• 瀏覽: 6,118
  • 回覆: 31
阿媽有5兄弟姐妹, 有個舅父60+歲, 後生冇草錢, 事業失敗, 年老成日問其他兄弟姐妹借錢, 我已經斬斷同佢聯絡....

佢問姨媽(佢家姐)借5000, 姨媽話冇現金, 佢就話俾住1000, 500蚊照殺....CLS.....我同阿媽而家就扮窮(不過都真係窮), 避開個霉舅父...呢D 人真係會累死你, 佢應該問2個姨媽借左超過10萬(冇得還個隻)

長貧難顧..

佢本身有一仔一女, 個仔有長期病, 個女做保險, 全家靠個女支撐....

<Z風暴> 黑仔 姜皓文 飾演 何德榮
會計文員 - 七分會計專業, 三分文員閒職, 十分四眼斯文矮仔
問題不是他窮,是他實在需要幫助。找社署吧。

引用:
原帖由 何德榮 於 2021-12-4 08:35 PM 發表
阿媽有5兄弟姐妹, 有個舅父60+歲, 後生冇草錢, 事業失敗, 年老成日問其他兄弟姐妹借錢, 我已經斬斷同佢聯絡....

佢問姨媽(佢家姐)借5000, 姨媽話冇現金, 佢就話俾住1000, 500蚊照殺....CLS.....我同阿媽而家就扮窮(不過都真係窮), 避開個霉舅父...呢D 人真係會累死你, 佢應該問2個姨媽借左超過10萬(冇得還個隻) ...
能力範圍內就幫下佢,
冇就冇計~

後生不儲錢真大件事。

香港地餓唔死人嘅!你鐘意借咪借唔借咪唔借囉!係嘩!

唔好借錢畀親戚,尤其係窮親戚,
將來影響感情的,佢有機會為咗唔還錢畀你而唔要你呢個親戚嘅!

引用:
原帖由 何德榮 於 2021-12-4 08:35 PM 發表

佢問姨媽(佢家姐)借5000, 姨媽話冇現金, 佢就話俾住1000, 500蚊照殺....CLS.....我同阿媽而家就扮窮(不過都真係窮), 避開個霉舅父...呢D 人真係會累死你, 佢應該問2個姨媽借左超過10萬(冇得還個隻) ...
家家有本難念的經

60歲可以做保安

引用:
原帖由 hihiapple 於 2021-12-5 09:58 AM 發表
唔好借錢畀親戚,尤其係窮親戚,
將來影響感情的,佢有機會為咗唔還錢畀你而唔要你呢個親戚嘅!
你意思喺咪窮親戚就唔好借,倒是可以借吓錢俾富親戚?

你同佢一齊上依課,報委會|FEC親子理財頻道

假如我是樓主,會叫舅父日後一家過來吃飯,然後幫他找工作,找社工幫,這才是親戚

引用:
原帖由 goldenfat 於 2021-12-5 12:26 PM 發表
60歲可以做保安
送外賣都得

睇款又是賭錢果類

香港地餓唔死人,借唔借無所謂。

引用:
原帖由 呀豹 於 2021-12-5 12:42 PM 發表

你意思喺咪窮親戚就唔好借,倒是可以借吓錢俾富親戚?
因為太多經驗,
窮親戚會因為唔想還錢,如果你追佢個心就會有條刺,最後會嗌交收場,

如果幫人借錢畀人搞到咁麻煩咁不如唔好借,
經驗之談!

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]