• 瀏覽: 4,329
  • 回覆: 19
一直做CD-rom, 第一次開post, 開錯位請唔好見怪
大半年前因為覺得自己都唔細(我27歲), 想試下獨立, 就決定搬出去住
阿爸阿媽都支持我, 當一切準備好哂果時, 就係半個月前正式搬左出去住
搬左出去後, 先至發現原來家人係好重要......
上至洗衫拖地洗碗煮飯, 下至交水電費同買各種物品, 都要自己一腳踢做
唔係話自己以前無做過, 但當所有野都自己一踢果時, 先發現原來有家人分擔係唔同......
依幾日個人有兩聲咳, 就好掛住阿媽啲飯同養生湯
大家要好好珍惜家人

引用:
原帖由 諗名好鬼煩 於 2021-12-2 03:35 PM 發表
大半年前因為覺得自己都唔細(我27歲), 想試下獨立, 就決定搬出去住
阿爸阿媽都支持我, 當一切準備好哂果時, 就係半個月前正式搬左出去住
上至洗衫拖地洗碗煮飯, 下至交水電費同買各種物品, 都要自己一腳踢做
唔係話自己以前無做過, 但當所有野都自己一踢果 ...
一個人同幾個人嘅力量係唔同

我嫁左人都一星期會番去痴一餐愛心飯食只有係媽身邊⋯我先可以做番個細路

引用:
原帖由 Bellababu 於 2021-12-3 03:52 AM 發表
我嫁左人都一星期會番去痴一餐愛心飯食只有係媽身邊⋯我先可以做番個細路
爸媽都一定好開心 成日見到你

緊係屋企好啦!

引用:
原帖由 諗名好鬼煩 於 2021-12-2 03:35 PM 發表
到你結婚要照顧埋令一半 同 仔女 又要搵錢養家 同照顧老父母, 就真正長大了.

引用:
有阿媽住家飯食梗係好啦

引用:
原帖由 Bellababu 於 2021-12-3 03:52 AM 發表
你可以搬近啲咪多啲返去食囉

反正你自己搬出嚟幾時都可以搬返去嘅!咪搬返屋企囉!使乜咁淒涼喎!

引用:
係時候學下「自立」喇

人想要成長, 就要學識自立。學識咗自立, 就更加知道屋企人嘅可貴。咁樣就更加懂得珍惜屋企人啦

引用:
唔搬返去?
想想,依家仲有機會。
將來,可能只可以流淚同老公講,掛住媽媽飯湯。

搬唔搬返去係其次,呢個經驗係話你知『家庭』有幾重要。
趁青春,努力找個伴,負起責任養育下一代!

離咗、無咗才知珍惜,媽媽的湯、餸外邊完全無得比。

能得到爸媽的支持,獨立自主,爸媽也會很開心的

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]