• 瀏覽: 11,580
  • 回覆: 40
  • 追帖: 1
2021 年年中開始經痛.. 痛到行唔到又標冷汗 仲發燒…去睇醫生照超聲波發現有朱古力瘤醫生建議食3個月避孕藥..食第一個月已經無再m痛,因為醫生都話範圍唔大可以抑制到..事隔三個月之後再返去檢查..返去照..粒瘤大左1cm,醫生話避孕藥控制唔到 依家book左下個月中先去到睇婦科…已經停左食避孕藥..想問下係唔係一定需要做手術切?會唔會有方法食藥可以令佢無左?或者我仲有咩可以做到 因為盡可能都唔想做手術🙏🏿🙏🏿😭😭

我幾年前都係朱古力瘤,仲要兩邊卵巢都有,9至10cm, 後來都要做微創手術除去,之後一路食舒而惠,冇再翻發,不過要 keep住食一路去公院覆診,可能食到停經為止,不過我年紀唔細,快50應該好快唔駛食

引用:
原帖由 bbtcso 於 2022-1-14 11:11 PM 發表
我幾年前都係朱古力瘤,仲要兩邊卵巢都有,9至10cm, 後來都要做微創手術除去,之後一路食舒而惠,冇再翻發,不過要 keep住食一路去公院覆診,可能食到停經為止,不過我年紀唔細,快50應該好快唔駛食
我想問下,醫生無建議我再食任何藥。。婦科最快要下個月中先睇到,我驚隔咗左一個月又會大粒左粒瘤,想問我可以自己決定食呢隻藥嗎?

有機會會大得好快,我嗰陣時都好驚架,因為個醫生話大到隨時會爆,要儘快阻止佢大落去就要快D食葯,不過食咗少 m,甚至冇 m, 我唔知你係中年定仲年輕,如果好似我咁快 50就快停經就可能食多幾年就可停,如果後生又未生 bb就唔知食幾耐先停得

引用:
原帖由 bbtcso 於 2022-1-14 11:56 PM 發表
有機會會大得好快,我嗰陣時都好驚架,因為個醫生話大到隨時會爆,要儘快阻止佢大落去就要快D食葯,不過食咗少 m,甚至冇 m, 我唔知你係中年定仲年輕,如果好似我咁快 50就快停經就可能食多幾年就可停,如果後生又未生 bb就唔知食幾耐先停得
但想問下食完粒瘤有細左嗎?

我係做完手術先食,之後冇番發,如果趁佢未大到要做手術就食應該連手術都唔駛做,不過,呢隻係新葯,你最好問下醫生先,個個人情況唔同,政府公院專科有得配,私家醫生配都差不多 6,7百蚊一盒食一個月

全名Visanne 2mg 舒怡惠,專醫呢種病,每曰食一次,希望幫到你

你個瘤幾大左右?
1個月maybe太遲啦, 我嗰陣係咁拖左一排,睇醫生照到有朱古力瘤 (4cm),
話好彩我及時嚟睇,唔理個瘤每個月都有機會變大, 超過5cm 的話好難單靠食藥,到時一定要做手術,而且可能有手尾跟
醫生俾左朱古力專治藥,我Keep住食藥到而家。其實開頭食左3個月再覆診已經細左小小(3cm)

食左半年穩定左,無再痛自行停藥。點知第8個月又再痛過,嗰刻真係好絕望...
睇醫生話個瘤復發,朱古力瘤復發率高,我好唔想做手術, 更加唔想再亂試,最後聽醫生講食藥到而家,一食食左5年,而家一切生活正常

手術始終有一定風險,之後又係要食藥防復發,橫掂都係如果size仲細或者早啲食藥早可以控制左先, 我知藥房有得買, 會唔會試下book其它婦科睇住先問下先?? 希望幫到你

我懷孕的時候肚子痛,去醫院檢查,長了一個瘤,我一直忍忍忍,生孩子的時候才剖腹手術切下去

引用:
原帖由 Kylamaoa 於 2022-1-14 07:47 PM 發表
2021 年年中開始經痛.. 痛到行唔到又標冷汗 仲發燒…去睇醫生照超聲波發現有朱古力瘤醫生建議食3個月避孕藥..食第一個月已經無再m痛,因為醫生都話範圍唔大可以抑制到..事隔三個月之後再返去檢查..返去照..粒瘤大左1cm,醫生話避孕藥控制唔到 依家book左下個月中先去到睇婦科…已經停左食避孕藥..想問下係唔係一定需要做手術切?會唔會有方法食藥可以令佢無左?或者我仲有咩可以做到 因為盡可能都唔 ...
醫生有冇話要做手術?

引用:
原帖由 子時野生的女俠 於 2022-1-24 05:24 PM 發表
我懷孕的時候肚子痛,去醫院檢查,長了一個瘤,我一直忍忍忍,生孩子的時候才剖腹手術切下去
你好幸運冇事👍

我個時都係大得好快,要做手術,係驚嘅,不過好過唔做,我以前都係痛到嘔痛到暈係街嘅人,每個月都想死咁,我已經切左一年,keep住搵婦科mon ,因為呢樣野真係復發率好高,仲要我唔適合食避孕藥,更加要mon住,做完手術個陣覆診覆得密啲,而家都慢慢差唔多一年後先再返去睇醫生檢查

引用:
原帖由 bbtcso 於 2022-1-14 11:11 PM 發表
咁大舊

引用:
原帖由 不知名的地球人 於 2022-1-30 08:54 PM 發表
我個時都係大得好快,要做手術,係驚嘅,不過好過唔做,我以前都係痛到嘔痛到暈係街嘅人,每個月都想死咁,我已經切左一年,keep住搵婦科mon ,因為呢樣野真係復發率好高,仲要我唔適合食避孕藥,更加要mon住,做完手術個陣覆診覆得密啲,而家都慢慢差唔多一年後先再返去睇醫生檢查
咁仲register香討?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]