• 瀏覽: 17,107
  • 回覆: 94
  • 追帖: 1
+4
尋日同阿媽傾開大掃除要執野諗起都要攰,阿媽問我係咪年廿八大掃除要唔要幫我買碌柚葉
我口快快話奶奶叫我唔好年廿八大掃除因為個日係破日,叫我年廿五大掃除
阿媽就話但係年廿八大掃除係傳統黎架嘛,點可以唔係年廿八做大掃除…
往年我都冇睇日子都係年廿八做大掃除,唔知係咪揀日子大掃除真係有影響
上年年廿八大掃除,成年老公事業都唔係咁順利,奶奶話因為上年年廿八個日唔夾老公個八字所以成年老公都唔多順利…
因為上年奶奶已經話過我一次,所以今年打算聽奶奶講唔揀年廿八做大掃除
但係阿媽又覺得年廿八先做大掃除係傳統,又想我跟
其實一年可唔可以做兩次大掃除?年廿五掃一次年廿八再掃多次得唔得?

大掃除日日做都無人理你喇,
你做房事前要睇通勝架?

引用:
原帖由 一路順路 於 2022-1-20 10:46 AM 發表
尋日同阿媽傾開大掃除要執野諗起都要攰,阿媽問我係咪年廿八大掃除要唔要幫我買碌柚葉
我口快快話奶奶叫我唔好年廿八大掃除因為個日係破日,叫我年廿五大掃除
阿媽就話但係年廿八大掃除係傳統黎架嘛,點可以唔係年廿八做大掃除…
往年我都冇睇日子都係年廿八做大掃除,唔知係咪揀日子大掃除真係有影響
上年年廿八大掃除,成年老公事業都唔係咁順利,奶奶話因為上年年廿八個日唔夾老公個八字所以成年老公都唔多順利…
...
一於年廿八掃啦, 老公太順利 就會去滾 搵小三 啦⋯⋯ 聽阿媽話啦!

引用:
原帖由 後生族 於 2022-1-20 12:12 PM 發表
你做房事前要睇通勝架?
大掃除日日都做仲叫唔叫大掃除?

入鄉隨俗

幾時得閒幾時做,唔通成年都唔打掃,只可以年廿八大掃除?

大掃除幾時做都得架啦!唔一定要28格!
你有時間有雜物每個月都可以大掃除格,
有分一定要28先掃得架咩?
如果你係講緊傳統新年前農曆尾月28係洗邋遢囉而唔係大掃除喎,依嗰洗邋遢只係口號離架啫,用兩片碌友葉水耍兩野就完事啦!
我一向洗邋遢都係碌友葉水fing幾野就算架啦!平時日日都有人同我大掃除架啦!

引用:
原帖由 一路順路 於 2022-1-20 01:16 PM 發表

大掃除日日都做仲叫唔叫大掃除?
買得多掉得多,日日大掃除有咩野問題?

老人家思維有時真係好難搞的.

引用:
原帖由 後生族 於 2022-1-20 12:12 PM 發表
你做房事前要睇通勝架?
唔同日子要用唔同姿勢

兩日都做下樣咪算 兩個都得罪唔起

博士生和大學生,你信邊個?!
好似奶奶pro  D喎!
如果你以家人運勢為主,當然是信晒專業戶!
如果你唔想得罪人,咪花十萬八萬向更專業的風水大師要求夾晒全家人八字定個日子大掃除羅!

由年廿五掃到年廿八囉.............
我一日做一D..........年廿八, 用黃皮碌柚葉沖涼之後, 當完成.............

依家興用黃皮葉+碌柚葉沖涼.............碌柚葉, 去除衰運..........黃皮葉, 加好運.............
不過, 用唔用黃皮葉, 你要問吓你奶奶先...............

其實你幾時大掃除
你奶奶同呀媽會知架咩?
咪兩邊都答ok咪得囉😑😑😑

咁妳同邊個住咪聽邊個話囉

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]