煮餐飯

2. 懶做家務 -
我同佢都要返工 大家文 ...
你一開始已俾佢食住左,會好難搞,就算你死忍情況都唔會有改善,甚至會變本加厲
其實點都要攤晒出黎講,或者篇野出黎俾佢睇然後再傾。
唔好太擔心佢會反面,如果你想解決問題佢都反你面話要離婚咁款,咁離婚都係遲早既事

及早離婚

你應該同佢溝通下,或直接拎依個帖比佢睇下,婚姻都係要靠雙方維持既,你既唔開心,佢都需要知道同解決問題,無論拍拖又好,婚姻都好,溝通都係非常重要,你千祈唔好收埋係心

同埋都唔好聽人講去離婚,你離婚後,俾你搵到下一個,咪一樣有可能出現呢啲問題,唔通你離2,3,4次直到滿意咁咩。

引用:
原帖由 loveYY 於 2022-4-8 14:16 發表
有冇小朋友?

引用:
原帖由 loveYY 於 2022-4-8 18:31 發表
長痛不如短痛

引用:
原帖由 聖手 於 2022-4-8 23:38 發表
及早離婚
溝通吓仲有冇得商量先

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]