• 瀏覽: 7,465
  • 回覆: 51
  • 追帖: 1
+2
今日見個post,有感而發,其實係咪移左民就唔使照顧父母同唔使俾家用?全部責任就留左喺香港的子女身上?

引用:
原帖由 科幻推理 於 2021-12-7 02:14 PM 發表
今日見個post,有感而發,其實係咪移左民就唔使照顧父母同唔使俾家用?全部責任就留左喺香港的子女身上?
冇D留係香港的對父母不聞不問,
移咗民嘅操心~

世界冇公平嘅,
睇下邊個心軟?

即使未移民,都要俾家用啦.

我地手足移左民,父母緊係交比香港政府照顧啦

畜生移民後吾再照顧父母已好好,父母還冇比佢地謀財害命!

引用:
原帖由 錢太多4 於 2021-12-7 18:01 發表
我地手足移左民,父母緊係交比香港政府照顧啦
希望移咗民嘅手足唔再須要在港父母照顧喇!

咁搬出去住洗唔洗俾家用?
俾番一齊住個時的金額?

引用:
原帖由 科幻推理 於 2021-12-7 02:14 PM 發表
有身家分嘅兄弟爭相同老母飲茶做生日,冇身家分嘅老母好似人球咁搓來搓去,香港地見怪不怪,好L現實,不關移民與否事。
親生仔不如近身錢,有錢一定係好爸爸,窮在路邊冇人問,富在深山有遠親。還未看化?

引用:
可能係 父母 比返家用D 移民子女 添⋯⋯

我阿哥真系絕,父母 8x 佢都話移民,又無小朋友吾系為子女! 父母本身無積蓄,佢話叫佢地申請誴援,衣家得番我一個照顧,但我年紀吾細有長期病好大壓力!

我朋友個阿媽因為吾想個仔移民,佢好偉大自己入住老人院吾駛煩到佢同個新抱,結果佢地真系吾走,好現實!

引用:
生舊義燒

移左民做份倉務,交稅都無左一截,重點俾家用喎。留得係中共地方嘅,都係藍絲廢老啦,一於唔俾家用

自己睇下而家的香港人乜嘢素質!

引用:
原帖由 三碌木 於 2021-12-8 07:04 PM 發表
移左民做份倉務,交稅都無左一截,重點俾家用喎。留得係中共地方嘅,都係藍絲廢老啦,一於唔俾家用
希望第日你仔女都係咁對你不過以你咁嘅思維,好難有老嘅機會!

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]