• 瀏覽: 6,235
  • 回覆: 22
淨係食中午一餐 睇下減到幾多磅
今日星期三開始 至 下星期二

唵嘛呢叭咪吽  唵嘛呢叭咪吽  唵嘛呢叭咪吽  唵嘛呢叭咪吽  唵嘛呢叭咪吽  唵嘛呢叭咪吽  唵嘛呢叭咪吽  唵嘛呢叭咪吽  唵嘛呢叭咪吽  唵嘛呢叭咪吽  唵嘛呢叭咪吽  
引用:
原帖由 吳儼晉 於 2022-3-8 07:52 PM 發表
淨係食中午一餐 睇下減到幾多磅
今日星期三開始 至 下星期二

有用的 我3年前執行左2星期 每天指只食晚上個餐其他時間剩係飲茶 水 最後減重不少 現在仍沒反彈!但斷食期間係有時會見暈

引用:
原帖由 佛肥 於 2022-3-9 09:52 AM 發表
每餐食少D仲好
我平時冇做嘢 我食早餐淨係食中午嗰餐  都黃昏六點淨係食兩三包餅乾  都肥

引用:
原帖由 吳儼晉 於 2022-3-9 06:25 PM 發表

我平時冇做嘢 我食早餐淨係食中午嗰餐  都黃昏六點淨係食兩三包餅乾  都肥
其實餅乾好高卡 戒左食餅好過啦
但食只食餅乾就無食晚飯都肥呀? 定一樣有食飯

引用:
原帖由 spike 於 2022-3-9 06:57 PM 發表

其實餅乾好高卡 戒左食餅好過啦
但食只食餅乾就無食晚飯都肥呀? 定一樣有食飯
我六點後食一兩包威化餅

我都寧願每餐食少啲。

引用:
原帖由 spike 於 2022-3-9 08:23 AM 發表

有用的 我3年前執行左2星期 每天指只食晚上個餐其他時間剩係飲茶 水 最後減重不少 現在仍沒反彈!但斷食期間係有時會見暈
我呢兩年都係每日一餐,間唔中先會中午食小小嘢,但體重開頭跌左幾磅之後........................仍慢慢咁升!

引用:
原帖由 吳儼晉 於 2022-3-9 08:56 PM 發表

我六點後食一兩包威化餅
唔知你兩包威化餅實際幾大包
有可能已經等於食咗一餐飯嘅熱量,比食正常一餐飯更易肥

引用:
原帖由 stonelady 於 2022-3-11 10:26 PM 發表

唔知你兩包威化餅實際幾大包
有可能已經等於食咗一餐飯嘅熱量,比食正常一餐飯更易肥
梳打餅先係  360 黑芝麻同奶鹽

引用:
原帖由 吳儼晉 於 2022-3-11 10:29 PM 發表

梳打餅先係  360 黑芝麻同奶鹽
梳打餅可能好過威化餅少少
360卡份量
即係等於食咗大約 一碗白飯 加 一湯匙油脂
其實可以有更好嘅選擇

其實包裝食物有營養標籤睇㗎喎,
幾多鹽油糖寫哂出嚟,幾唔準都有個譜,
點都準過你估估吓,淨係話好高。

營養標籤邊駛估,就算唔食,上網都好易搵到
如果係一包嘉x威化有四包獨立包裝嗰款,食兩包熱量五佰幾
單純睇表面(熱量)可能唔算高
但可以食到一餐飯嘅熱量,我就覺得唔值嘞!

既然唔洗估,
就直頭用營養標籤計熱量同營養,
唔洗再計一件乜乜乜等於幾多碗飯。
你唔食乜乜乜,改食幾多碗飯,
心理上同營養上都未必化算咗。
實際上你係想食乜乜乜,
我唔信你會肯用飯代替。

總之如果講熱量,
一日內quota係得某個數,
你一餐隊哂佢又好,平分三四餐又好,
食哂咁多餐都仲有淨,
咁恭喜你,仲有quota食零食,
冇就唯有睇你聽日嘅做化嘞。
不過夠位食零食,
都要睇埋鹽油糖爆唔爆quota。
唔爆就恭喜你,
爆就揾過第二樣唔爆嘅嚟食。
揾唔到,咪唔好食囉。

唔知係理解能力問題?睇完沒有理解?還是為反而反?

我只係想講有些人無注意,食一些零食,好似無一餐飯咁多,會以為食少咗
但實際可能已經食咗成餐飯嘅熱量
打個比喻,都要管?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]