• 瀏覽: 6,231
  • 回覆: 22
補習係咪必須?想讓子女有快樂童年......

學,又要畀錢、子女又大壓力

唔學,又驚落後於人,成績唔好

很矛盾

補習唔一定有壓力,
唔補習唔一定快樂。

你要做的,是要了解小朋友實際情況和需要,為了小朋友的利益,調整你對他的期望,不要做個充滿矛盾的父母,讓小朋友感到困惑和焦慮。

家長嘅壓力, 係其中一個引至小朋友唔開心嘅原因.
小兒讀小學嗰陣, 有個同學, 考全級第二名, 佢父母都未滿意

引用:
原帖由 jerryjerrylau 於 2022-1-26 05:23 PM 發表
補習係咪必須?想讓子女有快樂童年......

學,又要畀錢、子女又大壓力

唔學,又驚落後於人,成績唔好

很矛盾
追得上咪唔洗補.

不過語言由細打好基礎好重要.
外補幫到手

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 rainbowhk@ 於 2022-1-27 10:30 PM 發表

追得上咪唔洗補.

外補幫到手
冇可能唔洗補

引用:
原帖由 rainbowhk@ 於 2022-1-27 10:30 PM 發表

追得上咪唔洗補.

外補幫到手
考咁多科

引用:
原帖由 smallpoon 於 2022-2-18 03:08 PM 發表
大家唔好再出街喇 stay home stay healthy
隨時自己或者家人 就係發高燒 周身骨痛 天寒地凍 瞓喺醫院門口!

Omicron 病毒面世未夠半年,醫學界未能完全掌握其傷害性及長遠副作用,太多人輕視omicron對青年及兒童影響………從這些數據就可看出,兒童感染新冠肺炎還是有可能致命
美國CDC Provisional COVID-19 Deaths: Focus on  ...
唔洗返工?

自己教

引用:
原帖由 光芒的銀包 於 2022-2-19 01:13 PM 發表
自己教
時間

引用:
原帖由 光芒的銀包 於 2022-2-19 01:13 PM 發表
自己教
精力

正常一般父母小學知識都勉強足夠應付.
補習係咪必須,睇父母自己,當父母冇要求心態,子女一定會有快樂童年......
我衹可以同你講,"開心學習"對小朋友吸收係會更好.

冇錯,女兒的同學99分都在課室上哭出來(長期都係100分).

只要有一個好嘅補習老師 其實根本唔係壓力
好嘅老師可以指引小朋友 一齊成長
比起無方法無經驗嘅家長 一定有用好多
我用咗一個補習姐姐成10年 兩個細路都係佢教 真心關心小朋友

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]