• 瀏覽: 9,817
  • 回覆: 33
del post, 㩒錯左

引用:
原帖由 2222002222 於 2022-4-18 11:27 發表

即係你都過80歲啦?
佢係 18+36=54 歲嗟
同我差唔多

我家父係 18 年前過咗身,我一直都對佢有點嬲,曾經有一次唔知為乜佢打到我跑上天台想跳落去,喊住「你成日都鬧我唔死冇 N 用,咁我而家就死俾你睇,等你歡喜」,咁佢先識得收歛下動不動就打同鬧我。
而家年紀大左,慢慢先能理解到佢既局限 - 佢係粗人一個,冇受過教育,唔識教仔,而且係社會低下層打滾既辛酸,引發到內心既不安同苦,先會對個仔(即係我自己)有咁大的反應。
而家自己先肯慢慢心軟,想同佢和解,可惜人早就不在了。

引用:
原帖由 echoes 於 2022-4-18 22:33 發表

佢係 18+36=54 歲嗟
同我差唔多

我家父係 18 年前過咗身,我一直都對佢有點嬲,曾經有一次唔知為乜佢打到我跑上天台想跳落去,喊住「你成日都鬧我唔死冇 N 用,咁我而家就死俾你睇,等你歡喜」,咁佢先識得收歛下動不動就打同鬧我。
而家年紀大左,慢慢先能理解到佢既局限 - 佢係粗人一個,冇受過教育,唔識教仔,而且係社會低下層打滾既辛酸,引發到內心既不安同苦,先會對個仔(即係我自己 ...
唔係呀佢係過80歲啦,佢爸爸1921年出生你計啦。

自從係同一間公司做野
越來越差
覺得自己好唔被當係佢既女
好多難聽既話
人地既仔女點好點好
表達自己唔開心
當睇唔到
唔會道歉
好要面

細個果時好好,
到大個左就好一般
有時真係覺得自己對佢好衰好差
冇好好咁孝順過佢
跟住舊年過左身,覺得自己好錯
有小小察覺係有病既可能,但乜都冇做到
好後悔,到依家都係咁掛住佢

成日講野大大聲

突然之間大叫

嚇親我

我唔識整餸就罵我
屈我話我特登

他自己大男人脾氣

成日要求開檯
幫手
拿乜拿果樣

拿電視制
拿手機
拿水果

自己收工返泥唔用鎖匙開
成日要我係門口等他

對面果叔叔拿2大袋野
都自己鎖匙開門

引用:
原帖由 優雅深愛的秋葉 於 2022-3-13 11:13 發表
大家同爸爸嘅關係如何
我同佢關係一般,唔知大家同爸爸之間嘅關係又喺點?
一般 關係好疏離
唔會點傾計

引用:
原帖由 優雅深愛的秋葉 於 2022-3-13 11:13 發表
大家同爸爸嘅關係如何
理論上:

子女有錢, 同父母關係自然好。
子女缺錢, 自必然同父母關係差。
因為子女孝順, 子女就會有錢,
子女有錢, 亦都可以分一些給父母,
大家開心, 自然關係好。

實際上:

子女行唔行出第一步,去修補子女與父母的關係呢?
傳統上,係需要,因為幾十年後,父母離開後,
都會保佑自己。

我先父18年係香港死,佢同我關係非常差,佢同我媽一樣重男輕女,以致我從來沒有父愛,母愛更是少得可憐,佢的死對於我來説是一種解脫,因為我再也不用面對佢,我自細怕佢,佢心情唔好就打駡我,慶幸佢臨死前幾年,我盡左孝。無拖無欠

引用:
原帖由 2222002222 於 2022-4-19 01:56 發表

唔係呀佢係過80歲啦,佢爸爸1921年出生你計啦。
18+36=54歲是對的. 佢老爸36年前過身. 佢老爸過身時 佢才18歲, 所以佢是1967年出生.

佢老爸1921年出生, 便是說佢老爸46歲時, 佢才出生.

引用:
原帖由 87er 於 2022-3-14 23:52 發表

有同感,
養大己經唔簡單~
因為好多爸爸要做野,成日不在家,身邊永遠得媽咪,所以有誤解(除非佢去滾)但到自己係父親時,就會明白多了

一殼眼淚...........
我勢估唔到我老豆竟然夾埋隻狐狸精趕絕我.........
我真係想自殺..........
兩個竟然跟蹤我返工,由九龍跟到我到香港,跟足好多日,知道我乜野時間食午飯,趁我出左去食飯上我公司,揸住張全家福相話係我老豆,係我老細面前語無倫次唱衰我,問我老細攞我入息證明,話買樓比我,幫我比首期,睇下我有冇能力供,(其實就係用我名義幫佢買樓起劏房養狐狸精),知道我老細仲請人,竟搵條𡃁仔入嚟公司見工,嚟對付我,我老細又請左佢喎,最終我同條𡃁仔打大交,我就辭工收埸...........(之後仲發生好多事,太長篇,但係唔想打字喇,就講到哩度............

唔係好,唔係差

引用:
大家同爸爸嘅關係如何
非常一般

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]