• 瀏覽: 19,221
  • 回覆: 149
  • 追帖: 1
多數做冬上阿婆到食,但阿婆整親咗隻手,廢事叫佢老人家煮,所以大家就提議出去。

有個話想食日本菜,結果被大伯插,話傳統節日食咩日本菜。然後有人提議食上海菜啦,大伯又話唔啱食。之後有人話咁去酒樓食,大伯又話酒樓做節好貴,會被人劏。基本上你講咩大伯都反對,但問佢食咩,佢又話無所謂... 就係呢句辣著另一個伯父,結果2條友開始吵,我哋想插嘴都唔得,最後吵到反臉收場.... 都唔知做冬餐飯仲有冇得食...

引用:
原帖由 毒死你 於 2021-12-6 06:39 PM 發表
多數做冬上阿婆到食,但阿婆整親咗隻手,廢事叫佢老人家煮,所以大家就提議出去。

有個話想食日本菜,結果被大伯插,話傳統節日食咩日本菜。然後有人提議食上海菜啦,大伯又話唔啱食。之後有人話咁去酒樓食,大伯又話酒樓做節好貴,會被人劏。基本上你講咩大伯都反對,但問佢食咩,佢又話無所謂... 就係呢句辣著另一個伯父,結果2條友開始吵,我哋想插嘴都唔得,最後吵到反臉收場.... 都唔知做冬餐飯仲有冇得食. ...
一人準備一道菜上阿婆度食咪OK

無乜所謂.... easy 汁.
訂兩個盆菜+斬隻雞.+燒肉 ..拎上阿婆度食

引用:
原帖由 毒死你 於 2021-12-6 06:39 PM 發表

有個話想食日本菜,結果被大伯插,話傳統節日食咩日本菜。然後有人提議食上海菜啦,大伯又話唔啱食。之後有人話咁去酒樓食,大伯又話酒樓做節好貴,會被人劏。基本上你講咩大伯都反對,但問佢食咩,佢又話無所謂... 就係呢句辣著另一個伯父,結果2條友開始吵,我哋想插嘴都唔得,最後吵到反臉收場.... 都唔知做冬餐飯仲有冇得食. ...
最怕d冇所渭,但又反對。佢會唔會只係唔想出錢

引用:

阿婆整唔到,後輩整,阿婆一定好開心😊

訂個盆菜唔使煩

引用:
原帖由 Fokung 於 2021-12-6 06:45 PM 發表

外國就好興甘

引用:

咁大個人加埋幾百歲唔撚化索性反抬米撚食

引用:
原帖由 Sanjiii 於 2021-12-6 08:30 PM 發表

外國就好興甘
Pot luck dinner

冬至嗰日打邊爐最好,只要洗餸菜,不用煮....

叫外賣上你亞婆度食啦!可以叫唔同嘢食滿足曬個個唔同嘅口味!咪得囉!

引用:

訂盆菜返屋企食

引用:
原帖由 Fokung 於 2021-12-6 06:45 PM 發表

有啲人真係咁㗎

引用:
原帖由 三生石 於 2021-12-6 08:12 PM 發表

阿婆整唔到,後輩整,阿婆一定好開心😊
後背唔識整菜呢點算?

盆菜,方便快捷

主題標籤 #冬至
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]