• 瀏覽: 2,641
  • 回覆: 10
  • 追帖: 1
希望大家分享一下自己補英文嘅經驗。 小女今年中三,英文成積係佢間EMI Band 1麻麻,佢就話小學個間嘅英文tense基礎打得唔好,所以成日係Grammar位失分,好想知道其實要學好英文係咪真係需要補習? 佢中三其實已經好忙,但為左入佢想入個科又一定要搞好D英文。 可以一年之內短期提升英文水平嘅方法又好似真係只得補習,如果真係要補習,又有邊間推介?

引用:
原帖由 未來強大的口罩 於 2021-12-18 01:53 PM 發表
希望大家分享一下自己補英文嘅經驗。 小女今年中三,英文成積係佢間EMI Band 1麻麻,佢就話小學個間嘅英文tense基礎打得唔好,所以成日係Grammar位失分,好想知道其實要學好英文係咪真係需要補習? 佢中三其實已經好忙,但為左入佢想入個科又一定要搞好D英文。 可以一年之內短期提升英文水平嘅方法又好似真係只得補習,如果真係要補習,又有邊間推介?
估不到現在仲有D 甘愚蠢的家長

中三, 仲有時間嘅, 不過唔多, 如果個底打得唔好, 建議揾單對單的補習老師

引用:
原帖由 未來強大的口罩 於 2021-12-18 01:53 PM 發表
唔知道你所講那間什麼EMI Band 1學校係咩學校,但已到了中三,幾咁肯定英文從小學時候係基礎攪唔好做成,但係唔係真係小學做成,我覺得有點不太合理,我的小朋友都係喺一間好普通中文小學,一樣冇補習,但我就有讓小朋友參與英國文化協會的英文課程,唔可以講係補習,衹可以講讓她感染一下在英文語境情況下認識英文,現在咪又可以喺一間好唔錯既英文中學入讀,所以唔可以講係普通學校教唔好,衹可以講你小朋友從小在學習階段未夠喜愛,現在已經中三,真係有需要便找一些上門補習老師,或者多讓她聽多啲睇多啲英文,例如英文台新聞及電影,唔可以衹睇書咁單調咁沉悶.......學好某一樣野,最緊要係真心鐘意就會好快上手,如果唔係你點逼都學唔好~~

從小基礎攪唔好,上到中學一定唔掂,唔係衹係依靠小四小五考到好成績,入到理想中學就算.

最好是一直處在那個語言環境,提高速度是最快的

我地點樣學廣東話和中文,鬼仔鬼妹點樣學英文。讀多d英文故事書,睇多d Netflix Disney+ 外語片,同學組織個英文交談 group, ... 讓她有學英文環境。我親戚女兒讀英基,中文好差,一樣道理

引用:
個人唔鼓勵補習,呢D被動學習效果很差,而且填鴨填進去好快都流失了。主要係要培養佢地自己既興趣,主動學習才可以吸收變成自己的知識。小孩學得快,只要興趣來了我們支持鼓勵就好了。
我是工作之後才學英文,這才是難,試過好多課程才找到好的課程和老師。

未來2星期大家 stay home stay health
唔好聚會 唔好聚餐

為左大家生命健康,身家財產
香港長遠經濟效益!

引用:
原帖由 Perseverance 於 2021-12-31 12:20 PM 發表

個人唔鼓勵補習,呢D被動學習效果很差,而且填鴨填進去好快都流失了。主要係要培養佢地自己既興趣,主動學習才可以吸收變成自己的知識。小孩學得快,只要興趣來了我們支持鼓勵就好了。
我是工作之後才學英文,這才是難,試過好多課程才找到好的課程和老師。
講得十分好

引用:
原帖由 jl1008 於 2022-1-6 05:40 PM 發表

講得十分好
謝謝

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]