• 瀏覽: 16,007
  • 回覆: 92
  • 追帖: 2
引用:
原帖由 過去沉靜的燒賣 於 2022-4-6 00:32 發表
我男,33歲。老婆31歲
新婚不到1年 各自財政獨立 兩個人租樓住 未有生小朋友打算

1. 唔煮飯 -
拍拖時都知我老婆唔識煮飯 所以平時99%都係我煮 我不介意煮 因為我算擅長烹飪
有時叫佢學下 練下 因為佢早過我收工 可以買餸準備食材 洗下切下都好 但佢無乜動力 無心去做 求其買現成餸菜 或者煮即食麵 菜都無條 寧願花時間精力去煲劇 都唔煮餐飯

2. 懶做家務 -
我同佢都要返工 大家文 ...
想問下師兄家庭財政方面係點分配?
你老婆會幫手比家庭支出嗎?

引用:
原帖由 綾小路boy 於 2022-4-6 20:23 發表

想問下師兄家庭財政方面係點分配?
你老婆會幫手比家庭支出嗎?
我地無聯名戶口
我交屋租 佢俾水電煤上網雜費
食方面,平時90%以上都係我買餸 (因為我煮埋)
佢會俾下雜費細數 屋企家庭日用品等
各自都有各自俾錢父母
其實佢家庭上的支出低 佢都算係賺錢買花帶

引用:
原帖由 kilogram 於 2022-4-6 13:47 發表

你行為冇問題呀 有時做多咗都唔會計較 你upset嘅係因為對方冇appreciate 如果佢有appreciate你嘅付出 你keep住做都ok嘅 咁即係錯對象…….我同你個scenario一模一樣 我另一半就係唔會變 所以end game 咁你覺得你老婆會唔會變呢?
所以最後你離婚收場?
其實我唔想行到呢步 不過我地仲30頭 算後生
好多嘢可以嚟過

引用:
原帖由 現代足球 於 2022-4-6 14:32 發表
我覺得樓主老婆係搵長期飯票,根本唔愛樓主,結婚係錯誤決定,不過咁,未有小朋友係咁,有咗小朋友又唔同,睇你點諗點決定啦!
有咗小朋友仲衰,更加食住你,到時連返身嘅機會都冇,要三思。

引用:
原帖由 過去沉靜的燒賣 於 2022-4-6 12:16 發表

一啲啲啦
其實4同5就拍拖嗰陣已經知
頭3樣真係唔知
因為未試過同居 結婚先住埋一齊
我知佢唔識煮嘢食
但係估唔到佢完全唔肯嘗試
佢明明早過我差唔多兩個鐘放工 但都唔會去街市買餸煮餐飯 溝通過都冇結果
另外做家務 其實開頭weekend 的確有一齊做 後尾佢越嚟越懶
我睇唔過眼自己做埋 而家我家務做得多過佢 煮飯又係我 買嘢又係我 租又係我交 我哋又冇打算要小朋友 其實我都唔知結婚為咩 對住佢好 ...
其實師兄點解會同佢結婚?

引用:
原帖由 過去沉靜的燒賣 於 2022-4-6 00:32 發表

1. 唔煮飯 -
拍拖時都知我老婆唔識煮飯 所以平時99%都係我煮 我不介意煮 因為我算擅長烹飪
有時叫佢學下 練下 因為佢早過我收工 可以買餸準備食材 洗下切下都好 但佢無乜動力 無心去做 求其買現成餸菜 或者煮即食麵 菜都無條 寧願花時間精力去煲劇 都唔煮餐飯

2. 懶做家務 -
從來婚因無互相遷,只有互補,佢有咩長處補到你而家眼中嘅短處?
唔夾就早啲分,咪阻人揾下一個,佢揾唔到,仲要養埋佢下半世呀。

引用:

1. 唔煮飯 -

2. 懶做家務 -
咁多缺點你鍾意佢?

引用:
原帖由 連續會裙 於 2022-4-6 09:59 發表
她有這麼多缺點,你依然愛她?
我都係咁問佢

引用:
原帖由 過去沉靜的燒賣 於 2022-4-6 12:07 發表

你講得啱
我應該係開頭開得唔好 有少少寵慣佢 姑息咗個問題
時至今日 如果我突然之間轉變 相信要有豁出去嘅心態 大家隨時爆煲 要離婚
有冇同佢傾清楚

引用:
原帖由 過去沉靜的燒賣 於 2022-4-6 12:09 發表

我仍愛佢
但冇以前嗰種甜蜜感覺
可能只係感情上 大家相伴走過一段人生路
我唔知佢係咪仲咁愛我
因為佢越嚟越多抱怨同批評 好少appreciate 我喺呢段婚姻關係所付出
我哋往往都係各自各做自己嘢 好少交流 佢有佢睇劇 我有我打機
佢有佢煲劇你有你打機,係咪諗住長期咁落去?

引用:
原帖由 過去沉靜的燒賣 於 2022-4-6 12:16 發表

一啲啲啦
其實4同5就拍拖嗰陣已經知
頭3樣真係唔知
因為未試過同居 結婚先住埋一齊
我知佢唔識煮嘢食
但係估唔到佢完全唔肯嘗試
佢明明早過我差唔多兩個鐘放工 但都唔會去街市買餸煮餐飯 溝通過都冇結果
另外做家務 其實開頭weekend 的確有一齊做 後尾佢越嚟越懶
我睇唔過眼自己做埋 而家我家務做得多過佢 煮飯又係我 買嘢又係我 租又係我交 我哋又冇打算要小朋友 其實我都唔知結婚為咩 對住佢好 ...
佢唔識煮飯懶做家務,未結婚前都唔知?點都有講吓傾吓呢啲問題㗎。

引用:
原帖由 45男 於 2022-4-6 19:23 發表

師兄感謝你回收左一個港女,好人有好報!比我最多出四五次街就頂唔順!你叻!
佢話有的結婚前知呀

引用:
原帖由 過去沉靜的燒賣 於 2022-4-6 21:51 發表

我地無聯名戶口
各自都有各自俾錢父母
你人工好高?

引用:
原帖由 過去沉靜的燒賣 於 2022-4-6 21:51 發表

我地無聯名戶口
各自都有各自俾錢父母
賺錢買花帶咁正,不如請個工人。

引用:
原帖由 過去沉靜的燒賣 於 2022-4-6 21:54 發表

所以最後你離婚收場?
其實我唔想行到呢步 不過我地仲30頭 算後生
好多嘢可以嚟過
結婚嘅時候應該冇人想離婚嘅 如果你忍受得到佢永遠都係咁 而你永遠都要忍 咁就可以唔洗行到離婚依一步 但你就好難好開心 如果你比較放得低又睇得開嘅 u should be alright 

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]