• 瀏覽: 12,120
  • 回覆: 52
唔知應該如何處理,想兩個小朋友幸福快樂,但夫婦感情一日比一日差
10年前我發現老婆有外遇,搵到一堆情信,對當時自以為人生美滿的我來說是一個好大的打擊。但我嘅處理方法好錯,我並沒有出聲,當時見其中一封信寫分手就以為冇事,一直只放在心裡。我知道佢地冇再聯絡,但直到5、6年前佢地又在公司活動見返,當晚我見到佢地whatsapp互send I love you....我再也忍唔住,立即質問老婆,結果是...老婆直頭沒有興趣跟我討論依件事,沒有道歉、不致可否,也沒有造任何承諾。後來我地一齊見婚姻輔導,佢都完全提唔起興趣,輔導員想問多句都唔講。後來輔導員同我講
1. 佢生於破碎家庭,佢可以接受離婚因為佢知道自己都可以在這個環境長大成材,但我唔可以,我的內心認定離婚是世界未日
2. 佢自己結束左婚外情,一直以為我唔知,而佢內心形成左一個「我選擇留低是對你的恩惠」的態度,於是我地嘅婚姻係佢選舉至有得繼續,佢完全不用珍惜我

我地拍拖至婚後頭10年真係感情一流,冇嘈交我對佢無微不至,而且佢辦事能力高、靚女,生了大女之後更加可以用索去形容,所有人眼中我是幸福老公,好運氣。但佢有婚外情依件事對我造成好大影響,情緒時高時低,有一兩年持續失眠最近又復發。我一時會好努力挽救婚姻,一時又會灰到死。最近發現佢同一兩個男嘅whatsapp 傾到好似有D嘢(但我相信未有嘢) 我心入面嘅焦慮又出返哂嚟。我想同佢傾下,希望佢明白兩個人的感情是要培養,佢已經完全不再理會。

我老婆係一個好自我的人,從來未對過任何人道歉,亦不會聽人勸告,身邊的我彷彿入左死胡同。我知道只要我唔出聲,夫婦名份可以一直延續落去,但我嘅傷口會愈來愈大,佢亦都完全唔會知道我每一日都在問自己點解佢當年可以忍心出軌。最近我地移左民,問題更加大,佢亦沒有興趣了解我想要的是一個怎樣的家庭生活,只做自己想造的事。

今天的困境對我造成超大的壓力,想跑也不知道應該跑去邊

引用:
原帖由 Mrjjhong 於 2021-12-31 07:21 AM 發表
唔知應該如何處理,想兩個小朋友幸福快樂,但夫婦感情一日比一日差
10年前我發現老婆有外遇,搵到一堆情信,對當時自以為人生美滿的我來說是一個好大的打擊。但我嘅處理方法好錯,我並沒有出聲,當時見其中一封信寫分手就以為冇事,一直只放在心裡。我知道佢地冇再聯絡,但直到5、6年前佢地又在公司活動見返,當晚我見到佢地whatsapp互send I love you....我再也忍唔住,立即質問老婆,結果是. ...
你有冇搵到其他證據?只靠信息不是有力的証據

引用:
原帖由 Mrjjhong 於 2021-12-31 07:21 AM 發表
10年前我發現老婆有外遇,搵到一堆情信,對當時自以為人生美滿的我來說是一個好大的打擊。但我嘅處理方法好錯,我並沒有出聲,當時見其中一封信寫分手就以為冇事,一直只放在心裡。我知道佢地冇再聯絡,但直到5、6年前佢地又在公司活動見返,當晚我見到佢地whatsapp互send I love you....我再也忍唔住,立即質問老婆,結果是. ...
重有得篤...o米継続。你亦可各有各玩、洗セo甘執着。

改變唔到別人,唯有改變自己心態。
佢有外遇已經係事實,但如果你唔當佢係自已老婆,心態就完全不一樣。

引用:
做男人做到你咁,祇識怨婦哭訴搏同情,自己檢討一下啦!

無限同情,婚姻中有第3者 真係好難搞。你有見輔導係好事,想救返段婚姻,可能唔太容易,可能救返自己的心理健康 比較實際。之後再去想其他的吧。
婚姻有時好難搞,特別係其中一方 既方向諗法唔同左,你真係做又死 唔做又死。
你自己點諗?輔導員又有冇咩建議俾你?可以的話,我諗你自己繼續1個人見輔導 比較好,令自己情緒好啲。但唔知你移民後仲有冇得見。有興趣或者自己YouTube 睇周華山。
可以寫出黎都係1種情緒舒發,我諗關心重視和需要你的人,仍然係好多既,只少你父母仔女老友 都1定撐你。

樓主 :
首先同你講新年快樂 !
其實你呢單嘢係好濕碎 !
1.你老婆生猛,唔係得病入院要做手術
2.你有福,娶個叻女做老婆。
3.本來你根本唔配你老婆,你賺咗佢廿年青春
4.大丈夫唔好以為執倒正嘢係幸福
5.你放開心情,老婆要點開心,就由得佢
6.佢將來會老,到時你搵個後生情人,再玩過
7.你係男人,打唔死嘅,只要你有錢就掂。加油

移民後,面對新生活,應該好忙碌,要一同決策好多事,應該係好機會大家彼此再溝通。

引用:
全篇文只講老婆!
你有冇留意到?
直接講,佢係你全部,仲大過你自己。
你呢?你只係佢其中一部分。
兩個人冇絕對,不過希望你緊緊記住,千萬別傷人或傷害自己。

引用:
嘥氣啦!你都戴咗頂綠帽仲唔清醒*沉迷咗喺呢個階段你仲痛苦。你個老婆走出去勾佬吔自己,最緊要記住!只要你一日未死,男人個袋有錢,你怕冇女人?

引用:
婚姻中,未能令老婆持續愛你,問題未必與外遇有關,可能係你自己有問題。

1. 無上進工作無上游生活無特別改善,你老婆無出聲不代表佢接受;

2. 無著重自己身體,包括內在/外在。身體唔夠好,能力弱,大肚腩;

3. 你以為你對佢好好,但純粹係你個觀點,其實可能你所謂嘅好,只係一般甚至不合格水平。

引用:
原帖由 億萬豪情 於 2022-1-3 08:23 AM 發表

婚姻中,未能令老婆持續愛你,問題未必與外遇有關,可能係你自己有問題。

1. 無上進工作無上游生活無特別改善,你老婆無出聲不代表佢接受;

2. 無著重自己身體,包括內在/外在。身體唔夠好,能力弱,大肚腩;

3. 你以為你對佢好好,但純粹係你個觀點,其實可能你所謂嘅好,只係一般甚至不合格水平。
呢位師兄你實在太有見地

引用:
我同情你嘅遭遇
但係凡事必有因
樓上嘅Ching已講得很簡白
你可以自己諗下

另外我覺得你只有放下
當佢親人
女人變心真係好難返轉頭
只要你想維持呢個家就繼續做親人
你又唔諗下你老婆點玩都冇打算離開個家
我諗佢都想同你繼續做好爸媽角色

文字之間已經見到你老婆能力及外在都強過你 好簡單 1)變優秀 無人鐘意「負面的怨婦」就算你去睇書做運動搵多份工都好 起碼比佢覺得你有可取之處
2)分身家 離婚 強扭的瓜唔甜便算了吧

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]