• 瀏覽: 3,137
  • 回覆: 9
165cm 66kg
想減到55~60kg

上網搵左堆簡單健康餐單,唔知work唔work,試緊第一星期

早:麥包/烚蛋+ 全脂奶
午:market place沙津走醬 (多數配八爪魚粒、煙三文魚、秋葵)
晚:壽司/西蘭花+雞胸/蕃茄通粉

求指教~~

引用:
原帖由 hollywuuu 於 2022-4-4 14:28 發表
165cm 66kg
想減到55~60kg

上網搵左堆簡單健康餐單,唔知work唔work,試緊第一星期

午:market place沙津走醬 (多數配八爪魚粒、煙三文魚、秋葵)

求指教~~
初次減脂只要控制飲食 低過基礎代謝率就瘦到 都唔一定要跟咩餐單既! 當然有d餐單已計算好每餐既卡路里 睇住個數會易d控制既!

引用:
原帖由 hollywuuu 於 2022-4-4 14:28 發表
165cm 66kg
想減到55~60kg

求指教~~
呢類餐單,理論上是 work,但大部份時間,係無效告終,理由有 3 點;

1.  無提份量之下,食的份量多左,麥包無問題,但如早餐食 5 個,減到都無天理。

2.  係咪有毅力,長期咁食法?呢類餐單 ,耐唔耐一餐,口感無問題,但長期就.......

3. 三餐之外,有否食其他野?我見過有人唔食晚餐,但飲可樂、食薯片。

引用:
原帖由 spike 於 2022-4-4 15:35 發表

初次減脂只要控制飲食 低過基礎代謝率就瘦到 都唔一定要跟咩餐單既! 當然有d餐單已計算好每餐既卡路里 睇住個數會易d控制既!
你係咪打錯字?
低過TDEE就瘦到。
低過基礎代謝,間唔中都可以,
但都不太建議。長期拖慢新陳代謝喎。

Download個app,
輸入個餐單,計吓咪知掂唔掂囉。

早餐唔係飲脫脂奶好啲?減肥可以飲邊隻全脂牛奶?

引用:
原帖由 今天我 於 2022-4-6 14:13 發表
早餐唔係飲脫脂奶好啲?減肥可以飲邊隻全脂牛奶?
問過減肥朋友話全脂奶營養高啲,而且全脂奶都未必致肥,同埋味道好好多,你可以search下有咩全脂牛奶推薦

引用:
原帖由 hollywuuu 於 2022-4-7 14:25 發表

問過減肥朋友話全脂奶營養高啲,而且全脂奶都未必致肥,同埋味道好好多,你可以search下有咩全脂牛奶推薦
你飲開邊隻牛奶牌子?如果我唔食蕃茄壽司同西蘭花有咩餐單介紹

引用:
原帖由 公司默默的P圖 於 2022-4-8 15:47 發表

你飲開邊隻牛奶牌子?如果我唔食蕃茄壽司同西蘭花有咩餐單介紹
fred & chloe藍色果隻,其實睇營養標籤佢都250ml都係得9g姐~應該算正常,維持一日所需脂肪!你都可以google下簡單減肥餐單,應該總有個岩你

我都Google過減肥餐單,原來飲奶都真係可以減到肥

減肥係長期架,要改善本身不良飲食習慣,多食原生食物,去youtube 搵下,好多人教你煮好多又健康又可以瘦身o 既食物, 加油呀。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]