• 瀏覽: 665
  • 回覆: 2
跟大家講個奇葩嘅事吧。廣東一個已婚男,車間主任,和喺同一間制衣廠工作嘅女人,發展成果個,不正當關系吧。男嘅承諾,一年支付10萬畀女子作為勞務費,女嘅負責照顧佢嘅生活飲食起居。大家也知,依家嘅女嘅也都精,見多識廣,唔系男嘅講乜信乜,佢哋信嘅系啥呢,信嘅系白紙黑字,信嘅系法律。所以,女嘅讓男嘅把呢個承諾白紙黑字寫下嚟。字據上便註明了系每年支付10萬元勞務費畀女嘅。
人人質素都提高了嘛。一年到了,男嘅果然賴帳,女嘅也唔系好惹嘅,跑到男嘅家裡去鬧,跟人家老婆等人打了起嚟。因毆打他人身體,被警方拘留5天。打人家老婆幹嘛,唔系男人嘅鍋嘛!
女嘅拘留期滿釋放後,將男嘅告上法庭,請求法院判定其支付勞務費10萬元。字據,傾計記錄啥嘅都有。法院會支持佢咩?男嘅講,我哋之間邊有啥勞務關系,唔就系不正當男女關系嘛,成年人嘅游戲,跟錢有啥關系呢!就算有欠條,法律也唔應該支持有償不正當男女關系啊!
可系法院噉解系,你哋呢些濫關系,我哋冇興趣,我哋只睇到字據。你只要當時精神正常,有民事行為能力,字據就有法律效應。抑或你能拿出當時你系被女嘅拿刀逼着簽嘅合同,也行。
畀錢吧!男嘅講:蒼天啊!我唔活了呀!我每月工資到手才9000啊,我點付得起10萬勞務費啊!付唔起寫啥字據呢?詐呃?詐呃嘅唔系錢,系人家嘅勞動。所以有人講,呢個系一個P客唔付P資,被P嘅報警了嘅故事。有爭議嘅系,法律能保護呢種非法關系嘅合同咩?
字據上寫嘅肯定只系勞務費,佢也唔敢寫P資啊!勞務費,微信電話記錄里又有確實承擔了家務勞動嘅,法院就按你冇付保姆費嚟判了唄。唔系很理解呢個女嘅,要賺10萬一年,一天做兩家做保姆,差唔多也能賺到嘅,還唔使陪瞓。當小三被道德譴責,還要伺候男嘅食飲拉撒,一年才十萬塊,還不如直接當保姆去啊!



提示: 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽
引用:
原帖由 CovidSucks2022 於 2022-3-29 09:25 發表

白紙黑字重要嘅!
拒絕戀愛腦,撈魚要趁早



[按此隱藏 Google 建議的相符內容]