• 瀏覽: 16,189
  • 回覆: 24
同先生都想計畫生BB, 於是上網search過中醫調理身體。
咁最后簡左間叫德善堂中醫,都算係大型中醫診所。
醫師最後開10天中藥,收費連診金接近$2700。我都覺得好似唔多正常,乜而家中醫調理咁鬼貴?
睇一次都唔再睇,實在太貴

我以前是心和堂,買套票4800,60次中藥,吃了3星期中藥,同使用排卵試紙,一次就成功。
如今也使用排卵試紙,1年都不中獎,心想是否再花錢去看下中醫。

工聯會比較便宜,可是人多排隊。

引用:
原帖由 開心一家人 於 2021-12-16 09:57 AM 發表
我以前是心和堂,買套票4800,60次中藥,吃了3星期中藥,同使用排卵試紙,一次就成功。
如今也使用排卵試紙,1年都不中獎,心想是否再花錢去看下中醫。
你肯定一次中因為中藥?

引用:
原帖由 怒火大姑媽 於 2021-12-15 02:15 PM 發表
同先生都想計畫生BB, 於是上網search過中醫調理身體。
咁最后簡左間叫德善堂中醫,都算係大型中醫診所。
醫師最後開10天中藥,收費連診金接近$2700。我都覺得好似唔多正常,乜而家中醫調理咁鬼貴?
睇一次都唔再睇,實在太貴
諗下點解要中醫調理?
不如注意下平時飲食,生活習慣好過啦

引用:
原帖由 yat69 於 2021-12-17 06:55 AM 發表

你肯定一次中因為中藥?
自從吃了3星期中藥,下一個月來的月事很順很良好,顏色狀態都好好,沒干血。沒血粒。
以前一直有血干,好似砂。
應該是宮寒。

引用:
原帖由 yat69 於 2021-12-17 11:57 AM 發表

諗下點解要中醫調理?
不如注意下平時飲食,生活習慣好過啦
我覺得多煲湯,喝湯對症下藥。又要休息夠
如果要工作,早出晚歸,很傷身,吃多點又消化不到,睡又好。如果不用工作,我想會好多,各方面都好。

心情好,吃得好,睡得好

引用:
原帖由 開心一家人 於 2021-12-17 03:11 PM 發表

我覺得多煲湯,喝湯對症下藥。又要休息夠
如果要工作,早出晚歸,很傷身,吃多點又消化不到,睡又好。如果不用工作,我想會好多,各方面都好。

心情好,吃得好,睡得好
調理身體
慢慢食,記住係慢慢食
先飲清湯
之後食菜,(每啖咬30 次,信我)
跟住係蛋白質
之後肉
上班午飯冇辦法慢我明,晚餐做
重有其它好多嘢,講幾日都講唔哂

好貴啊...執藥都貴

係好貴,我睇開嗰個貴過養和,不過人哋係專醫不孕,被佢跟之後身體好左,生埋bb,好過周到搵醫師,浪費時間,又無好過洗得重多

而家中醫公價幾多架?

咁誇張

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 machotel2015 於 2022-3-25 08:15 AM 發表
係好貴,我睇開嗰個貴過養和,不過人哋係專醫不孕,被佢跟之後身體好左,生埋bb,好過周到搵醫師,浪費時間,又無好過洗得重多
請問可唔可以要中醫資料?

我之前睇一次都45百...

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]